akımı değişmeyen devre

Başlatan bmkfb, 02 Ağustos 2011, 22:08:21

bmkfb

arkadaşlar merhaba giriş voltajı değiştirildiğinde de çıkış akımı sabit kalacak transistörlü bir devre yapmam gerek yardımlarınızı bekliyorum

asma

Merhaba, giriş voltajının hangi aralıkta değişeceğini ve nasıl bir yük kullanıcağınızı belirtmelisiniz.
Sonra bu sabit akımın değeride olmalı  ;)

bmkfb

5-25 volt aralıgında ve akım da 1 mA olucak şekilde olmalı ve regulator kulanmamam lazım teşekkürler

yazici67

Galiba 1A diyecektiniz. 1mA ile neredeyse hiçbir şey yapamazsınız.  :)

asma



Burada diyotlar küçük değerli zener diyot elde etmek için seri bağlanmıştır. Biri transistörün eşik gerilimini sağlar diğeri akım değerini seçmek için kullandığımız 680 ohm direnç üzerinde gerilim oluşturur.
Kollektör akımı yük akımımızdır ve emiter akımının beyz akımı kadar eksiğidir. Bu çıkış ile şase arasına ampeermetre bağlayıp test edebilirsiniz. Besleme voltajı 5volt ile 25volt arasında değiştiğinde çok az bir oynamayla akım sabit kalacaktır. Değer 1mA in çok az altında olur, arttırmak için 680 ohm yerine 620 ohm takılabileceği gibi akım çok düşük olduğu için ayarlı dirençte (trimpot) kullanılabilir. Çıkış akımı=0,7V/680ohm olur.
Bir regülatörün giriş gerilimine veya çıkış akımına tepkisi regülasyon kabiliyetini gösterir.
Load regülasyonu yeterince yüksektir. Line regülasyonu için giriş referansı için ikinci bir regülatörle kaskat bağlantı düşünülebilir. 10k direnç yerine aynı devrenin NPN transistörle kurulmuş simetriği referans gerilimini oluşturan diyotları sabit akımla besler ve sabit tutar.
Bu devre transistörlü sabit akım kaynağı için bir örnektir. Widlar veya wilson akım aynarında da sabit gerilim ile sabit akım elde edilir. (araştırabilirsin) Bjt yerine j-fet kullanılarak (uygun değerde) çok daha basit sabit akım kaynağı elde edilebilir. (tek elemanla)
Kolay gelsin.

bmkfb

çok teşekkürler çözümünüz için peki benim toleransım 0.05 Bu devrede onu nasıl sağlayabilirm bunda yaklaşık 0.1 civarında

asma

Öncelikle sen ne istediğini biliyormusun? Biliyorsan niye bizlerle paylaşmıyorsun?
Uygun devreye ihtiyacın var mı? Yoksa bu bir ödev mi?
Töleransım 0,05 yazmışsınız, isteğiniz 1mA ile töleransınız +/-50uA mi oluyor. (950uA~1050uA arası)
Yalnızca transistör ve direnç kullanarakta yapılıyor sabit akım devreleri, isimlerini yazdım araştırabilirsin.
Transistör kullanılarak yapılacak dediğinizde op-amp gibi entegreler olmayacak demektir. Regülatör entegresi kullanılmayacak, voltaj 5volttan beş katı olan 25volta çıkacak veya inecek.
Bir transistörden daha fazla ne beklediğini de bilmem gerekir.
Bu devreyi iyileştirmek istersen; diyot ve transistörleri yakın monte et, dirençleri metal film kullan, (daha önce yazdığım gibi) 680ohm yerine trimpot kullan(çok turlu olsun) çıkışına ampermetreyi bağla 1mA e ayarla.
Yine daha önce yazdığım ikinci bir transistörlü voltaj regülatörü yapıp 10k ve diyotlardan oluşan referans gerilimini sabitle.
İşte o zaman 5~25V arası , sıcaklıktan etkilenmeden, ölçü aletinin gösterdiği doğrulukta sabit akım kaynağın olur. Çıkış empedansı 0~4k arasında olur.
Ayrıca uygun J-Fet ile tek eleman kullanak halledebilirsin.
Kolay gelsin.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın