smps akü şarj

Başlatan cann, 18 Kasım 2011, 20:28:59

cann

selam arkadaşlar
akü şarj devrelerini inceledim, hepsi transformatör girişli devrelerin. bu devrelere smps güçkaynağından beslersek devrede değişiklik gerekirmi. veya uygun smps çıkışına nasıl bir devre eklemek gerekir şarj cihazına dönüştürmek için.

teşkkürler





edit : başlık düzenlendi. (asma)

yazici67

(Tam olarak bilmemekle beraber) akü şarjında farklı bir yöntem kullanılıyor.Tahminimce SMPS metodu akü ömrünün azalmasına yol açabilir.Uygun şekilde düzenlenmesi gerekir.

asma

Merhaba
Evet akü şarjı için değişik yöntemler var. Bağzılarında yük akımı SCR ile kontrol edilir. Smps, akü yada filtreli doğru akım bu uygulamalarda kullanılmaz.
Fakat ben oto çakmaklığından telefonumu şarj edebiliyorsam sende smps çıkışıyla beslediğin akü şarj devresiyle akü doldurabilirsin. Yani trafo şart değil.
Düşündüğün devreyi paylaşırsan fikrimizi belirtiriz yada kullanmayı düşündüğün akü, akım değerleri hakkında bilgi ver, biz de düşünelim.
Olur veya olmaz şeklinde cevap istemiyorsan daha çok bilgi vermelisin.  ;)

yazici67

Zaten trafo konusu değilde SMPS \'in çıkış dalga şekli sorun yaratabilir demiştim mesajımda... Çünkü bazı sistemler daha iyi verim vs. için farklı dalga şekillerinde besleme kullanıyor.

cann

teşekkürler cevaplar için,
24 volt 5amper şarj cihazı hedefliyorum. bu devrelerde 28 volt çıkış için 30-35 volt besleme gerekiyor.
30 volt 5 amper çıkış değerleri olan smps yi doğrudan şarj devresine eklemek sorun çıkarırmı? şeklinde sorsam sanırım daha iyi anlaşılacak
teşekkürler

gevv

elinizdeki şarj devresi nasıl bir şey görmek lazım ?  tiristörlü yarım dalgalı çalışan tip ise smps olmaz  ama transistörlü tam regüle ile kontrol yapan bir devre ise bence smps kullanılabilir  fakat  öyle devreler varki bazıları kondansatördeki voltaj yükselmesini bile kullanıyor  bilirsiniz  12v doğrultulunca 16v  ama yükte çöker  bazı devrelerde buna göre tasarım yapılıyor  smps  verdiği akım aşılmadıkca sabit çıkış verir  yani elinizdeki devreyi, ya da kullanacağınız devreyi görmeden kesin bir şey söylemek zor

cann

ilginize teşekkürler. şarj devresiLM 388ve bc547 kullanılan klasik bir devre.

smps olarak hazır satılan güç kaynaklarında uygun voltajlı olanı seçeceğim.

sanırım sorun çıkmaz,

teşekkürler

cann

#7
şarj devresi için şu linkteki devreyi düşünüyorum, daha iyi özellikleri var


asma

#8
LM388 yazmışsınız sanırım 338 olacaktı. Bahsettiğiniz devre hakkında halen bilgimiz yok.
Şuna benziyorsa:



Son mesajınızdaki devrenin üstünlüğünü göremedim.  Hatta eksikleri var.
Polyswitch bulabilecekmisin, 1,5A max. akıma sahip regülatörde akü ısısını kontrol etmiyorsan ne işe yarıyacak.
Elektrik kesintisinde akü devre üzerinden boşalır. Akü durumunu gösteren (tl431 ve led) devre bu devrenin çalışmasıyla ilgili değil hemen her akü şarj devresinde kullanılabilir.
Ayrıca akünüzden de bahsetmemişsiniz.

İki devrede de giriş gerilimini smps ile sağlıyabilirsiniz.
Uygulamada trafo ve köprü diyotu kullanmadan smps kullanın, kapasitör kalabilir ancak önerim araya bir direnç kullanmanızdır.
Sayısal örnek:
smps 35V , çıkış max. 28V , çıkış akım max. 3A ve regüle girişi min. 31~32V olsun.  35-32=3V  3V/3A=1ohm.  1ohm/10W direnç kullanırsan ısı dağılımı anlamında fayda görürsün. 5W dört tane 1ohm seri/paralel bağlandığında daha iyi sonuç alırsın.  ;)
Kolay gelsin.

cann

çok teşekkürler. olabilir bir deneme olduğunu duymak güzel.

cann

2. devreyi yaptım. en büyük eksiği şarj tamam sinyali yok. proteus da simulasyonda değişik seçenekler denedim ama olmadı. gerçek devreye de koymadım bu nedenle. power ledi zaten çalışıyor. şarj olduğunda yanacak şekilde bir led için önerileriniz olursa çok sevinirim.

teşekkürler.

gevv

#11
https://320volt.com/ayarli-guc-kaynaklari-icin-roleli-bypass-devresi/  devreyi kullanabilirsinz  isterseniz röle yerine led bağlarsınız çıkış istenilen voltaja ulaştığında led yanar

cann


asma

Daha önce yazmıştım:
\'Akü durumunu gösteren (tl431 ve led) devre bu devrenin çalışmasıyla ilgili değil hemen her akü şarj devresinde kullanılabilir.\'
Yeşil led, 1k , tl431 , 20k trimpot , 82k ve 10k ile kurulu devre çıkış voltajının belirli (20k trimpot ile set edilen) değere ulaşmasıyla ışık verir. Led e seri 1k/1W yerine 2k2 çeyrek watt kullanılabilir.   ;)

cann

ekdeki devre de çözüm alternatifi olabilir mi?
tl431 kolay ve uygun uygulama, ama dirençlerin hesabı yapmakda çok zorlanıyorum.
Teşekkürler yardımlar için

asma

Olur tabi nasıl istersen ama dikkatini çektiyse yine ledi 1k ile sürmüşler. Hesaplarsak led ve transistörün Vce si 2V eder. 24V uyguluyorsan 22V 1k üzerinde düşer. Bu led için 22mA gibi büyük bir değerdir. Dirençte harcanan güç = 22Vx22mA =  484mW eder. Voltajın 28volta kadar çıkacağını düşünürsek yarım watt direnç kullanamazsın 1W olmalı. (2k2 veya 2k7 öneririm)
Önerdiğim devreyi kurup şarj devresi çıkışı boştayken çıkışa bağlayıp trimpotu ayarlaman yeterli. Yapman gereken max. şarj voltajını belirleyip (27,5V olabilir) ledin net yanacağı parlaklığa kadar potu ayarlıyacaksın. Önce led sönük olacak yanana kadar potu çevirip yandığı yerde potu bırakacaksın. Sonra çıkış voltajını 28V yapıp bırakırsın. Aküyü bağladığın da voltaj (23volta) çökecek led sönecektir. Akü doldukça voltaj artar ve 27,5voltta led yanar. Akünün dolduğunu anlarsın.

Son olarak direnç hesabı en basit hesaptır, uygulama yaptıkça alışırsın.   ;)
Kolay gelsin.

cann

teşekkürler yarin ek devreyi yapacağım. proteusda denedim. 1k yı 2.7,. 82k yı 90 yapınca sorun çıkmadı. 1k ve 82k da simüle etmedi.

cann

ek devreyi yaptım. çalışıyor, led ayarıda yapılabiliyor.
yalnız benim güç kaynağım 6.5 Amper.. lm338K kullandım. önceki denemelerde 4.5 amper 27 volt kullanmıştım. şimdi zorunlu olarak 30 volt 6.5 amper güç kaynağı kullanacağım. akü ye bağlamadım lm 338k akım sınırlaması yeterli olur mu acaba? akü 6.5 amperin tamamını çekebilir mi?

asma

Yaptığın devre yalnız LM338 in akım sırlamasına bağlı değilki. LM, 5A lik diye bilinir ama giriş çıkış gerilim farkı senin devrende olduğu gibi düşükse daha yüksek akımları da verebilir. Bu senin BC547 ilave ettiğin devre için geçerli değil.
Sen sabit akımlı bir şarj devresi yapmadın mı? BC547 nin yanında kullandığın dirençle max. şarj akımını belirlersin.
Örn: 0,15 ohm direnç kullanırsan yaklaşık 4Ampere setlemiş olursun. Direnç 3W tan büyük (5W) olmalı.
Elektronik bilimi geçen akımın yönünü, şiddetini istediğin gibi ayarlıyabilesin diye var.  ;)

Kolay gelsin.

cann


cann

6.5 amper güç kaynağını kullanabilirim yani, bu anlam çıkıyor yazdıklarınızdan.
teşekkürler

asma

Tekrar direnç hesabı yapalım:
BC547 nin beyz gerilimi 0,6~0,7V arasındadır. Imax=(0,6~0,7)/R olacağına göre; 0,1 ohm kullanırsak 6~7A akım limitimiz olur. Bu değer smps max. değerini geçebilir, LM338 in max. akımını geçebilir, akümüzün çabuk ısınıp kaynamasına neden olabilir. (sabit akımla şarj istiyorsan akü kapasitesinde belirtilen A/h değerinin ondabiri kadar Amper uygundur)
Harcanan güç ise 0,6V ve 6A için 3,6W  ,  0,7V ve 7A için 4,9W olur. (5W direnç çevresine zarar verecek kadar ısınır)
Önerim ise 0,22ohm yada 0,27ohm  5wattlık iki direnci paralel kullanmandır.

Sonuç: Elbette daha güçlü smps kullanabilirsin.
Smps çıkışı için eğer ince ayar trimpotu varsa 1-2volt arttırarak kullan.  ;)

cann

çok teşekkürler,
şimdi mantığını kavradım olayın.


cann

Yeni bir jel akü aldım. 12.51 volt ölçtüm. üzerinde şarj bilgisi için constant voltaj 13.6-13.8,,, cyclic 14.2 yazıyor. 12.51 düşük mü? durduğu yerde azalmışmı acaba, şarjını yukarıda ki devre ile 13.6 da mı yapmalıyım?? Teşekkürler.

yetkin.g

Yanıtla #8 : 20 Kasım 2011, 22:27:33 »

 merhaba ben elektrikçiyim elektronikte zayıfım bana 24v 7ah akü şarj devresi ve 24v 20 ah dc motor hız kontrol devresi gerekmekte.24v 7 ah şarj için ikinci devre basit gözükmekte devrenin baskı devresini, ürün görsellerini ve isim kodlarını paylaşmanızı rica ederim.
 
şimdiden teşekkür ederim.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın