Metal Dedektörü

Başlatan Yusuf usta, 23 Mayıs 2012, 11:49:43

Yusuf usta


Resimde üst malzeme dizilimi görülen metal dedektörü devresinin ekteki dosyada çizimi ve çizim üzerinde de malzemelerin adı vardır.

devreyi ben en iyi netice almak için bildiğiniz su bardağına 30 tur 0.15 bobin teli sardım ve bantlayıp dağılmasına engel olduktan sonra devrede bobin yazılı uçlara bağladım. (ters düz yok direkt bağlayın).

Gayet güzel metal algılıyor. bobinin iç kısmından metal geçince ötmesi, bana bu devreden metal bir sayıcı yapabilir miyiz diye düşündürmedi değil. ama bu sayma işlemi için malumunuz bir sürü daha basit yol var.

bu devreyi yapıp çalıştıramayan bazı arkadaşların devresini elime aldım ve hepsinde aynı sorun vardı. buzer değil (yani elektriği alınca kendiliğinden ses veren değil) bildiğiniz ufak bir hoperlör kullanmalısınız. sesi devrenin kendisi üretiyor zaten...



Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

cs_ceren_cs

arkadaşlar pulse impulse metal dedektörünün osilatör devresi kullanılacak olan bobini nasıl sürecek burdaki güç nasıl yükseltilecek , hangi elemanlar kullanılacak yani kısaca devrenin yükselteç kısmı nasıl olacak bilen var mıı??? bu kısmın çalışma mantığını biraz anlatabilir misiniz şekil üzerinde olursa çok iyi olacak benim için

Yusuf usta

metal dedektöründe yükselteç nasıl olur bilemem de, benim bildiğim dedektör türleri şöyle çalışıyor;

Metallerin manyetik alan özelliği kullanılıyor.
Bir karşılaştırıcının (örn. Opamp ile) iki girişi kullanılıp girişler arasında bir fark olduğunda çıkış vermesi sağlanıyor. Geriye kalıyor iki opamp girişinin birisi sabit dururken diğerini değişken yapmak...

Bu değişkenliği metal yapacaksa, bir bobin kullanılması yeterli oluyor. bobin sarımı üzerine metalin kütle ve uzaklığına dayalı olarak manyetik etki \"indüksiyon\" değişimi sağlıyor. Bobindeki indükleme de bir osilatörün frekansının değişmesine yetiyor.

bobinde en ufak bir indükleme ne kadar çok frekans değişim etkisi oluşturacaksa, dedektör o kadar hassas oluyor.

Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

cs_ceren_cs

yusuf usta osilatör ve bobin arasındaki ilişkiyi biraz daha açabilir misin? yani metal algılandığında bobin üzerinde manyetik alan oluşacak buna bağlı olarak osilatör devresinin frekansı değişecek ona göre osilatörden elde ettiğimiz sinusoidal bir sinyal olacak... işte tam burda bu elde ettiğimiz sinyalle biz osilatörün ilk halindeki sinyali karşılaştıracaz değil mi ?? bunu da opamplarla mı yapmamız gerekiyo yada başka nasıl yapabiliriz +++ karşılaştırdık diyelim ondan sonra biz bu ikisinin farkını alıp bir yükseltece gönderip yükselttikten sonra hoperlöre verecez değil mi??? (lütfen eksiklerim varsa yada sıralamada yanliklık yapmış olabailirim bunları belirtirsen çok sevinirim)
bide tek bobin kullandığımızdan bu bobini alıcı ve verici devrelerine nasıl bağlıyoruz yani anahtarlama nasıl ve hangi aşamada oluyo???

Yusuf usta

opampların giriş ve çıkışları zaten geribesleme yapılarak buzzer frekansında ses alınabiliyor. içinde 4 adet opamp kullanılan bir entegrede iki opamp frekans karşılaştırıcı olarak kullanılıp, bunların çıkışıyla ses vermesi için de diğer opamplar kullanılabiliyor. yukarıdaki devre de bu tip bir devredir.

bobin indüklenmesi ile alakalı da şunu söyleyeyim, manyetik alana göre iç direnç değişiyor. iç direnç değişince de R/C kuplajı yapılmış bir rezonans devresini harekete geçirmiş oluyoruz. bir malzeme ile kuplaj yapılıyorsa, o malzemenin değeri değiştikçe kuplaj da faklılaşacaktır.

ben kabataslak yazıyorum tabi, işin ilmini bilenler vardır forumda size ayrıntı yazarlar umarım...
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

yolcu27

Yusuf Usta bu devreyi yapmayı planlıyorum sa. Devre kullanım alanı bir rc aracın altı olacak aklıma takılan sorular var şuan.

1- aracın altina montedince aracın metal aksamindan etkilenmemesi için bobin ile aracın tabanı arasına nasıl bir malzeme koymaliyim ?
2- devre 15 cm den algılama yapsa yeterli bu işimi görecek mıdır?

Yusuf usta

#6
benim forumda paylaştığım bir dedektör daha vardı. o bundan daha iyi. bu devre 15 cmden algılama yapmak için hem büyük metal cisim ister hem de bobin çapı büyütmek gerekir. sıkıntısı yok devrenin fakat diğerini yapıp çalıştırınca bundan soğudum ben şahsen.

ekte dosyalar var. indirip bu devreyi yap derim. on cm'den çiviyi bile algılıyor. büyük nesneleri daha da uzaktan algılar. fakat araç gövdesini görmemesi olayını bilemiyorum, yaptıktan sonra potans ayarıyla halletmeyi deneyebilirsin.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

yolcu27

Alıntı yapılan: Yusuf usta - 14 Haziran 2016, 19:21:26benim forumda paylaştığım bir dedektör daha vardı. o bundan daha iyi. bu devre 15 cmden algılama yapmak için hem büyük metal cisim ister hem de bobin çapı büyütmek gerekir. sıkıntısı yok devrenin fakat diğerini yapıp çalıştırınca bundan soğudum ben şahsen.

ekte dosyalar var. indirip bu devreyi yap derim. on cm'den çiviyi bile algılıyor. büyük nesneleri daha da uzaktan algılar. fakat araç gövdesini görmemesi olayını bilemiyorum, yaptıktan sonra potans ayarıyla halletmeyi deneyebilirsin.


hocam bobinlere baktımıda 50 tur 70 tur olarak sarılacak orasını anladım ama resimde birinin çapı küçük birisi büyük hangisi 50 tur hangisi 70 tur bunların? birde cd kutusunun içi demişsiniz iki farklı çapta sarılmış bobin var bunların hangisi 50 hanghisi 70 tur acaba? devreyi yaptım bobin takmadan çalıştırdım hoparlörden sesi duyuyorum bu normalmidir pot ile oynayınca bir değişme olmuyor. ama dediğim gibi şuan bobinler lehimli değil boş oralar

mustafayilmaz


Yusuf usta

#9
Alıntı yapılan: yolcu27 - 26 Haziran 2016, 16:18:11hocam bobinlere baktımıda 50 tur 70 tur olarak sarılacak orasını anladım ama resimde birinin çapı küçük birisi büyük hangisi 50 tur hangisi 70 tur bunların? birde cd kutusunun içi demişsiniz iki farklı çapta sarılmış bobin var bunların hangisi 50 hanghisi 70 tur acaba? devreyi yaptım bobin takmadan çalıştırdım hoparlörden sesi duyuyorum bu normalmidir pot ile oynayınca bir değişme olmuyor. ama dediğim gibi şuan bobinler lehimli değil boş oralar

Hocam şemaya bakarsanız orada tur sayısı yazıyor. hangi uca elli hangi uca 70 bağlanacağı belli.  bobinlerin bir birine orantısı var. ters düz değişip bulmak çok zor olmuyor. bobinler yokken ses olması ya da olmaması normaldir. bobinleri sarınca önce kafana göre koy potanstan sesi yok edip metal yaklaştır algılama mesafesine bak, olmazsa bobinin birini ters çevir koy, diğer bobinle de aynı işlemi yap. bir beş dakikanı alır. sonuç güzel, verimli çalıştı kereta.

bobinlerin birini boş cd plastik kaplarından birinin dışına sardım fakat başka bir şey de olur, şart değil. hangi sargının çapı nedir ne değildir hatırlayamadım. bir bakayım şemaya buraya yazarım birazdan ileti düzenleyerek.


50 tur olan bobin, yani 47nF paralelindekinin çapı küçük, diğeri ise büyük. tam iç içe sığabilecek şekilde ayarladım. cd kabının dışına sardığım bobin, diğerinin içine sığsın diye altına bir koli kartonu falan dolamıştım, o kalınlık da ona yetmişti. zaten ince hesaplamalar yapılacak bir devre değil, potans ile ayar imkanı olunca çok da milimetrik fark etmiyor bu çap farkı.

hatta birisi her iki bobin cd kabı içine girecek şekil yapmış, sorunsuz çalışıyor. onun kendi baskı devre çizimi ile yaptığı aletin  resmi de bu:

[IMG]https://elektronikprojeler.com/in/image.php?di=SB52[/img]
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın