pcbway

DERLEME SORUNU

Başlatan hawke, 16 Şubat 2012, 21:48:03

hawke

16 Şubat 2012, 21:48:03 Son düzenlenme: 18 Şubat 2012, 13:34:56 hawke
elimde uzun zaman aradığım bir devrenin  c kodu bulunmakta en azından öyle yazıyo bu derlemek .hex e çevirmek için uğraştım bir türlü beceremedim devC++ diye vre bunun gibi derleyiciler kullandım ama beceremedim bana bu konuda yardımcı olurmusunuz   kodu ekliyorum
30 kupona alınmadı bu vatan

Elektron_X

kodu derlemen için bu pic\'in include dosyası olamsı lazım derleyici kütüphanende programı yazan
işlemci kütüphanesine  #include <system.h> dosyasında kaynak kodu çekmiş bu dosya olmadan derleyemezsin.

hawke

PIC C COMPıILER diye programda yapmaya calıstım yine olmadfı ,
#include <system.h>  yazıyordu programın kütüphanesinde 16f648 bulunuyor diye ben bunu
#include <16F648a.h> olarak yaptım derleme yap dedim ve sonuc gene aynı hata veriyo derlenmiyor
30 kupona alınmadı bu vatan

yazici67

18 Şubat 2012, 11:22:27 #3 Son düzenlenme: 18 Şubat 2012, 11:27:32 yazici67
Arkadaşım bu kodlar HiTech C de de çalışmıyor CCS C de de.Nereden bulduğunu söylersen yardımcı olabiliriz.

hawke

tabi hemen  veryim site budur
http://www.randomwisdom.com/2007/10/digital-speedometer-using-pic-microcontroller/
isterseniz birkac ek dosyası bunlarıda ekliyorum 
benim amacım 3 x7seg displeylerle hız takip etmek lcd ekran biraz pahalı ve 7seg displaye göre daha cok yer kapladığından display kullanmak istedim bu konu üzerine foruma bir konu actım beklentilerimi karslayabilecek bir sonuc alamayınca dünya çapında:D aramaya başladım ve bu sonuca vardık ve benim kötü şansımdanmıdır nedir hep aksilik hep aksilik
buda olmazsa başka birseyler deneyececeğim sizlerede tesekkür ediyorum
30 kupona alınmadı bu vatan

yazici67

Hımm :( Bildiğim herhangi bir derleyiciye ait değil bu kodlar ama MikroC olabilir. Şu anda yüklü değil bende deneyemiyorum ama kalan tek seçenek MikroC.MikroC nin sitesinden deneme sürümünü indir derlemeyi bir dene...

kaanoglu

Aşağıdaki linkteki forumda mikroC v4.60 ile bu kodu çalıştırdığını söyleyen var..
Bir inceleyin isterseniz..
http://www.mikroe.com/forum/viewtopic.php?f=13&t=28947

yazici67

Dediğim gibi syntax yapısı MikroC olmalı.
Linkte deneme sürümü var:
http://www.mikroe.com/eng/downloads/get/29/mikroc_pro_pic_2011_v540.zip

hawke

#kaanoglu verdiğin linki inceledim evet kod aynı kod ama forumda ne yazdıklarına bakmadım yardımlarınız içinde ayrı ayrı tesekkürler ediyorum herkese
#yazıcı67 verdiğin likteki programı indiriyorum bakalım ne olacak bundada olmazsa kafada sac kalmayacak
 yinede sağolun allah razı olsun 
30 kupona alınmadı bu vatan

hawke

ve  bu derleme olayı programdan programa değişirmi yani kod hangi programda yazıldıysa o programdamı derlenmek zorunda ?
30 kupona alınmadı bu vatan

hawke

şimdide hata verdii kod microc de yazılmıs olmalıki hex e dönüştürdüm sayenizde
ama şimdi simüle sırasında hata verdi gerçek hayattada bu hatayı vermez insallah
sizce nedir bu hata

30 kupona alınmadı bu vatan

yazici67

İndirdiğin derleyici olan MikroC deki konfigürasyon ayarlarını yap biraz kurcalarsan bulursun zaten konfigürasyon ayarları ve hangi PIC modelini kullanıyorsan onları ayarla.Sonra isis tede ayarladığın PIC i kullan.Kodda belirtilen adresler eeprom için geçerli değil diyor ISIS o halde derleme ayarlarında sorun vardır...

hawke

yok yaaa ben halledemedim  bunu  vayy arkadas yaaa  kafada üç tel sac var onuda kaybetmekteyim :D
30 kupona alınmadı bu vatan

hawke

bu seferde hic derlemiyo bir yerleri karıstırdık amma  hadi hayırlısı
30 kupona alınmadı bu vatan

yazici67

Arkadaşım sen kodun orjinalini al.Önce MikroC de bir proje oluştur PIC16F*** neyse artık... Sonra orjinal kodları projene dahil et.Derle.ISIS te doğru PIC i kullan.Programda mantık hatası yanlış bellek adresleme gibi problemler yoksa çalışır, varsa çalışmaz.

hawke

22 Şubat 2012, 01:20:09 #15 Son düzenlenme: 22 Şubat 2012, 01:20:41 hawke
dediklerinin hepsini yaptım yeni proje olarak actım mikro işlemciyi sectim gereken ayarları yaptım kodun orjinalini aldım yeni proje sayfasına yapıstırdım build dedim ve aynen ekran görüntüsü

gene nerede yanlıs yapıyorum anlamadım saat frekansı yerine 8.000.000 olarak ayarlamıs kendisi kristal olmadığından bir değişiklik yapmadım ben. Burada bir sorun olabilirmi
30 kupona alınmadı bu vatan

yazici67

Hatada başlık dosyası bulunamadı diyor.MikroC nin kurulum klasörü içinde include klasörüne gir 16f648a ya ait başlık dosyasının adını kodda değiştir bulduğunla.
Mesela C:\\MikroC\\include klasörü içinde P16F648A.h var ( örneğin ) . Koddaki #include <16f648a.h> yi #include<P16F648A.h> şeklinde değiştir.

hawke

HOCAM BU KLASÖRÜN İÇİNDE BEN BÖYLE BİRSEY GÖREMEDİM  :\'(
30 kupona alınmadı bu vatan

yazici67

24 Şubat 2012, 23:31:35 #18 Son düzenlenme: 24 Şubat 2012, 23:39:36 yazici67
Dediğim gibi MikroC kullanmadığım için tam bilemiyorum.O #include satırını sil belki standart PIC başlık dosyası mantığı vardır birde öyle dene...
Edit : Kardeşim şimdi kurup buldum başlık dosyasını : kurulum klasöründe defs diye bir klasör var orada P16F648.c var... Programda #include <P16F648.c> olarak dene.Olmazsa #include \"...\" diyerek tam yolu belirt.

hawke

yok kardes yaaa gene çözüm yok
30 kupona alınmadı bu vatan

hawke

BEN BU İŞİN İÇİNDEN ÇIKAMIYORUM VARMI MİCRO C KULLANAN SU KODU ALLAH RIZASI İÇİN DERLESİN
30 kupona alınmadı bu vatan

yazici67

#include satırını silince ne diyor derleyici? Yine hata mı veriyor ?

hawke

gene aynı hataları veriyor resimde gördüğünüz birşey geldi F11 ebasınca tesadüfen bunlar pic e yazılacak kodlarmı acaba aslında ben simüle ederek devreyi yamak istiyorum ama bunu bulunca pic in siparişini verdim geldiğinde buradan yükleme yapmaya çalışacağım genede sizin yorumlarınızı almak isterim


orada randomise butonu var her buna bastığımda ekrandaki numara ve harfler değişiyor
sizce nedir bu

30 kupona alınmadı bu vatan

yazici67

03 Nisan 2012, 16:09:18 #23 Son düzenlenme: 03 Nisan 2012, 16:10:15 yazici67
Randomise rastgele üret demek.O kodları bir daha koyarmısın kod olarak ? Eğer sadece #include <16f6xx.h> satırını kaldırdıysan aynı hataları vermiyordur başka hatalar veriyordur.
Edit:Ayrıca o satırı kaldırmamışsın ki zaten...Diğer #include satırları duracak.

hawke

bir hata veriyo üsta ama kodları genede ekliyorum
30 kupona alınmadı bu vatan

yazici67

Bende aynı şekilde derledim ama bir çözüm bulamadım.Tabi kod uzun olunca hatasıda çok oluyor.Maalesef ben bir çözüm bulamam bu andan sonra...

hawke

nasıl bir seyler yaparız bu konuda fikri olan 
30 kupona alınmadı bu vatan

veli dayı

ya arkadaş yanılıyorsam söyleyin.devc++ derleyicisi benim bildiğim sadece exe uzantılıdosya üretir.c ve c++ yı derler.microstdio.derleyicisi ise asm kodlarını ve pic basic de yazılan kodlrı derler diye biliyorum.

yazici67

Kardeşim olay tam olarak şöyle:
C/C++ bir programlama dilidir.Her programlama dili makine kodu üzerinde bir katmandır.
Derleyicilerin ise belirli platformları vardır. Yani Dev-C++ ( Windows üzerinde ) C/C++ kodlarını alır,
nesne dosyalarını oluşturur ve belirtilen platforma( ki bu Windows\'ta PE/MZ Exe \' dir ) derler.
Gcc ( Gnu C Compiler ) genellikle Unix/Linux platrofmuna; Avr-Gcc, HiTech-C, CCS C ise kendilerine özgü
platformlara derlerler.AvrGcc Atmel/AVR mikrodenetleyicilerine; PicC,HiTech C ve CCS C ise PIC
mikrodenetleyicilerine derler.Yani C de yazılan bir kod Windows için de uyarlanabilir, uClinux için de
derlenebilir veya arakatmanlar olan Object dosyalarına da derlenebilir.
Kısaca bu şekilde özetleyebiliriz.
Basic de bir dildir.PIC Basic, Microchip tarafından geliştirilmiştir.Visual Basic ise Microsoft tarafından
geliştirilmiştir.FreeBasic ise GNU lisansı altındadır. Ancak hepside BASIC dil katmanı altında bulunur.

veli dayı

cevap için teşekkür ederim.

yazici67


hawke

cevaplar için tesekkür ederim benim burada anlayamadığım olay bu kod hangi programda yazılmış yada hangi programda derlenir
30 kupona alınmadı bu vatan