Ac akım ayarı ve dimmer

Başlatan Retona, 02 Nisan 2012, 11:36:10

Retona

Selamün aleyküm.

Ac de akım ayarı nasıl yapılabilir ? 12 ile 24 V arasındaki voltajlarda çalışıyorum ama Ac. Ve 12-24 dimmer devresi arıyorum.Elimde 220 volt dimmer anahtar var ama yüksek voltaj olduğu için 12 v üzerinde çalışmıyor.Elimde olan anahtar üzerinde değişiklik yapsam düşük voltajlarda çalışabilirmiyim ? Tam olarak nasıl çalıştığını bilemediğim için neyi değiştireceğimi bilmiyorum.

Retona

#1
Biraz daha araştırdım.Anladığım kadarı ile devredeki diak\'ın voltaj bırakma değeri ile alakalı imiş.benim elimdeki devrenin üzerindeki diak , DB3.

http://www.electronicecircuits.com/electronic-circuits/filament-light-dimmer-circuit

Buradaki devre ile aynı. :D Dimmeri yapan firmeda aynı devreyi kullanmış.Tek fark bendeki 1000 w\'a kadar yol veriyor.Diakı değiştirsek olurmu ki acaba ?

Ancak sinyal şeklini değiştiriyormuş.Bu ac voltajda voltaj ayarını nasıl yapabiliriz ? Sinyal şeklini bozmadan ?

asma

Acaba ne istediğinizi biliyormusunuz?
Biliyorsanız bize de söyleyin, istekte bulunduğunuz yalnız teorik bilgidir.
Yükünüzden ve hangi voltajda hangi akım ihtiyacınız olduğundan da bahsetmeniz gerek.

Varyak veya reosta işinizi görür demek istemiyorum.  (bu eksik cevap olur)

Retona

Selamün aleyküm;

Dimmer işi karıştırmış  :)Ben dimmer anahtarların sinyali bozmadan voltaj üzerinde oynama yapar sanardım.Neyse;

İstediğim şey Ac voltaj ve akım ayarı yapabileceğim bir devre.12-24 V arasında ki voltajlarda çalışıyorum en fazla 6 A yada 7 A arasında akım çekiyor bağladığım yükler.böyle bir şey derdim.varmıdır çaresi ?

Arada sorayım bir dimmer anahtarı, ac motora bağlasak devir ayarı da yapabilirmiyiz ?senkron motorlarda devir ayarı buna benzer şekilde yapılıyor.Yada ben öyle sanıyorum.

Retona

Selamün aleyküm.

Dimmer ile asenkron motor kontrolu oluyor.Denedim kısa süreli tabi.Uzun süre çalışmada da olur herhalde.

Dimmer voltajı düşürmüyorsa yani sinüsü kırparak çalışıyorsa 220 v veriyoruz.Kesim aralığı uzuyor ama voltaj da ona göre düşük görülüyor.Bu neden oluyor ?

asma

Aleyküm selam.

Halen dimmer devresini anlatıp, anlamaya çalışıyorsun.

Elindeki dimmer devresinin potunu ondabiri kadar düşür, diac yerine 150 ohm gibi bir direnç tak 24Vac de iş görmeye başlasın.

Şu anki haliyle motor devir kontrolü, ışık parlaklık ayarı ve rezistans (ısıtıcı) ısı ayarı yapabilir. Sinyali kırpış, yontmuş, bozmuş hiç önemli değil.
Dimmer boştayken (veya çok küçük yükte %50 ye kadar kıstığında voltaj düşümünü ölçemeyebilirsin. Daha düşük ayarlarda düşüş gözlemlenir. Bu sinyalin şekliyle alakalıdır. Araştırıp çıkış sinyallerini incelediğinde bunu daha iyi anlarsın.

Yükün ne olduğunu hangi voltajda ne kadar akım çektiğini sormuştum. Ne tip yük kullandığını söylemediğin için kesin cevap yazamam. Halen en pahalı yöntem olan varyak kullanmak en sade çözüm olarak gözüküyor.

Sinüsün kırpılmaması neden bu kadar önemlidir bilsem; dc ye çevirip pvm ile sürmeyi , dimmer devreni düşük voltajda çalıştırmayı veya ayarlı regülatör kullanma fikirlerini düşünmem.

Kolay gelsin.
İkişer ikişer mesaj yazmak görüntü kirliliği oluşturuyor. Yazdıklarına ilave etmek istediğin bilgiyi değiştir butonundan yararlanarak ekleyebilirsin.

Retona

Selamün aleyküm.

Dimmerin nasıl çalıştığını araştırıyorum tam mesaj yazacağım zaman sonuç buluyorum.Bunda dolayı anlatıp sormuş oluyorum.Tuhaf oluyor doğrudur.

Şöyle bir şey yapmaya karar verdim.Varyak aslında işimizi görür ama bir kere ayarladıkmı bir daha değiştirmeye ihtiyaç duymayacağız.En iyisi bir trafo kullanmak.

Peki akımı nasıl sabitleyeceğiz.Bazen çok akım çeken yükler oluyor.2 A ile çalışması gerekirken 5*7 A\'lara fırlayan yükler var.Akım sınırlandırması için ne yapabiliriz ?Kaynak makinesinin trafosunu düşündüm Ama oda sargıları değiştirerek çalışıyor.Bu seferde trafo hasar görebilir doğrumu ?.Elimde 250 A lık bir kaynak makinesinin trafosu var.Ona bakınca aklıma geldi.

Yükler ise elektirikle çalışan ,ne kullanıyorsak her şey.Ben kendi alternatörümün çıkışını düşürüp akım sınırlaması yapmakla uraşıyorum.Sinüsün bozulmaması lazım.Yükler gene ac yükler.

yazici67

Eğer akımıda gerilimide sabit ve ayarlanabilir tutmak istiyorsan SMPS kullanmak en iyi fikir.

asma

Alıntı yapılan: Retona - 03 Nisan 2012, 12:00:18Yükler ise elektirikle çalışan ,ne kullanıyorsak her şey.Ben kendi alternatörümün çıkışını düşürüp akım sınırlaması yapmakla uraşıyorum.Sinüsün bozulmaması lazım.Yükler gene ac yükler.

Hımm   :o  demek elektrikle çalışan ac yükler.  ??? 
Kendi alternatörünüzde var demek. Güzel.
Arabalarda da olur hani üç fazlı alternatif akım üretirde, daha alternatörden dışarı çıkmadan DC ye çevrilir. Çünkü tüm yükler akü voltajına uygun, DC ile çalışacak şekilde yapılmıştır.
İşin ilginç yanı alternatörün frekansını şebeke frekansına eşitleme imkanınız yoksa şu çok gizli ac yükünüz farklı empedans göstereceğinden akım hep farklı olacaktır. Siz ise akımı sınırlamaktan bahsediyorsunuz.

Benden bu kadar, daha fazla mesaj yazmak istemiyorum.

 

Retona

çok gizli yükler, trafolar, buz dolabı ,lamba ve türlü cihazlar\".Ne kullanıyorsak \"dan kasıt bu.Kendi sardığım alternatörlerin çıkışlarını düşürüp 24 ve 12 volt ama girişde ac isteyen bazı özel eşik ampuleri ,manyetik açıcılar ve cihazlarda kullanmak istiyordum.Kendi enerjimi kullandığım için şebeke ile işim yok!.Akımı sınırlamak için üretim esnasında bir şeyler yapmak gerekiyor bir kaç değişik yöntem ile üretece zarar vermeden sabit akım çekilebilir.Kimseninde benim gibi elektririk santrali olmadığına göre, akım sınırlamasına ihtiyaç duymayacaktır her halde.Akım sınırlamasını hal ettim.Herkeze teşekkür ederim.Yaşasın cahillik  8)

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın