delikli kartla devre yapmak

Başlatan nvnthera, 17 Ekim 2011, 22:04:27

nvnthera

Merhaba.Daha önce hiç devre yapmadım.İnterneti araştırırken aşağıdaki resme rastladım.

Bu şekilde bir delikli kart alıp lehimi kablo gibi kullanabilir miyim?

Kullanamazsam delikli karttaki devre parçalarını birbirine bağlamak için ne kullanılıyor?

Eğer bu kadar basitçe yapılabiliyorsa neden herkes pcb devre yapmakla uğraşıyor?

Teşekkürler



profahmet

selam.
ben uzun yıllardır bu delikli plaketten kullandım ve hala kullanıyorum. avantajlarını zaten anlatmaya gerek yok seni bazı zahmetlerden kurtarıyor ve geridönüşümlü ama her devreyi buna kuramassın. karşılaştırma yapacak olursak:
1- delikli pertinaksta arızalı malzemeyi değiştirmek çok zordur. bunu yaptığın zaman hasar görüyor. baskıdevrede ise malzeme değiştirmek daha kolay.
2- delikli pertinaksa her malzemenin bacakları uymuyor. bazı entegrelerin pin dizilimi ve yapısı çok farklı. baskıdevrede ise çizerken kendin istediğin dizilimde ve büyüklükte pad oluşturabilirsin.
3- pertinaksa yaptığın devreyi tekrar taklit edemessin, etsen bile çok uğraşırsın. bunu paylaşmak yada çok sayıda üretim yapmak istediğin zaman verebileceğin bir çizim olması lazım. hadi bunu çizdin diyelim ozamanda yapacak kişinin daha çok işcilik yapması gerekecek. baskıdevrede ise bilgisayarda oluşturduğun çizimi istediğin kadar çoğaltıp üretirsin. bunu yapacak kişide daha kolay montajlar.
4- baskıdevreye yüzey montajlı (SMD) elemanlar ekleyebilirsin ama pertinaksta bunu direk yapamassın. baskı ile yapılmış adaptör gerekir. gerşi bunu ince kablolarla yapıyorlar ama bu seferde  entegrenin yüzey montajlı olmasının bir anlamı kalmıyor.
5- yaptığın devreyi pazarlamak istediğinde pertinaksa yapılmış bir proje pek tercih edilmez.
6- pertinaksa yaptığın devreyi incelemek biraz zordur. baskıda ise plaketi alttan ışığa tutarak bakır yolları takip edebiliyorsun.
7- baskıdevrenin taban görünümü daha güzeldir ve ustasını yansıtır. çok iyi yapılmış bir baskıya bakınca bunun usta bir elden çıktığını rahat anlarsın. pertinaksta ise bu pek belli olmuyor, kısmen belli.
8- delikli pertinaksa devre yapmadan son halini göremessin, Allaha havale gidiyor. baskıda ise çizdiğin çalışmayı basmadan önce 3 boyutlu inceleyebiliyorsun. unutmadam, pertinaks için yapılmış çizim programları var ama yeterli gelmiyor.

neyse, daha sayacak çok şey var ama sana bukadarı yeterli. devre yapmaya yeni başladıysan pertinaksala beraber breadboard kullanmayı öğrenmende fayda var.
kolay gelsin.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın