Endüstriyel Bir Uygulama İçin Malzeme Tavsiyesi (Röle ve Sıcaklık Sensörü)

Başlatan ertan2002, 28 Kasım 2011, 02:54:12

ertan2002

Selam arkadaşlar, yaptığım proje için mazleme bakıyorum. Projede arıza oranını mümkün olduğunca düşürmek istiyorum, çünkü bu proje üniversitede yapı denetim biriminde kullanılacak o yüzden ciddiyet bakımından önemli..

kısaca istediğim şey, sıcaklığı ölçen hassas bir sensör. piyasada lm35 serileri var ama daha önce tecrübem olmadığı için nasıldır ne değildir bilmiyorum. Sensörü nerede kullanacağıma gelirsem, mesela kalorifer kazanlarında brülör kullanılıyor. Brülörün kendi sıcaklık sensörü var sanırım ancak onu nasıl kullanırım bilmiyorum, Ama yine de kendim için kaliteli bir sensör istiyorum. kalorifer kazanında kullanabileceğim sensör ne tarzda olabilir acaba? gözlemlediğim kazandaki sensörün uçları vardı yani temaslı sıcaklık sensörü, uçları kazandaki suyun sıcaklığını ölçüyor..

diğer olay ise röle.. ne tarz röle kullanmalıyım. pic den 5 volt bir çıkış alacağım. bunu 12 volta uln2003 ile yükselteceğim. bunun çıkışını da 12 voltluk bir röleye verip röleye bağlı bir takım makineleri çalıştırıp kapatacağım. makineler 220 volt yada 320 volt olabilir. ne kadar akım çekerler bilmiyorum ama genele motorlu sistemleri çalıştırıyorlar.. rölede kontakların paslanması, ark yapması, kilitlenmesi v.s. sorunlarla uğraşmak istemiyorum.. solid state röleleri öğrendim ama çok  ayrıntılı fikrim yok.. ücret konusunda sıkıntı yok. üniversite karşılayacak malzeme giderlerini..


son olarak,  hocamın dediği bir şey var. röle o kadar akımı kaldırmaz bunun yerine röle çıkışına triyak/tristör ile açma kapama işlemi yaptırmalısın... bunun hakkında ne derseniz ?? 


teşekkür ederim


bolubeyi

Hazır ısı kontrol devreleri var. Sensör olarak ntc ya da ptc kullanıyorlar. 200 - 300 dereceye kadar olan sıcaklıklarda kullanılabilir. Bundan daha yüksek ısılarda çalışacaksa daha doğrusal çalışan termokupl sensörleri araştırın. Onlardan kulanın. Hazır devreli olanları da vardır. Yoksa bile opamplı bir devre dizayn edilir onu kullanırsınız.

5Volt dc ile çalışan röleler de var. 12 Volt kullanmak şart değil. Rölenin kontakları zamanla problem yaşatır diyorsanız röle yerine kontaktör kullanın. Kolay kolay bozulmaz fakat fazla yer kaplarlar. TIC236 - BT139 gibi sıradan tiryaklar da katolog değerlerine bakmadım ama 1000 watta kadar yüklerde kullanılabilir. Daha fazla akım çekecekseniz endüstriyel tristör ve tiryakları araştırmanız lazım. Su soğutmalı tristör ve tiryaklar olduğunu biliyorum. Tristör ve tiryakların makanik parçaları olmadığı için kontakların bozulması, ses çıkarması gibi problemleri olmaz. Ancak aynı beslenen başka devreler varsa tristör ya da tiryakların tetiklenmesi sırasında iyi bir filtreleme yapılmadığı taktirde güç kaynağı üzerine parazit bindirebileceğinden diğer devrelerin sıkıntı yaratması muhtemel.

devre sabit bir yerde duracaksa büyük yükler için kontaktör, küçük yükler de ise röle ya da tiryak, devre seyyar olacaksa röle ya da tiryak kullanmanızı tavsiye ederim.

ertan2002

cevabınız için çok teşekkürler, aydınlatıcı bilgi oldu..
sıcaklık sensörü olarak ptc ler bildiğim kadarıyla çok hassas değiller. Bizim değerler hassas olmalı mesela kalorifer kazanın sıcaklığı xx derecenin altına geçtiğinde yada üstüne çıktığında motoru çalıştır/durdur diyeceğiz..

röle olarak aklıma şöyle bir şey geldi. zaten oradki cihazlar kontaktörler yardımıyla kapatalıp açılıyor, bir panodan.. ben bunu otomatikleştirmek istiyorum. Ben cihaza direk erişim yerine kontaktörlere erişsem ? Onların kontrolü için nasıl bir yol izlemeliyim. yani o zaman kontrol elemanı, yalıtım, filtreleme v.s. çok önemli yer tutar mı? Yani kontrolü kontrol etmek için pic çıkışından sonra neler kullanmalıyım. 5 volt dc ile çalışan rölelerin olduğunu biliyorum hatta kullandım.. ancak pic in verebileceği akım değerleri çok sınırlı. cihazların çekeceği akım çok fazla olacağından mutlaka aralarda bazı sürme devreleri olmalı diye düşünüyorum.. ben pic in çıkışından sonra nasıl bir devre yapmalıyım  ki pic e zarar gelmesin ve kontaktörü kontrol edeyim?

Teşekürler

bolubeyi

Şu mesajın ekindeki devreyi pic çıkışına bağlayarak röleyi, röle ile de kontaktörü kumanda edebilirsiniz.

ertan2002

teşekkürler, oradaki röle 12 volt mu? okuyamadım tam olarak? yani 5 volt çıkışı akım yükselterek 12 volt röle çalıştırabilri miyim yoksa uln2003 gibi bir entegre kullanmam mı gerekecek? yada 5 volt 220 v bir röle mi tavsiye edersiniz? 

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın