Kablosuz şarjlı matkabı nasıl kabloluya dönüştürebilirim?

Başlatan sercim, 13 Kasım 2011, 00:27:38

sercim



Merhaba Arkadaşlar....
Elektroniğe meraklı fakat pek fazla bilgisi olmayan biriyim. Ve yıllar önce yukarıdaki resimde görmüş olduğunuz şarjlı matkabı almıştım. Fakat arada sırada kullandığım için tabii içinde ki Ni-Cd piller iflas etmiş durumda. Bende yeniden pil almak istemedim çünki biliyorum ki o da nadir kullanımdan dolayı kısa ömürlü olacak. Bunu direk şebeke ceryanıyla çalıştırmak istiyorum. Kendim normalde kimya mühendisiyim ve hobi amaçlı ufak tefek şeyler yapabiliyorum. Elektronikçi değilim yani. Fakat şimdiye kadar ki almış olduğum eğitim tecrübe vs. bilgiler doğrultusunda şebeke veryanını 220 den 14,4 e düşürecek bir trafoya, Ac yi Dc ye dönüştüren bir elemana (adını tam bilmiyorum ama Kapasitör olsa gerek) ihtiyacım var galiba.
Aletin teknik özellikleri şöyle kutu içeriği 4 parçadan oluşuyor.
1- Matkap
2- Akü (Özellikleri: 14,4 V 1A)
3- Şarj ünitesi
4- adaptör (MODEL: JH - 15, INPUT:230V AC 50Hz, OUTPUT:15V DC, 400mA)

Yabancı sitelerde bu konuyla ilgili bir çok resimli ve videolu tutoriallar mevcut fakat çok fazla teknik terim kullanıldığı için anlayamadım. Bu konu ile alakalı da ne yazıkki pek fazla kaynak yok türkçe olarak.

Karaköyde bir yere gittim bana bir adaptör yapacağını ve fiyatının da 60TL + KDV olduğunu söyledi. Ben de cihazın yenisinin 41 TL + KDV olduğunu söyleyince ne yapayım diye cevap verdi. Adamın verdiği cevaba kızdım ve çıktım kendim yapmak istedim.

Dostlar bana ne lazım ve ben bu işi nasıl yaparım?

Konunun başında da dediğim gibi yeni akü almak istemiyorum. Yeni matkap da almak istemiyorum bu matkabı kullanamayınca gittim Bosch marka aldım zaten. Bu elimde çöpe gitmek üzere duruyor bunu değerlendirmek istiyorum.

Birde aletin adaptörünü şarj ünitesine takınca çalışmadı. Bende söküp parçaladım neresi bozuk diye bozuk bi taraf tespit edemedim. Adaptörü nasıl test edebilrim çalıştığını yada hangi parçalarının sağlam olduğunu nasıl anlarım (Dijital multimetrem var) ?

Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Saygılarımla...

bolubeyi

Akünün şarz devresi bozuksa onu tamir ettirip küçük bir modifikasyonla yeni adaptör yerine şarz ünitesini kullanmayı deneyebilirsiniz. Şarz ünitesi yeter miktarda akım veriyorsa yeni adaptör almayın ya da yapmayın. Adaptör kısmının ayrıntılı resimlerini eklerseniz daha fazla yorum yapılabilir.

omertek

Bu tip makinelerin şarj üniteleri uzun zaman yaklaşık 8-10 saat arası şarj yaptığı için akımları düşük tutuluyor.zaten değer verilmiş 400mA dolayısı ile cihazın kendi adaptörü ile kullanma imkanı yok.4-5 amper arası çıkış veren bir trafo,bir köprü diod ve bir kondansatör işinizi görür, kendiniz yaparsanız sizeverilen fiyatın yarısına halledersiniz diye düşünüyorum.Yalnız kullanım yeri garaj türü bir yerse veya yakınlarda araç olan bir yer ise bir kablo yardımı ile araç aküsüne bağlayıp hiç masraf etmeden de kullanabilirsiniz.

gevv

benim hem evde hemde iş yerinde kullandığım  şarjlı vidalama var  ikiside farklı marka ama  tipleri aynı şu ufak ele gelen tiplerden  içlerinde 4 adet şarlı pil var  pilleri pahalı zaten pil fiyatına almışım :)  belki daha ucuza  e birde  sürekli masa başında kullanıyorum  bende  beslemesini trafo ile sağladım  gayet güzel çalışıyor uzun süredir kullanıyorum


cihazı açıp direkt pillerin + ve -  uçlarının bağlandığı yere  hazırladım kaynağın + ve - ucunu bağladım   sizde böyle yaparsanız çalışır   13...15v  ac 100w  trafo  alın  çıkışını köprü diyor ile doğrultun  ama filtre kondansatörü bağlamayın   direkt cihazın içine bağlantı yapın

sercim

Resim #1:

Resim #2:

Resim #3:

Resim #4:

Resim #5:

Resim #6:

Resim #7:

Resim #8:





Alıntı yapılan: bolubeyi - 13 Kasım 2011, 00:34:59Akünün şarz devresi bozuksa onu tamir ettirip küçük bir modifikasyonla yeni adaptör yerine şarz ünitesini kullanmayı deneyebilirsiniz. Şarz ünitesi yeter miktarda akım veriyorsa yeni adaptör almayın ya da yapmayın. Adaptör kısmının ayrıntılı resimlerini eklerseniz daha fazla yorum yapılabilir.

Sayın bolubeyi, şarj ünitesinde bozukluk yok daşka bir adaptör ile denediğimde çalıştı. Adaptörün de ayrıntılı resimlerini ekliyorum. Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Alıntı yapılan: omertek - 13 Kasım 2011, 14:45:09Bu tip makinelerin şarj üniteleri uzun zaman yaklaşık 8-10 saat arası şarj yaptığı için akımları düşük tutuluyor.zaten değer verilmiş 400mA dolayısı ile cihazın kendi adaptörü ile kullanma imkanı yok.4-5 amper arası çıkış veren bir trafo,bir köprü diod ve bir kondansatör işinizi görür, kendiniz yaparsanız sizeverilen fiyatın yarısına halledersiniz diye düşünüyorum.Yalnız kullanım yeri garaj türü bir yerse veya yakınlarda araç olan bir yer ise bir kablo yardımı ile araç aküsüne bağlayıp hiç masraf etmeden de kullanabilirsiniz.

Sayın omertek ve gevv, Peki bu söylediğiniz parçaları birbirine bağlamak için bir boarda mı ihtiyacım olacak? Yani cevaplarınızdan bişeyler anlıyorum ama anladığım şeylerin doğruluğundan şüphe duymaktayım. Galiba ben çok cahilim bu konuda :(. Aleti evde kullanmayı düşünüyorum. Akünün içindeki pilleri söküp yapacağım tertibatı yerleştirip arkasına sonsuz işareti şeklinde girişi olan bir fiş koymayı düşünüyorum. Ve oldukçada uzun bir kablo tabii ki :) Bana ayrıntılı bir rehber tarzında bi anlatımda buluna bilirseniz çok minnettar kalıcam.


bolubeyi

Elektronik malzeme satıcısından en az 100 Watt gücünde (daha fazla güçte olabilir) 220 Voltu 12 Volta düşüren bir transformatör ve 5 Amper akıma dayanabilen hazır köprü diyot alınız.

Köprü diyodun üzerinde şu işaretler yazar
 +
 -
2 adette yatık S harfi

Yani toplamda 4 ucu vardır.

Malzeme satıcısına kablonuzu da götürün. Sağlamlığını kontrol etsin.
Daha sonra kablonuzu resimde kırmızı ile işaretlediğim yerden kesin ya da trafoya bağlandığı yerden lehimini sökün. Şimdi 2 tane ucunuz oldu. Bu uçlardan birini köprü diyottaki + yazan yere, diğerini - yazan yere bağlayacaksınız. - yazan yere bağlayacağınız uç,  kablonun diğer ucundaki metal gövde ile bağlantılı olan taraftır.

Trafonun 220 Volt girişine bir fiş takın.
Trafonun 12 Volt çıkışını da köprü diyotta ters S harflerine bağlayın. (Yönleri farketmez.)


gevv

@sercim   cihazı  kablolu olarak yani ek beleme ile kullanmak istediğinizi söylediniz

bu durumda  elinizdeki şarj adaptörü iptal olur  onu kullanamazsınız  o sadece pilleri şarj etmek içindir motoru çalıştıracak  güçü yok

bu yüzden 100w  trafoalın dedim  bende öyle kullanıyorum  motor çok yüksek akım çeker

2x13...15v  100w  trafo alınalın 2 tanede 6 amper diyot alın aşağıda ki bağlantıyı kullanın



cihazın içindeki pilleri sökün  pilin + artı ucunun bağlandığı yere  trafo çıkışında ki + artıyı bağlayın  pilin - eksi ucunun bağlandığı yerede trafonun - 0 çikişini bağlayın

marshal3rd

şu an   bu konu hakkında benimde  bilgiye  ihtiyacım doğmuştur arkadaşlar ama  ben trafo kullanmak  istemiyorum onun  yerine  bi dimmer devresi yaparak voltajı düşürsem sonra  doğrultup matkapbı çalıştırmayı denesem ne kadar  kararlı bir  besleme yapabilirim

kaygısız

Alıntı yapılan: marshal3rd - 22 Ocak 2012, 11:48:39şu an   bu konu hakkında benimde  bilgiye  ihtiyacım doğmuştur arkadaşlar ama  ben trafo kullanmak  istemiyorum onun  yerine  bi dimmer devresi yaparak voltajı düşürsem sonra  doğrultup matkapbı çalıştırmayı denesem ne kadar  kararlı bir  besleme yapabilirim
Trafo kullanmadan yapamazsınız. Trafo çalışma voltajına düşürür. Diyotlarda doğru akıma çevirir. Şarjlı tornavidalar alternatif akımda çalışmaz.

Kullanacağınız trafo 16 volt olmalı ve kondansatör kullanmanıza gerek yok tek sargı ve köprü diyotta kullanabilirsiniz. Diyotlarıda 10 amperde sürekli çalışabilecek güçte seçin.

marshal3rd

emin olmadığınız yerlerde yanlış  yönlendirme ve bilgilendirme yapmayınız arkdaşım   benım  ediklerimle  ne alakası var senın  anlattıklarının

kaygısız

Alıntı yapılan: marshal3rd - 11 Şubat 2012, 01:31:09emin olmadığınız yerlerde yanlış  yönlendirme ve bilgilendirme yapmayınız arkdaşım   benım  ediklerimle  ne alakası var senın  anlattıklarının
Emin olduğunuz yerleri verirseniz öğrenmiş olurum. Her şeyi bildiğim iddiasında hiç bir zaman olmadım bildiklerimi yazdım yanlışlarımı gördüyseniz lütfen düzeltinki öğreneyim ve başkalarınıda yanlış yönlendirmemiş olayım.
Selamlar.

omercenk

tam yerine taşınmısın çok sağolun boşvaktimde hemen incelerim burayı , ustalarımın önünde saygıyla eğiliyorum.

nacar08

Selam, elimde bosch marka 3 tane akülü vidalama var  ama aküler ölü, yeni aküler çok pahalı ve ömürleri de çok kısa. Bosch iyice bozdu kaliteyi.

Kablolu kullanıma bakarken burayı gördüm. Linkteki trafo iş görür mü? Birden çok çıkışı olduğu için tek trafo ile 2 vidalama aynı anda çalışır mı? Yardımcı olursanız makbule geçer...

Alttaki ürünün girişi ac çıkışı dc .....

http://urun.gittigidiyor.com/bilgisayar/12v-20a-240w-serit-led-amp-kamera-trafosu-adaptoru-64090713

yazici67

Kaliteli bir trafo kullanırsanız simetrik +- 18 ( veya alet kaç voltla çalışıyorsa ) çıkışla iki alet çalıştırabilirsiniz. Vidalama aletinin gücünü hesaplayın, ona göre bir trafo kullanın...

kaygısız

Alıntı yapılan: nacar08 - 25 Eylül 2012, 16:21:08Selam, elimde bosch marka 3 tane akülü vidalama var  ama aküler ölü, yeni aküler çok pahalı ve ömürleri de çok kısa. Bosch iyice bozdu kaliteyi.

Kablolu kullanıma bakarken burayı gördüm. Linkteki trafo iş görür mü? Birden çok çıkışı olduğu için tek trafo ile 2 vidalama aynı anda çalışır mı? Yardımcı olursanız makbule geçer...

Alttaki ürünün girişi ac çıkışı dc .....

http://urun.gittigidiyor.com/bilgisayar/12v-20a-240w-serit-led-amp-kamera-trafosu-adaptoru-64090713

İki tane aynı anda linkteki üründe sorun çıkartır. Trafolu kullanmanız gerekecek 20 volt tek sargılı ve köprü diyotlu bir doğrultucu yapın. İlk kalkış gücünü karşılamak için ya yüksek kapasiteli kondansatör yada daha yüksek güçlü trafo trafo kullanın. Bir tanesinin çektiği gücü ölçün iki katını alın. Köprü diyotlu doğrultucuda trafonun verdiği gücün yaklaşık % 81 ini alabilirsiniz. İki diyotlu orta uçlu trafoda yaklaşık % 71 olur. İstediğiniz gibi yapabilirsiniz. Yaparsanız sonuçları da açıklayın başkaları da yararlansın.
Selamlar.

nacar08

Ürün 2 tane için mi sıkıntı çıkartır, yani 14 v lık bir tane taksak çalışır mı? Herhangi bir ilaveye gerek var mı? Kusura bakmayın köprü diyot vb detayları pek anlamıyorum... Mevcut bilgime göre bu ürün ile direk çalışması lazım, neticede dc çıkışlı...


kaygısız

İki tanede sorun çıkar hatta bir tanede de ilk kalkışta kısa devre etkisi yapıp adaptörü korumaya geçirebilir. Belki yüksek kapasiteli kondansatörle kalkış sorunu çözülebilir. Artı ve eksiyi doğru bağlarsanız çalışır. Tetikten devir ayarlı ise yanlış bağladığınızda içindeki devreyi bozabilirsiniz. Devir ayarı yoksa sağ yerine sola sol yerine sağa döner. Linkteki adaptöre ilk kalkışlarda sorun çıkmazsa herhangi bir şey bağlamadan kullanabilirsiniz. Kablosunu en az 2,5 luk kullanın. Devir ayarı varsa ilk kalkışta tetiğe yavaş basarsanız belkide sorun çıkarmaz. 12 volt akü ile de çalışabilir denemek isterseniz detay veririm.
Selamlar.

sercim

Yaa bu şarjlı el aletleri insanlara büyük sorunlar çıkartıyor ve pahalı da meretler. Bunlarla ilgili aslında güzel bir rehber hazırlansa hiç fena olmaz. Ölmüş aküleri tekrar canlandırma yada içinde nicd pilleri yenisi ile değiştirme ya da şarjlı değilde klasik şebeke ceryanı ile çalışabilecek kablolu hale dönüştürme gibi. Bu konuda bilgisi yüksek arkadaşların hazırlayacağı rehberler insanların çok fazla işine yarar diye düşünüyorum. Zira ben zannetmiyorum ki evinde sarjlı bi el aleti olmayan olsun.

hostwebtasarim

Alıntı yapılan: sercim - 14 Kasım 2011, 17:21:47Resim #1:

Resim #2:

Resim #3:

Resim #4:

Resim #5:

Resim #6:

Resim #7:

Resim #8:





Sayın bolubeyi, şarj ünitesinde bozukluk yok daşka bir adaptör ile denediğimde çalıştı. Adaptörün de ayrıntılı resimlerini ekliyorum. Yorumlarınız için teşekkür ederim.

Sayın omertek ve gevv, Peki bu söylediğiniz parçaları birbirine bağlamak için bir boarda mı ihtiyacım olacak? Yani cevaplarınızdan bişeyler anlıyorum ama anladığım şeylerin doğruluğundan şüphe duymaktayım. Galiba ben çok cahilim bu konuda :(. Aleti evde kullanmayı düşünüyorum. Akünün içindeki pilleri söküp yapacağım tertibatı yerleştirip arkasına sonsuz işareti şeklinde girişi olan bir fiş koymayı düşünüyorum. Ve oldukçada uzun bir kablo tabii ki :) Bana ayrıntılı bir rehber tarzında bi anlatımda buluna bilirseniz çok minnettar kalıcam.


bu konuda istanbulda iseniz bana ücretli yardımcı olabilirmisiniz. 0532 377 2037 kenan adım. 4 adet cihazım var bu sistemi yapmak istiyorum şarj pilini iptal edip direkt fişten çalıştırmak istiyorum.

DemirKarahan

selamun aleykum
bu  matkabın aynısı bendede var. Teknisyen olduğum için devamlı kullanıyorum. Benimkininde pilleri iflas etti. Alacağım pillerin fiyatı matkabın değerinin üstünde olduğu için matkabı modifiye ettim. Nasıl dersen ?,
Pilleri çıkarıp iptal ettim. batarya grubunun yerine 12 volt 1.3 amper bakımsız kuru tip akü yerleştirdim. Üstten  delik açarak dişi jack yerleştirdim. Şarj cihazını ister hazır al ister kendin board yap. Erkek jackı takarak dışarıdan rahatlıkla şarj yapabilirsin ve emin olki akü pillere göre daha dayanıklı ve daha uzun süreli bir kullanım özelliği sunuyor. Kolay gelsin.

220 ile çalıştırmak istersen eğer 14 volt 2 amperlik bir adaptör işini görecektir. Batarya grubunu sök adaptörün + ucunu batarya grubundaki gibi + kablosuna şaseyide şase kablosun bağla.

sercim

Alıntı yapılan: hostwebtasarim - 05 Kasım 2012, 09:32:48bu konuda istanbulda iseniz bana ücretli yardımcı olabilirmisiniz. 0532 377 2037 kenan adım. 4 adet cihazım var bu sistemi yapmak istiyorum şarj pilini iptal edip direkt fişten çalıştırmak istiyorum.

Kenan bu işin en kolayı şu. Ben bu şekilde çözdüm. DemirKarahan arkadaşımızın da dediği gibi, piyasa da satılan hazır adaptörlerden alıyorsun. Akünün volt ve amper gerilimine göre tabii. Amper derğerinin biraz yüksek olmasında fayda var. Örnek olarak bu akü 14,4 volt ben buna 16 v 1a lik adaptör bağladım ve çalıştı. Adaptörün jackini kesiyorsun. Kablolardan biri (+) diğeri (-) olacak.  akünün içindeki pilleri çıkartıyorsun ilgili yerlere (+) ve (-) uçları lehimleyip akünün kabını matkaba sokup çalıştırıyorsun. benim kisi yavaş başlayıp çalıştıkça hızlanıyordu. Amper düşük olduğu için öyle oldu. Mevcut bir adaptör kullanmıştım. Ama sen dışardan alacağın için ona uygun bişey al. 4 tane var demişsin. 4 adaptör alacağına pilleri çıkardıktan sonra akünün kabına bir tane jack girişi ayarlarsan adaptörün ucunu da kesmene gerek kalmaz ve aynı adaptörü diğer matkaplardada kullanırsın. ;)

sercim

Merhabalar ben bir şey sormak istiyorum,
12V 1.2 Ah lik akü ile çalışan şarjlı matkaba gene 12V 2Ah lik bir akü yada bir adaptör takarsak ne olur?
Yani esas öğrenmek istediğim şey Volt değeri sabit tutulup Ah degerini değiştirdiğimizde ne olacağını merak ediyorum. Düşük akım değerli de olabilir yüksek de...
Cevaplar için şimdiden teşekkürler...

parametre

Alıntı yapılan: sercim - 27 Ocak 2013, 13:46:11Merhabalar ben bir şey sormak istiyorum,
12V 1.2 Ah lik akü ile çalışan şarjlı matkaba gene 12V 2Ah lik bir akü yada bir adaptör takarsak ne olur?
Yani esas öğrenmek istediğim şey Volt değeri sabit tutulup Ah degerini değiştirdiğimizde ne olacağını merak ediyorum. Düşük akım değerli de olabilir yüksek de...
Cevaplar için şimdiden teşekkürler...

12V 1.2 Ah bir akü ile cihazin bir saat calısıyorsa, 12V 2.0 Ah akü ile yaklasık 1,5 saat çalısır aküde amperin artması calısma zamanını artırır kolay gelsin

Daha basit mantıkla soyle dusunelim diyelim bir pille kuçuk ampul yakıyoruz iki pili paralel baglarsak ayni ozdes  yani ayni turde pil ise lamba yanma suresi artar

sercim

Cevabınız için teşekkür ederim...
Resimdeki adaptörle çalıştıramadım sizce neden olabilir? Her iki cihazda sağlam ve çalışıyor ayrı ayrı test ettim ama adaptör matkabı çalıştırmadı.

pwm.c

akülerde yazan Amperle adaptörlerde yazan Amper aynı şey değil. dikkat edersen akülerde Ah şeklinde yazıyor bu 1 saat boyunca o akımı verebilir anlamına geliyor. 12v 1.3Ah akünün kısadevre akımı 60A i bulabiliyor. senin şarjlı matkapta aynı şekilde çalışması için çok büyük akım gerektiriyor. sana bu bilgiler verildiği halde neden bu şarj adaptörleriyle ısrar ediyorsun anlamadım. birtane kasa tipi pc power supply ile çalıştırabilirsin.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

sercim

Alıntı yapılan: pwm.c - 28 Ocak 2013, 19:21:48akülerde yazan Amperle adaptörlerde yazan Amper aynı şey değil. dikkat edersen akülerde Ah şeklinde yazıyor bu 1 saat boyunca o akımı verebilir anlamına geliyor. 12v 1.3Ah akünün kısadevre akımı 60A i bulabiliyor. senin şarjlı matkapta aynı şekilde çalışması için çok büyük akım gerektiriyor. sana bu bilgiler verildiği halde neden bu şarj adaptörleriyle ısrar ediyorsun anlamadım. birtane kasa tipi pc power supply ile çalıştırabilirsin.

Çünkü dostum bu adaptörler çok daha pratik oluyor ps e nazaran. Ayrıca ps ile nasıl çalıştırabilirim bilmiyorum. İçinden milyon tane kablo çıkıyor hangi kabloyu kullanacağımı bilmiyorum. Şayet beni bu konuda bilgilendirirsen dolabımda beklettiğim pc ps sini hemen bu iş için kullanabilirim.

pwm.c

Alıntı yapılan: sercim - 28 Ocak 2013, 19:27:16Çünkü dostum bu adaptörler çok daha pratik oluyor ps e nazaran. Ayrıca ps ile nasıl çalıştırabilirim bilmiyorum. İçinden milyon tane kablo çıkıyor hangi kabloyu kullanacağımı bilmiyorum. Şayet beni bu konuda bilgilendirirsen dolabımda beklettiğim pc ps sini hemen bu iş için kullanabilirim.
o kabloların çoğu aynı renkte yani onlar paralel bağlı.
normalde bu adaptöre ilk enerji verdiğinde çalışmaz. aktif etmek için yeşil kabloyu siyahlardan birine kısadevre etmen yeterli.
adaptör çalışırken sarı kablolardan +12v alabilirsin. siyahlar ise GND şase.

güç kaynağının bağlantı şekli şöyle:

_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

sercim

Teşekkür ederim bilgi için.
Doğru anlamış mıyım acaba ?
PSU nun anakarta taktığımız soketinden yeşil kablo ile siyah kablolardan herhangi birini birbirine bağlıyorum. Sonra Matkabın artı ucuna sarı kabloyu eksi ucuna da siyah kabloyu bağlıyorum. Ve matkap çalışıyor. Doğru mu anladım Nazmi bey?

pwm.c

Alıntı yapılan: sercim - 28 Ocak 2013, 19:57:18Teşekkür ederim bilgi için.
Doğru anlamış mıyım acaba ?
PSU nun anakarta taktığımız soketinden yeşil kablo ile siyah kablolardan herhangi birini birbirine bağlıyorum. Sonra Matkabın artı ucuna sarı kabloyu eksi ucuna da siyah kabloyu bağlıyorum. Ve matkap çalışıyor. Doğru mu anladım Nazmi bey?
evet aynen öyle.
elindeki PSU sağlam ise matkapını rahatlıkla besleyebilir.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

sercim

Ne yazıkki dediklerinizi aynen yapmama rağmen gene çalışmadı. PSU kendini çalıştırdı ama matkabı hayır. Matkabın markası Bosch acaba sadece akü ile çalıştırılması için bir kısıtlayıcı bişey yapmış olabilirler mi ?
Mümkün mü böyle birşey? Akü sattırmak için...

asma

Alıntı yapılan: sercim - 30 Ocak 2013, 10:15:54Ne yazıkki dediklerinizi aynen yapmama rağmen gene çalışmadı. PSU kendini çalıştırdı ama matkabı hayır. Matkabın markası Bosch acaba sadece akü ile çalıştırılması için bir kısıtlacı bişey yapmış olabilirler mi ?
Mümkün mü böyle birşey? Akü sattırmak için...

PSU kendini çalıştırdı:
Fanı dönmeye başladı, matkap için kullandığım sarı ve siyah kablo arasında 12Vdc ölçtüm, normaldi.
ama matkabı hayır:
Matkap hiç akım çekmedi (spark görmedim, voltajda çökme olmadı) ve dönmedi.
Matkap çok baygın döndü, iş yapmaz haldeydi, PSU gücü yetmedi.

\'sadece akü ile çalıştırılması için bir kısıtlacı bişey yapmış olabilirler mi\'
Evet neden olmasın? Bunu gözünüzle takip edip bulmanız gerekirdi. Batarya bloğu ters takılmasın diye çentikler olur, tam oturduğunu anlaması için (veya kapak kapandığını) bir anahtar olabilir.
Arayıp bulursunuz, ya iptal edersiniz yada batarya bloğunundaki pilleri boşaltırsınız, aynı kontakları kullanacak şekilde elektrik bağlantısını yaparsınız.
Laptop bataryaları gibi (veya adaptörleri) çipli sistem yapmanın bir mantığı yok. Sonuçta DC motor bu senin yaptığın her türlü emniyet devresini iki kabloyu keserek iptal edebilirim. Adaptörü motora bağlarım, yönü dışardan veririm, hız için soft start yaparım... 

Sonuç olarak matkap niye çalışmadı? Bozuk mu? Sorusu gelir akla.   :)
Siz neden çalışmadığını bulabilirsiniz.  ;)
Kolay gelsin.

pwm.c

bende BOSCH psr 96 var. PSU ile şimdi denedim ve sorunsuz çalıştırdım.



senin PSU sağlam mı? emin ol. gerilim okuyabilirsin ama akım basamıyor olabilir. ayrıca makkabın + ve - kutuplarını doğru bağlamalısın.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

sercim

Üstadlar ilk denediğimde dikkat etmemiştim ama sonra farkettim. Bağlantıları doğru şekilde yaptıktan sonra tekrar çalıştırmaya kalktığımda ilk bi ışığını yaktı sonra kesti baktım PSU nun fan gürültüsü de kesildi. Meğersem psu kendini kapatıyormuş. Bende bataryayı sökmeye kalkıştım. içindeki piller çıktı ve elips içinde 5 A  yazıyordu üzerinde acaba pillerin akım değeri 5A mi demek oluyor bu ?
Ekte hem psu nun hemde bataryanın resmini koyuyorum.
Görmeniz daha faydalı olacaktır. Elimde ki ıskarta PSU çok mu zayıf acaba yoksa arızalamı bunu anlamanın bir yolu varmıdır ?

pwm.c

benim emekli eski bilgisayarın PSU arızalı idi ama normal çalışıyor görünüyordu. fan dönüyor ve elektrik veriyor ancak bir süre sonra ekran klitlenip donup kalıyor ve renkler bozuluyordu. anakarttaki çişen kondansatörleri yeniledim. bir süre idare etti ve sonraları yeniden sorun çıkmaya başladı. anladımki PSU bozuk. bunu değiştirince sorun tamamen ortadan kalktı.
senin elindeki PSU 12v 15A verebiliyor. makkabını çok çok rahat çalıştırır ancak yukarıda bahsettiğim gibi bir sorunu varsa çıkıştan akım alamassın. gerşi bunların kısadevre koruması oluyor ama yinede çalıştırması gerekir. test etmek için 12v araç ampulü kullanabilirsin.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

sercim

Bana göre çok ilginç bir olay sizlere göre belki sıradan normal bişeydir. Matkaba bağladığım uçların amper değerlerini multimetre ile ölçmek istedim. Gerçekte kaç amper veriyor diye (zira PSU çokda kaliteli değil. Şu an thermaltake 750W psu takılı pc de onuda söküp denemeye üşeniyorum.) sigorta atar gibi davrandı. Hani prizlerde yanlışlıkla faz ile nötr birbirine değince sigorta atar ya aynı o şekilde ufak bir kıvılcım çıkarıp kapanıyor. MASTECH MAS830L marka çin malı bir dijital multimetre var elimde. kırmızı kablosunu 10ADC soketine siyah kablosunuda COM soketine soktum. DC aralığında 10A ya getirdim düğmesini. kırmızıyı sarı kabloya siyahı da siyah kabloya değdirdim ve puf. ufak bir kıvılcım sonra psu fanı durdu. 5 dakka sonra tekrar açtım çalıştı. tekrar denedim gene aynı prosedür. ve matkap hiç bi şekilde çalışmadı hocam. Muhtemelen psu da bir arıza var. Şu an elimin altında araç ampulü yok. düşünüyorum 12v luk ne çalıştırabilirim diye. Aklıma bişey de gelmiyor. Neyse evdeki diğer elektronik cihazlardaki adaptörlere baktım. 12v 3A ve 12v 4A lik 2 adaptör geçti elime. Onları denedim matkap çalıştı fakat tetiğe çok ağır basarsam çalıştı. kademeli olarak tetiğe basmaya devam ettiğimde son aşamada kesti çalışmayı. Bende bu aptal psu ile uğraşacağıma bakındım 20 ila 40 tl arasında değişiyor adaptör fiyatları. Buna kaç A lik bir adaptör takarsam istediğim şekilde randımanlı çalışır? İlk mesajınızda 1,2 Ah ile 1,2A eşit değildir demiştiniz. Peki Ah ile A arasında bir bağıntı varmı dır? mesela 3Ah kaç A eder ? Adaptörlerde ki watt değerleri çok önemlimidir ? 12V 5A 35watt lık bir adaptör ile 12v 5A 150 wattlık bir adaptör arasında ki fark nedir? 12v luk DC motorun daha güçlü olması ve daha hızlı dönmesi için ne yapmak gerekir? Matkabın mandreni otomatik yani anahtarsız. Ben elimle durdurabiliyorum. istiyorum ki durduramayım ve daha hızlı dönsün. Bu isteklerimi hangi değerleri değiştirdiğimde elde ederim ?

Gibi bi dünya soru kafamı kurcalamakta. Gerek eğitim gereksede iş olarak elektrik ve elektronik le ilgilenmedim. Ama hobi anlamda ufacık tefecik şeyleri seviyorum yapmayı ve kendimi bu alanda geliştirmek istiyorum. Fakat sizler gibi bu işin üstadlarına da bu kadar basit sorular sormaya da çekiniyorum ne yalan söylüyeyim.

kaygısız

Alıntı yapılan: sercim - 31 Ocak 2013, 23:11:38Bana göre çok ilginç bir olay sizlere göre belki sıradan normal bişeydir. Matkaba bağladığım uçların amper değerlerini multimetre ile ölçmek istedim. Gerçekte kaç amper veriyor diye (zira PSU çokda kaliteli değil. Şu an thermaltake 750W psu takılı pc de onuda söküp denemeye üşeniyorum.) sigorta atar gibi davrandı. Hani prizlerde yanlışlıkla faz ile nötr birbirine değince sigorta atar ya aynı o şekilde ufak bir kıvılcım çıkarıp kapanıyor. MASTECH MAS830L marka çin malı bir dijital multimetre var elimde. kırmızı kablosunu 10ADC soketine siyah kablosunuda COM soketine soktum. DC aralığında 10A ya getirdim düğmesini. kırmızıyı sarı kabloya siyahı da siyah kabloya değdirdim ve puf. ufak bir kıvılcım sonra psu fanı durdu. 5 dakka sonra tekrar açtım çalıştı. tekrar denedim gene aynı prosedür. ve matkap hiç bi şekilde çalışmadı hocam. Muhtemelen psu da bir arıza var. Şu an elimin altında araç ampulü yok. düşünüyorum 12v luk ne çalıştırabilirim diye. Aklıma bişey de gelmiyor. Neyse evdeki diğer elektronik cihazlardaki adaptörlere baktım. 12v 3A ve 12v 4A lik 2 adaptör geçti elime. Onları denedim matkap çalıştı fakat tetiğe çok ağır basarsam çalıştı. kademeli olarak tetiğe basmaya devam ettiğimde son aşamada kesti çalışmayı. Bende bu aptal psu ile uğraşacağıma bakındım 20 ila 40 tl arasında değişiyor adaptör fiyatları. Buna kaç A lik bir adaptör takarsam istediğim şekilde randımanlı çalışır? İlk mesajınızda 1,2 Ah ile 1,2A eşit değildir demiştiniz. Peki Ah ile A arasında bir bağıntı varmı dır? mesela 3Ah kaç A eder ? Adaptörlerde ki watt değerleri çok önemlimidir ? 12V 5A 35watt lık bir adaptör ile 12v 5A 150 wattlık bir adaptör arasında ki fark nedir? 12v luk DC motorun daha güçlü olması ve daha hızlı dönmesi için ne yapmak gerekir? Matkabın mandreni otomatik yani anahtarsız. Ben elimle durdurabiliyorum. istiyorum ki durduramayım ve daha hızlı dönsün. Bu isteklerimi hangi değerleri değiştirdiğimde elde ederim ?

Gibi bi dünya soru kafamı kurcalamakta. Gerek eğitim gereksede iş olarak elektrik ve elektronik le ilgilenmedim. Ama hobi anlamda ufacık tefecik şeyleri seviyorum yapmayı ve kendimi bu alanda geliştirmek istiyorum. Fakat sizler gibi bu işin üstadlarına da bu kadar basit sorular sormaya da çekiniyorum ne yalan söylüyeyim.

Ampermetre güç kaynağına paralel bağlanırsa ya güç kaynağı ya ampermetre ya da varsa sigorta hasar görür. Psu kendini korumaya alıp kapatır. Matkap bağladığınızda da aynı durum oluşur psu yine korumaya geçer. Matkaplar ilk kalkışlarda çok yüksek akım çekerler bu kısa devre etkisi yapar. Paralel kondansatör bağlayıp çok yavaş tetiğe basarak kalkışı yavaşlatırsanız belki çalıştırabilir.
Piller yüksek akımlar verebilir matkabınızı çalıştırır ama aynı akımı verebilen adaptörlerde aynı işi görür. Psu nun gücü yeterli ama korumaya geçtiği için çalıştıramıyor. Matkabınız maksimum güçte kaç amper çekiyor ölçün o güçte normal adaptör  alıp kullanabilirsiniz.
12 volt 5 amper adaptör 35 vat değil 60 vattır (Güç = amper x volt formulu ile hesaplanır). 150 vatlık adaptör ise 12 voltta 12.5 amper verir (amper = vat / volt formulünden) . Kendi gücünden fazla güç almaya çalışırsanız matkabınız yanar. Daha fazla güç istiyorsanız daha güçlü matkap almalısınız.
Eksik bıraktıysam onları da daha sonra açıklarım.
Selamlar.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın