Mikrofon - Hoparlör Bağlantısı

Başlatan Muzoo42, 23 Mayıs 2012, 15:50:14

Muzoo42

Merhaba Arkadaşlar ben deneme amaçlı bir mikrfon aldım birde hoparlör... baglantılarını yaptım ses alamadım....opamp ile yükseltip denedim yine ses alamadım...bilgisi olan varmı neden ?

mikrofon bu. http://www.direnc.net/KAPASITIF-MIKROFON-BACAKLI,PR-5339.html

hoparlör bu. http://www.direnc.net/05W-8R-HOPARLOR,PR-5285.html

opamp olarak Lm741 kullandım... bilgisi olan varsa yardım ederse sevinirim

Sahip Olamadığım Birşey Varsa Yeterince İstemediğim İçindir...

gevv

Alıntı Yapopamp ile yükseltip denedim

hocam boşuna zaman kaybediyorsunuz  bir çok kişi gibi sizde detay vermiyorsunuz  ortada bir şey olmayınca ya cevap gelmez ya da şuan yazıklarımın benzeri yorum olarak gelir :D şema yok nasıl yükselttiniz şemayı görmüyoruz ki  yardımcı olalım :)

belki bir hata var

Muzoo42

İlgin İçin Teşekkür ederim gevv....en kısa zamanda devre şemasını çizim yapıp koyacam...benim asıl merak edip sordugum soru buydu...cevap alamadım

https://elektronikprojeler.com/index.php?topic=2695.0
Sahip Olamadığım Birşey Varsa Yeterince İstemediğim İçindir...

bolubeyi


Adnancoskun

mikrofon ile hoparlör arasına amplifikatör koymalısın, hem de hoparlörün gücüne göre olmalı, yoksa sen mikrofona konuştuğunda mikrofonun üreteceği indüksiyon akımı, hoparlörü çalıştırmak için yetmez, çooooooooooook çok düşüktür o değer, yani şöye diyelim hortum suyu ile değirmen taşı döndürmeye çalışmak gibi olur... :)
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

Yusuf usta

741 kulaklık sürebilir. ama uzaktan dinleyeceksen elbette iş görmez. çıkışını basitçe bir transistörle de yükseştebilirsin. hatta BD135 ve  BD136  kullanarak 3 Watt çıkış alabilirsin.

burada ilgi çeken şey kullandığın mikrofonun kapasitif olmasıdır. dinamik mikrofonu direkt girişe bağlarsan ses alırsın. ama kapasitif mikrofon bağlıyorsan + voltaj dan bir direnç ile mesela 10K ile mikrofona enerji vermelisin. bu enerjiyi mikrofonun şase olmayan tarafına bağlaman gerekiyor tabi ki, yoksa anlamı kalmaz.

neden?

kapasitif mikrofon girişe uyguladığın bu + voltajı, sese göre değişen kapasitesi ile frekans haline getirir. ancak ses alırsın. kapasitif mikrofon içinde minik bir alan etkili transistör mosfet olduğunu yazmaya gerek yok sanırım. bu transistörün ayağına üstteki metal plaka yaklaşıp uzaklaştıkça kapasitif etki yapar ve geçen akım değişir... hangi akım geçecek peki? işte 10 k ile verdiğin akım...

kolay gelsin.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

Muzoo42

@yusuf usta ve @bolubeyi teşekkür ederim ilginiz için.....peki ben bu devreyi nasıl yapar çalıştırıırm 741 yetmezmiş onu ögrendim en azından...aslında benim amacım çocuk odasına bir mikrofon koyup agladıgında ikaz vermesi ve benzeri projeler...fakat mikrofon olayını çözemedigim için kalıyor...bir devre şeması varsa elinizde atar mısınız inceliyim ?
Sahip Olamadığım Birşey Varsa Yeterince İstemediğim İçindir...

Yusuf usta

sesle alarm verme olayı için bu kadar detaya gerek yok. sesi algıladığında bir buzeri öttürecek devre bir kaç transistörle yapılır. en son çıkış aldığın transistör beyzine bir kondansatör koyarsın bir ses algılandığında buzer biraz fazla süre öter.

şu an vakit bulamam ama unutmazsam size basit bir şema koyarım yarın buraya bakarsınız. başka arkadaşlar benden erken davranırsa bilemem (çaktırmadan da topu taca atıyorum bak) :)

kolay gelsin.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

Muzoo42

iyi niyetiniz yeter ya =)) gerçekten çok teşekkür ederim @yusuf usta
Sahip Olamadığım Birşey Varsa Yeterince İstemediğim İçindir...

Yusuf usta

#9


 

Şimdi, resimde gördüğün gibi bir devre yaparsan, 6 volt olduğu için pille kullanıma uygun. motor değil de bir buzer kullanacaksınız siz. buzer deyince de tabi ki voltajı alınca kendi ses verenlerden olacak. devreli diye isteyin satıcıdan. bir pil temas ettirin deneyin. ve 12 volttur bu buzerlar 6 voltu aramayın. ama merak etmeyin 3 v yukarısında her voltajla ötüyorlar.

bu devre ses varken öter. ama ses ile beraber bir süre daha ötsün istersen çıkıştaki PNP transistör beyzi ile şase arasına bir 47 mikroFarad kondansatör koy. dezavantajın şudur, devreye ilk elektrik verişinde bu kondansatör nedeni ile bir süre öter. sonra susar. bu kondansatörün değerini değiştir kafana göre kaç saniye fazladan ötsün istersen onu kullan.

bir olay da mikrofon...

hangi şiddette seste ötsün bu devre o da önemli. bir potans ekleyebilirsin. potansı mesela mikrofonun BC546 beyzi ile birleştiği yerden şaseye koyabilirsin. hiç bir bağlantıyla oynamana ayırmana gerek yok. potans şaseledikçe daha yüksek gürültüde faaliyete girecektir.

istemeden bir de otomatik olarak bir konfor gerçekleşir burada. nedir? ses seviyesine göre fazladan çalacağı süre de değişir devrenin. çünkü her ses aynı şarj etmez kondansatörü (az evvel ekle dediğim 47 mF)

bu devre işini görür sanıyorum denemesi bedava...


bc 546 yerine; 547,548,237,238 kullanabilirsin. bc 307 yerine de 308 veya herhangi bir pnp tr olur.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

Muzoo42

Evet Aradığım Şey Buydu...Teşekkür Ederim...Yarın İlk İşim Finalleri Bitirip Bu işin Başına Geçmek Olacak :D
Sahip Olamadığım Birşey Varsa Yeterince İstemediğim İçindir...

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın