DIGITAL SES KAYIT DEVRESİ

Başlatan Yusuf usta, 25 Mayıs 2012, 18:41:01

Yusuf usta

      
DIGITAL SES KAYIT DEVRESİ
(Digital volume Control System 60-90-120sn)


Malzemelerin pozisyonu, print üzerinde belirtilmiştir.
(resme bakınız.)
ISD 1760 (60sn), ISD1790(90sn), ISD17120(120sn)
1N 4007
7805 3 adet led ampül
1 Adet kapasitif mikrofon
3 Adet 1K 1Adet 82K 3 adet 4.7K
2 Adet 10K
7Adet 100nF 2 Adet 4,7mF 1 Adet :470mF
Record sw bas-bırak anahtar
4 adet buton aux in için bir adet jack konnektör
(Kayıt: sarı, meşgul: yeşil, power: kırmızı led)


Bu devreyi ben ilk yaptığımda, biraz dandik olmuştu. Şeklen tabi... Sonra düzenledim yeniden bastım. Bu devreyi bir abimiz bu şekliyle bastı ve piyasada hatta bayağı bir miktar da sattı.

Resim #1:



Resim #2:




Şimdi bir elektronikçi biraz daha geliştirmiş, yeni halini basıyorlar, satıyorlar. ben de eski çizdiğimi paylaşayım dedim. ne de olsa yenisi var.

Yenisinin fakı ne derseniz, tek farkı üzerinde bir ses çıkış entegresi ilave edilmiş, hepsi bu kadar. Bu devrenin kendi içindeki ses çıkışından verdiği ses düşük değil. gayet yeterli. Bir cep radyosundan duyduğunuz ses kadar veriyor. dileyen çıkış ilave edebilir elbette ki.

Resim #3:



Resimde 7805 ayağına bağlanan bir 100NF kondansatörde çizim hatası görüyorsunuz. ek dosyada bu hata giderildi. hata da değil de, her iki ayağı - kutupta olduğu için fazlalık olmuş.


ekte bulunan dosyada proteus ares çizimi var. devrenin çalışmama durumu imkansız en az bin tane yapıldı bundan. tek dikkat etmeniz gereken HP uçlarını kısa devre etmeyin.

AÇIKLAMALAR:


60 saniye süre kayıt yapan bu devrenin kendi üzerinde ses çıkışı mevcuttur. Profesyönel kullanım için aux out çıkışından dilediğiniz güçte bir amplifikatöre çıkış alabilirsiniz.
Devrede bulunan condanser mikrofon ile gayet hassas bir ses kaydı yapabileceğiniz gibi, devredeki jumper pozisyonunu, "Mıc" den "Aux"a alarak aux in girişinden de kayıt alabilirsiniz. Bu girişe dvd, vcd, telefon radyo, mp4, Pc gibi cihazlardan direkt ses uygulayarak kaydedebilirsiniz. Hoparlör olarak 0.5W 4-16 ohm arası bir hoparlör kullanabilirsiniz.
Besleme voltajımız en az 5 volttur. 12 volt ile besleyebilirsiniz. Devremizde 5 volt regüle bulunduğu için voltaj yükselip alçalmaları çalışmasına etki etmemektedir. Devremize enerjiyi verdiğimiz zaman, power ledimiz yanarak bize devremizin çalışmaya hazır olduğunu haber verecektir.

NASIL KAYIT YAPARIZ?
Kayıt yapmak için rec/play anahtarına basmanız ve kayıt ledinin yandığını görmeniz gerekir. Kayıt ledi yanıyor ise bu bize, devrenin o anda kayıtta olduğunu gösterir. Bu sırada meşgul ledine bakmalısınız. Çünkü meşgul led lambası entegremizin tüm haraketlerini bize tercüme etmektedir. Mesela record anahtarımız basılı iken, bu ledin yanıyor olması kayıt için boş yer var anlamına gelir. Ne zaman bu ışık sönerse kayıt edilecek alan dolmuş demektir. Kaydı sona erdirmek için record sw anahtarına tekrar basarak kaydı durdurabilirsiniz.
PLAY: Play butonuna basarak yaptığımız kaydı dinleyebiliriz. Bu sırada meşgul ledi yanıp sönecek ve ses kesildiği zaman sönecektir.
SES AYARI: Ses butonu ile de ses ayarı yapabiliriz. Her butona basışımızda 4 kademe ses artacak sonra 5. kez tekrar basarsak minimum olacaktır. Sonra yine her basışımızda artacaktır.

KAYIT SİLME
Sil butonuna ilk basışımızda dikkat edersek meşgul led lambası iki kez yanıp söner ve entegreyi silinmeye hazırlar. Hiç elimizi kaldırmadan basmaya devam edersek, meşgul ledi tam 7 kez yanar-söner ve entegremizin içini tamamı ile siler. Bu silme işlemi geri alınamaz.

KAYITLAR ARASI DOLAŞIM
İleri butonu ileri sarma butonudur. Kayıt anahtarına basıp süre dolmadan kapatırsanız, sonradan kayıt ekleyebilirsiniz. Tekrar kayıt anahtarına bastığınızda yapacağınız kayıt ikinci sıraya alınır. Daha sonra yapacağınız kayıt da üçüncü sıraya. İşte bu kayıtlar arasında "ileri" butonu ile seçim yapabilirsiniz. Her bastığımızda bir sonraki kayıt sıraya geçer. Ve play butonuna bastığımız zaman o kayıt çalar. Eğer uzun süre basılı tutarsak en son kayda ulaşacak ve playa bastığımızda ilk sıradaki kaydımız hoparlörden duyulacak demektir.

Not: Aux girişinden ses kayıt yapacaksanız jumper pozisyonunu Mıc yerine Aux yapmayı unutmayınız.

Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

salihsahin

Bu devreyi proteusa nasıl aktarabiliriz acaba. Bir de isd 17xx mi yoksa isd25xx mi kullanmak daha iyi sonuç verir. Ses kayıt için hangisini tavsiye edersiniz. Projenin bir bölümünde önceden kaydedilmiş sesler butonlara göre oynatılacak. Bir bölümündede başka bir isd ye kayıt yapılacak.

cakirturk

Merhaba arkadaşlar,
Bu devreyi board üzerine kurdum ancak çalıştıramadım. (ISD1790 ile birlikte)
Anlatımda 2 adet led olduğu yazıyor ancak çizimde sadece 1 led var, 2. led nereye gelecek?

parametre

#3
baskı devreyi iyi takıp et orada acıklamıs arkadas


cakirturk

#4
@parametre verdiğin bilgi için teşekkürler. Ancak sorunumu çözdüm.
Yukarıda verilen devre\'de 1 hat eksik çizilmiş.
24 Nolu Record bacağı ile Mic- bacağı arasında bir bağlantı olması gerekiyor.
Devrenin çalışan şekli budur:

Yusuf usta

@cakirturk
çizimi verilen devre o hali ile çalışmaktadır. ekleme yaparak çalıştırdıysanız başka bir hata yaptınız demektir. devrede herhangi eksik çizilmiş yol bulunmamaktadır. elimde basılmış ve satışta yüzlerce bu devreden var, ve hiçbir sorun olmadan çalışmaktadır.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

cakirturk

@Yusuf hocam şu kitapçığın 76. sayfasındaki devreyi kurdum ve çalıştırabildim ancak. Sizin verdiğiniz devreyle tek farkı arada 1 hat eksik olması.
belki benim ilk seferimde çalışmamış da olabilir tabi.

djtur

Mrb arkadaşlar,acaba bu devrede her saat başı,önceden kaydettiğim sesleri çalması için ne yapılabilir? bir fikri olan var mı ?

Elektrik2012

Merhaba iyi geceler aklıma bir şey geldi bu saate anca bu kadar oluyor :) Bi zamanlayıcı devre yapıp röle tektikletip rölenin uçlarını butona bağlarsınız ses çalma butonuna her bir saate röle retikelr rölede butonu diyebilirm kolay gelsin  :D
Büyük adım atmaktan korkmayın uçurumu küçük  sıçramalarla geçemezsiniz

djtur

Alıntı yapılan: Elektrik2012 - 29 Eylül 2013, 00:43:49Merhaba iyi geceler aklıma bir şey geldi bu saate anca bu kadar oluyor :) Bi zamanlayıcı devre yapıp röle tektikletip rölenin uçlarını butona bağlarsınız ses çalma butonuna her bir saate röle retikelr rölede butonu diyebilirm kolay gelsin  :D
Çok teşekkürler benim de aklıma geldi ama o devre nasıl olur bilmiyorum.

Elektrik2012

#10
555 zamanlayıcı enetegresi ile  Frekansa bağlı olarak  zamanlayıcı yapılıp Transistörsürülür Transistörlede Röle sürürsünüz Rölenin açıp-kapanan uçlarını butona bağlarsanız olabilir diye düşünüyorum ama Bu biraz dedigim gibi zor Diğer abilerim üstadlarım yardımcı olacaktır(biraz zor olacak,Birazcık hesap)

https://320volt.com/555-timer-entegresi/ Aşağıda örnekleri var

Devrenin Peryodu
T=0,693*(R1+2.R2).C1 dir.

Birimler
T = Peryot (Saniye)
F = Frekans (1/Saniye) (yada saykıl/saniye)
R1= Direnç (OHM)
R2= Direnç (OHM)
C1=kondansatör (Farad)

Dilim döndügünce anlatmaya çalıştım umarım anlatabildim  ;D Kolay Gelsin
Büyük adım atmaktan korkmayın uçurumu küçük  sıçramalarla geçemezsiniz

Yusuf usta

555 ile uzun süreli bekleme aralığı olan kararlı bir timer yapmak mümkün değildir. bir işlemci kodlanarak yapılabilir. veya zaten forumda ve nette bolca yer alan alarmlı saat veya timer devreleri kullanılarak, röle ucuna bağlanabilir. burada ikinci bir sorun daha var, röle basıp geri çekmeli, (ses kayıt devresindeki play) butonu basık halde kalmamalı...
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

atkıl

devreyi ders projem olarak yapmayı düşünüyorum  aresteki çizimi plakete aktarmam yeterlidir değilmi,sorun olur mu bişeyler eklemem gerekiyormu?
bilmediğim yerler var bana yardımcı olun

Yusuf usta

#13
konuya göz attıysan, çokça kez söyledim, bu devreyi olduğu gibi plakaya aktar, malzemeni hatasız monte et, çalışıyor. defalarca değil, yüzlerce kez yapılmış bir devre bu. Fakat sorun yaşayanların hep ISD arızası ile karşılaştığını göz önüne almalısın. Piyasada ISD entegrelerin şu anda halen sıkıntılı olup olmadığını bilmiyorum.


Şu an aklıma geldi yazayım dedim. Piyasada bizim devrede kullandığımız record-play switch iki türlü satılıyor. birinde üçlü sıralamanın orta ayak ortak uç, diğerinde ise birincisi ortak uç. bu switch bağlantısına dikkat etmediği için sorun yaşayanlar da olabilir.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

atkıl

merabalar,devreyi eksiksiz tamamladım ,ancak bi sorunum var.rec\'e bastıgımda 7 kez mesgul ısıgı yanıp sönüyor,diğer butonlarda aynı tepkiyi gösteriyor nerede hata olabilir,entegre değildir inşallah,switch farklı olabilir yazmıssınız ama  1 ve 2. bacakları kısa devre gösteriyor normalmidir.devreyi mutlak calıstırmam gerekiyor yakın zamnda dönüş yapmanız dileğiyle

Yusuf usta

#15
tüm butonlarda aynı tepkiyi veriyor ve devrende herhangi bir kısa devre montaj hatası vb yoksa entegre sorunlu demektir.


Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

atkıl

üzgünüm başınızı ağrıttım ama yazılanlanları uyguladım ses aldım ancak kaydedilen ses yerine cızırtı alıyorum,diğer bütün işlemler tamamdır, silme,ileri sarma,ses arttırma gbi  sebebini açıklarmısınız.

Yusuf usta

mikrofon ters değilse,
 bozuk da değilse ve dinamik değil kapasitif mikrofonsa,
 mikrofon kısmındaki direnç değerlerinde sorun yoksa
ve baskında kısadevre de yoksa...
 ve jumper mikrofon tarafında olup hata ile aux tarafında değilse...

ses kaydın gerçekleşir...
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

elektrofizikci

Ben buna benzer bir devreyi alıp denemiştim. Kalitesini merak edenler izleyebilirler.

Bugün Ne Deneyelim? -1- ISD 1760 SES KAYIT DEVRESİ

https://www.youtube.com/watch?v=QPkZE-7QsQE
"elektrofizikci" adıyla facebook sayfamdan, web sitemden, youtube kanalımdan, twitterden, hotmail adresimden ve Linkedin den takip edebilirsiniz. Elektrik Elektronik ve Makine üzerine fuarlar, söküm videoları, kendin yap ürünleri, teknik denemeler, robot yarışları bu sitede  [url=http://www.elektrof

emarti

#19
Multi record özelliği yapamıyoruz sanırım. Ya da şöyle diyelim: 60 saniyelik ses kaydının sadece 15. ile 25. saniye arasındaki kaydı çal diyebiliyor muyuz? Böyle bir denetim için mikrodenetleyici lazım ama bu ISD17XX ile bunu yapabilir miyiz? Yada multi record için alternatif?

Yusuf usta

APR9600 entegresi ile ses bölümleme yapılabiliyor. ama saniye okuma için bir yazılımcının fikri gerekiyor.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

emarti

APR9600 incelememde yanlış anlamadıysam max. 8 kayıt için hazır durumda olabiliyor. Örneğin mikrodenetleyiciler ile birlikte kullanıldığında 0-9 arası rakamların (10 adet) ses kaydını içeremediğinden en basiti 0\'dan 9\'a kadar bile saydıramayacağız ki bunu onlar, yüzler, binler vb.. olanları da var. Ne yapacağız o zaman SDKarttan mp3 çalalım :(

Yusuf usta

araştır kardeş biraz kurcala ineteneti belki vardır. artı saniye noktasında bilgi epromla mümkün galiba ayrıca saniyeye takılmazsan 17xx serisi ile sınırsız sayıda kayıt alabiliyorsun.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

yildirimatakan

Merhabalar hocam, Bu devrenin tam çalışır haldeki şemasının fotosunu göremiyorum tekrar paylaşabilir misiniz? Ya da elinde bu devrenin isis devre şeması çizimi olan varsa paylaşabilir mi, çok teşekkür ederim.

effusion

#24
Merhabalar
bu chip sürekli kayıt işlemi yapabilir mi ? . 60 sn kaydedicek , hafıza dolunca hepsini birden silmesini istemiyorum . atıyorum ilk 10 sn silip onun üzerine yazıcak bu şekilde sürekli kayıtta olucak ...

istenildiği zaman enerji kesilip son 60 ve 120 sn lik kayıta ulaşılacak.

Teşekkürler

Hercümerc

Kondansatörlerin kaç volt olduğunu söyleyebilir misiniz? Kaç volt olduğunun bir önemi var mı?

Yusuf usta

besleme voltajı 5 volta düşürülüp devreye sunuluyor. devredeki kondansatörler en az 6.3V olmalı demektir. bunun dışında bir üst sınır yok. yer sorunum yok büyük kondansatörüm var 400voltluk diyorsan o da olur  :)
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

Hercümerc

#27
Teşekkür ederim.

Hercümerc

Devreyi çalıştırdım. Paylaşımınız için teşekkür ederim.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın