12v 60amper DC =^= 220volt AC

Başlatan said63k, 28 Temmuz 2011, 14:56:03

said63k

araba aküsünden şehir içi gerilimi elde etmek istiyorum nasıl yapabilirim

Adnancoskun

elektronikçilere gidiyorsun ve diyorsun ki ben ...... watt inverter istiyorum, onlarda sana 12 volt giriş 220 volt çıkış veren ... watt gücünde bir inverter verecekler, zaten küçücük birşey...doğrudan doğruya aküye bağlayıp 220 volt elde ediyorsun.
eğer kendin yapmak istiyorsan o zaman  forumda inverter şeması diye arat onlarcasını bulursun, şemayı seç yapımında yardım ederiz. Ancak şunu unutma sen sadece kullanıcı isen hazır almak yapmaktan ucuza malour.
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.

said63k

yo ben elek-elenk bölümü öğrencisiyim yapmak istedim onun için sordum


said63k

elaman listeside böle ama benim anlamadığım şeyler var
R1        470 W 
R2          470 W 
R3        220 KW 
C1          100nF 
T1         2N3055
T2        2N3055 
TRAFO          2X12/220 Volt  120 Watt 
IC          4047 multivibratör devresi 
Kaynak          12 Volt  10 amper DC kaynak 

dirençlerin güçleri verilmiş ama değerleri yok kaynak diyo 12v 10amper dc kaynak ben  buna 12v 60amper versem olurmu kondansatör kaç volt olabilir yanıtlarsanız sevinirim

Adnancoskun

#5
bu devre ile  alabileceğin güç 100 watt\'ı geçmez, 60 watt bir lambayı, 37 ekran bir tv yi.... tekbaşına çalıştırabilirsin, eğer daha güçlü bir inverter yapmak istiyorsan
1-Trafoyu istediğin güçte saracaksın
2-transistörlerinin sayısını artıracaksın yada daha güçlü transistörler kullanacaksın,
unutmadan söyleyeyim bu tür inverterler kare dalga çıkış verir, bu nedenle kapasitörle yönbelirlenen motorları (Buzdolabı, çamaşır makinesi vs) çalıştırmaz. ama tv , bilgisayar, akkor telli lamba matkap vs çalıştırabilirsin..
 son olarak oradaki dirençlerin değeri (birimi) watt değil ohm dur, o harfde omega harfidir  ;D
Tanrı Türk'ü Korusun ve Yüceltsin.


said63k

ben o invertör devresini yapmak için 40 fırın ekmek değil 40bin fırın ekmek yesemen yapamam
basit bi kızılötesi alıcı verici devresini 2 aydan fazla bi sürede yaptım bunlar beni aşar ben en iyisi gidim bi flip flop\'la uğraşım


musti.1836

#9
selam bende bir inverter aradım ama hep çin malı ve dayanıksız. bu watt yüksetme olayını trafo ile yapamaz mıyız acaba.  netten baktıgımda pek bişey bulamadım yükseltici trafoyu nasıl temin edebilirim acaba.

Yusuf usta

akşama kadar beklerseniz size acaip basit ve herşeyi ile resimlenmiş, çizimi filan hazır yüklerim on dakkada yapamazsanız dövüyorlar ama :)

şu an boş zamanım yok. olursa erken de yüklerim.

yükleyeceğim devrenin watı kullanacağınız trafoya bağlı ve hazır piyasada satılan ucuz trafolardan kullanacaksınız sorun yok.

maliyetiniz 100w trafoya 30 lira verseniz 10 lira da kalan malzeme toplam 40 lira filan tutar. geri beslemesine kadar hassas bir devre. evet, var her yerde ama çizimine filan uğraşmazsınız işte direkt yaparsınız.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

Yusuf usta

buji ateşlemesinden bahseden arkadaş, @musti.1836,
 siz nasıl bir olaydan bahsediyorsunuz, plazma dediğin nedir?
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

Yusuf usta

en başta forum çok yavaş, bunu belirteyim. defalarca girdim bugün sayfa açılana kadar insan kalkıp gidiyor.  hangi ana makine ise kullanılan, biraz daha geniş ağla işlem yapılmalı kanısındayım.

gelelim konuya;

Bu açıklamayı dikkatle okursanız, ek dosyaları direkt basar yapabileceğiniz en basit en konforlu devreyi oluşturursunuz.

açıklamaları dikkatle okursanız ayrıca neyi neden yaptığınızı bilir, dolayısı ile bir sorun çıkarsa nereye bakmanız gerektiğini de anlarsınız.

bu şema nette bulabileceğiniz şemadır. ama ben kendim yazarak, açıklayarak yapıyorum. ayrıca ares çizimini kendim yaptım, defalarca da bu devreden yaptım. içiniz rahat olur, emeğiniz boşa gitmez.

zaten baskı çizimi basit olmasına rağmen malesef kimsecikler kıyıp verememiş, biz başlatalım gerisi gelsin o zaman...

şema,








Şebeke geriliminin bulunmadığı yerlerde, 12V luk araç aküsü ile şebeke gerilimi ile çalışan cihazları çalışmaya yarayan maksimum 200Watt\'lık trafoya uyan invertör devresi.

 Devre, anahtarlamalı mod güç kaynakları için tasarlanmış olan (PWM) darbe genişlik modulasyonu sürücüsü olan 3524 entegresi ile hazırlanmıştır. Entegre çıkışlarına bağlı olan güç mosfetleri ile 12V akü gerilimi transformatörün 12Vluk sargıları üzerinde anahtarlanır ve transformatör çıkışında 220V AC gerilim elde edilir. Elde edilen çıkış geriliminin dalga şekli şebeke geriliminin dalga şekline yakındır.R6 ve C3 elemanları ile çıkış dalga şekli daha da düzeltilir. Çıkış geriliminin frekansı RV1 trimpotu ile ayarlanır. Çıkış gerilim değeri ise RV2 trimpotu ile belirlenir.

Devrenin yapım aşamalarına geçmeden transformasyon olayını biraz açalım:

Bir sargı üzerinde değişken akım, yine değişken bir manyetik alan yaratır. Ve biliyoruz ki bu manyetik alan içinde bulunan diğer bir sargıda da buna bağlı olarak bir akım oluşur. Burada yapmaya çalıştığımız şey bir transformatöre 10-12 volt verip çıkışından 220 volt alabilmektir. Ama alternatif akım olmalı ki, yani değişken bir voltajla olmalı ki, diğer sargıda voltaj oluşabilsin. Bütün bu devre sadece bu değişken alanı oluşturmak için yapılmıştır. 12 voltu verdiğimiz sargıda oluşan manyetik alan diğer sargıda voltaj oluşturur. Ve bu voltaj da sarım sayısı daha fazla yapılarak daha yüksek bir voltaj almamıza yarar.

Yani temelde yapmaya çalıştığımız tek şey, transformatörün sarım sayısına bağlı olarak voltajı artırma özelliğini kullanmaktan başka bir şey değildir. Bu işlem için değişken yani alternatif akım gerektiği için bu devreyi kurduk.

İşlem çok basit, bir entegre bize alternatif sinyal üretiyor. Bir ayağından negatif, diğer ayağından pozitif kare dalga çıkaran bir entegre kullanıyoruz. Ve her bir sinyal çıkışı için bu sinyalleri oldukça güçlendirip transformatöre verebilmemize yarayan iki adet mosfet kullanıyoruz.

Mosfetler ile güçlenen akımı trafoya gönderiyoruz ve çıkıştan yükseltilmiş enerjimizi alıyoruz.

Devrenin montajını tamamladıktan sonra transformatörü bağlamadan çalıştırmamız gerekir. Bu durumda 14 ve 11 nolu uçlardaki kare dalgaları kontrol ederek VR1 ile 50Hz lik frekansa ayarlamamız gerekir.



Çıkış voltajını 220 de sabit tutmak için bir devre daha kullandık, yukarıdaki ikinci ufak şema bu geri beslemeyi sağlar. bu voltaj sabitleme işini yapmayacaksak, bu devreyi kurmayabilir, kurduysak entegrenin 1 nolu ayağını boşa alarak iptal edebiliriz.


devrede ilk çalıştırmada frekansı ayarlanacağı için, (şehir akımı 50Hz) çıkıştaki trafoyu hiç bağlamadan önce frekansı ayarlayınız.

voltajı sabir tutmak için de, çıkışa bağlayacağınız trafonun 220 alacağınız tarafına ufak bir transformatör daha bağlayın. 2w 12V olabilir. 




bu 2w gücündeki ufak trafoyu yukarıda print resminde gördüğünüz ac trafo giriş yazan ve köprü diyota giren uçlara bağlayın.


Transformatörü bağlayarak, çıkış boşta iken, VR2 ile çıkış gerilimini 220V AC\'ye ayarlamamız gerekiyor. Bu durumda devre 2A civarında bir akım çekecektir.

Güç mosfetlerinin D ve S uçları tam yük çalışmada aküden 15A civarında bir akım çekecektir. Devrenin baskılı devresindeki bu yolların 15A lik akımı taşıyabilecek güçte olması gerekir..

ayrıca aklınızda olsun;
Bu tür devrelerden mükemmel bir geri besleme beklemek doğru olmaz...

Devre basit temeller üzerinde kurulmuştur. Geri besleme bu devrede bu şekli ile çok profesyönel çalışamaz.

- Çekilen yükse göre dalganın şekli filtreden dolayı değişecektir.

- Dalganın orijinali karedir ve peak değeri sadece akü değeri ile ilgilidir. Akü besleyebildiği kadar çıkış peak değeri sabit kalır, oysa genlik sürekli değişir.

- Yukarıdaki tip geri besleme ile sadece peak değerini görmüş oluruz oysa esas önem arzeden genlik bilgisine ulaşamayız.

Bunun sonucunda da geri besleme yüke bağlı olarak değişken çalışır.

İnverter kısmı için kullanılan malzemeler:

MALZEME LİSTESİ

Direnç [R1,R8] 10k, ¼ W
Direnç [R2,R4] 1k, ¼ W
Direnç [R3,R5] 22k, ¼
Direnç [R6] 1k, 1 W
Direnç [R9,R10] 2.2k, ¼ W
Kondansatör [C1, C2] 10 uF/16 V
Diyot [BR1] 40V1A köprü diyot
Transistör [Q1,Q2] IRFZ44
Transformatör [TR1] 220V/2x12V 150W
Transformatör [TR2] 220V/12V 2W
IC [U1] CA3524


ekte çizim vardır. üzerinde değerler yazar. indirip basın monte edin hiç düşünmeye gerek yok. ayrıntıları devre çalıştıktan sonra da okursunuz bir daha.

baskı yaparken aldığım resimleri de görün:





not: baskı plakada 1-2-3 rakamları var. buraya dilediğiniz güçte trafo bulun çıkışı 2x12V olmalı. 220 tarafından biz 220 alırken 12 tarafının bağlantısını devreye yapacağız. 1 yazan yer eksi voltajdır. trafonun üç ucu olur. ortadakine aküden gelen + voltajı verin. kalan iki ucu yön önemli değil, 2 ve 3 yazan yere bağlayın.

baskı plakada12V yazan yerin sadece + kısmına (-V zaten bağladınız çünkü 1 numara yazan yerle) aküden elektrik verin. bu + kablosu ince olabilir. ama aküden gelen kablo kalın olmalıdır. ayrıca mosfetten trafoya giden kablolar da kalın olmalıdır.


Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

Yusuf usta

100W trafo 2x12 bulamayabilirsiniz. kademeli olanlar var. 0-48 arası. onlardan birini alın. 0-12 arasını ve 12-24 yazan uçları kullanın. gerisi boş kalsın.


Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

musti.1836

selam normal bir voltaj düşürücü trafoyu ters baglıyarak ve frekans vererek voltajı yükselte bilirmiyim acaba.

bir 555 li devre ile. frekans yükseldikce vltaj yükselirmi.

eger normal trafo yu ters bagladıgımızda olmuyorsa bu tür trafoyu nerde bula bilrim acaba.  ben bunu inverter yerine kullanacagım bana sinüs dalgası şart degil.

https://elektronikprojeler.com/index.php?action=dlattach;topic=931.0;attach=1474;image


http://www.youtube.com/watch?v=OjBkqNc0GrQ

hacam bu ve buna benzer birçok video var izleyin isterseniz  buna buji pasması deniyor.

ben inverter yerine saglam bir trafo ile kurmaya çalışıyorum. hem inverterler pahalı ve çinmalı dayanıksız.

bana yardımcı olurmusunuz şimdiden teşek kürler.

yazici67

Elbette trafoyu ters kullanacaksınız.Zaten Yusuf Ustanın verdiği devrede aynı şeyi yapıyor.Bu devrelerde ekstradan geri besleme var.Yani çıkışa yüklendikçe trafoyu süren transistörlerinin çalışma oranını arttıryor(Duty Cycle - PWM ) Özel entegrelerde bu işi yapıyor PWM sürücü entegreleri.Diğer sorun için evet frekans yükseldikçe verim ve çıkış gerilim artar ama yüksek frekanslara demir çekirdek cevap veremez Ferrit trafo kullanmak gerekir.Ferit trafoyla bereber daha az bakır vs. gibi avantajların olur.Bu sistem SMPS lerde kullanılıyor zaten...Tabi çıkış dalga şekli kare dalga olacak ve yüksek frekansa her alet cevap veremeyebilir.Yani televizyonda hızlı diyotlar kullanılmamışsa tafoyu yüksek frekansla süremezsin.Aynı gücü alabilmek için akiden daha fazla akım çekersin.Buji plasması gibi devrelerde fazla akım gerekmediği için elle bir ferrit trafo sarabilirsin.Bu konular için sabitlenmiş forunda açık konular var ferrit trafo hesabı gibi...


yazici67

Çalışır.Trafo iyi olsun vede transistörleri iyi soğutun devrenin ömrü uzar.Şemada altta optional yazan devreyide yapın düşük voltajda uyarır devreyi korursunuz...

mehmet254

Teşekkür  ederim,şemada bc337   lerin emiterlerine bağlı olan 1K  ve 100 ohm  dirençler watt lı mı  olmalı yoksa çeyrek  watt yetermi acaba,
Ben tüm kondansatörleri 25 volt alacağım,belki  çift akü 24 vdc bağlarım olurmu.?

yazici67

Oradaki 4 çift transistör güç kısmını sürmek için.Güç değerleri sırayla artıyor.BC337 lerdeki 1 k ve 100 ohm lar 1/4 veya 1/2 Watt kullanabilirsiniz... 24 Volt için kondansatörleri her ihtimale karşı 35 volt alın.Çok bir farkı olmaz zaten...

mehmet254

Tamam hocam,bugün aldım şimdi  pratik olarak kurdum çalıştı,
çıkışa 100 watt normal lamba bağladım,yanıyor,ama
2n6277 transistörü bulamadık,yerine 2n3055 bağladık,sizce onun muadili ne olabilirdi.?
Birde Trafonun sıfır noktasına bağlı olan baş başa vermiş diyotları şemada değeri olmadığı için
1n5008 aldım,10 saniye sonra yandılar,bende iptal ettim,çalışıyor,sizce bu diyotlar ne değerde olmalıydı.Trafom 400 watt,bitireyim tv ye ve bilgisayarı beslemeyi düşünüyorum,buzdolabı için deneme yapacağım. olur ise şemayı sitede çalışıyor şeklinde yayınlarız.

yazici67

2n6277, 2sc2974, 2sc3213, 2sd647a, 2sd697,2sd806, bux92, bux93
http://alltransistors.com/crsearch.php?mat=Si&struct=npn&pc=250&ucb=180&uce=150&ueb=6&ic=50&tj=&ft=&cc=&hfe=30&caps=TO3
Buradan muadilleri seçebilirsiniz.Ben frekans, collector kapasitesi ve sıcaklık sınırlarını devredışı bırakıp muadil elemanları seçtim.2n3055 güç değerleri olarak daha düşük.Yani yüksek güç çekerseniz transistörler yanacaktır...

mehmet254

#22
Bu transistörler şu an yanımda  yok,sürücü transistör hariç 3x3 TIP 122 bağlasam dahamı iyi olur.;? ayrıca  o  bahsettiğim diyotlar  nasıl bir tip acaba..?

yazici67

#23
Diyotlar besleme gerilimini trafo üstünde oluşacak ters gerilimlerinden korumak için.Burada besleme gerilim 12 volt iken 50-60 voltlara kadar bir ters gerilim oluşabilir.Korumak için 1N4003 veya üstü
( sonrakam 3 = 300v, 4 = 400v, 5 = 500v, 6 = 600v, 7 = 1kV olur ) diyot kullanmanız gerekir. Devrede kullanılan transistör 2n6277 50 Amperlik.TIP 122 uygun değil.Bulabilirseniz TIP3055 deneyin.Yaklaşık 350 Watt\'ı rahat alırsınız.Daha yukarısında transistörler ısınır.Ama yanlış anlamayın transistörler devre boştaykende ısınacak, yüksek güçte aküden gelen akıma bağlı olarak el yakacak dereceye gelebilir...Bu güç televizyon vs. için yeter... Zaten televizyon ortalama 180 Watt çeker ( LCD 40\" ), bilgisyarda ise güç kayanğına ve sizin kullanmanıza bağlı olarak ortalama 300 Watt çeker...

mehmet254

Afedersiniz,TIP 3055 önermişsiniz,yarın almaya gideceğim,bir merakım var,bu transistörü Watt ınamı,amperinemi, voltunamı,neyine göre belirleniyor,da uyum sağlıyor,öğrenmiş olayım,sizleride sık sık rahatsız etmiyeyim.bu transistör 2n3055 in -T- tipi olan değilmi,?çelik kasadan bende çook var.
Nede olsa insan çekiniyor,
pratik olarak öğrenirsem rahat ederim.Ben elektronikte yalnızca ve yalnızca, bana lazım olan şeyleri tam olarak öğrenmeyi seçenlerdenim,tamamını öğrenmem ve yetişmem mümkün değil,teşekkür  ederim.

yazici67

Transistör seçiminde tüm özellikleri ayrı değerlendirilir.Devrede transistörler üzerinden geçen akım 30 amperi bulabilir.Ve geçecek voltaj 12-24-48 olabilir.İşte buradan transistörün değerlerini belirlemiş oluyoruz.150 Volt 50 Amper.150 volt olmasının nedeni aynı akım değerinde daha düşük voltaj olmaması.Tabiki transistörlerde önemli bir değer daha var : ß. ß değeri transistörün E-B akımına karşılık E-C arasından geçirebileceği akımın oranıdır.Kısacası transistörün yükseltme oranıdır.Tabi bu değer güç elektroniği devrelerinde pek önemli değildir.Dikkat edin hiç demiyorum, pek diyorum :) Yani ß değer minimum 50 olan bir transistörün muadili ß min = 200 olamaz.Yakın değerler tercih edilmeli.Tabi bu ß değerleri minimumdur.Sıcaklıktan çok etkilenir.En basitinden BC547 nin ß değeri minimum 200 dür.Bu değer el içinde tutmayla 300\'e kadar çıkabilir.
Transistörleri özetlemiş olduk.
2N3055 ile TIP3055 aynı model transistörlerdir.Ancak 2N3055 \' in kaliteleri aynı değildir.Yani alacağınız yerden 2N3055 1. Kalite olarak bulmanız gerekir.Belki sıkıntı yaratır diye TIP3055 önerdim.Tip3055 de kalite farkı yoktur.Kalite farkını buradan görebilirsiniz:
http://www.direnc.net/index.php?do=catalog/results&q=2n3055
1. kalitesi 1,59 TL, 2. kalitesi 0.95 TL.Alacağınız transistörün 1.60 TL olması kalite açısından avantaj sağlar...
Evet kendine lazım olanı öğrenmekte güzel bir yöntem ama bir alana bulaştığınızda bütünüyle öğrenmenizi tavsiye ederim... İyi çalışmalar...

mehmet254

#26
Peki hocam teşekkür ederim.ben başka bir devrede Mosfet kullanmak istiyorum.
IRF 510 mosfet kullanmak istiyorum,inverterde 3+3 mosfet kullanacaksam,serimi paralelmi olmalı.?
Ara elemen olarak,düşük ohm lu dirençler ilave edildiğini gördüm.transistörden biraz farklı,çok güçlü ama hassas,mosfetlerin diziliş şeklini nasıl yapmalıyım.?şimdiden teşekkür  ederim. (pıc  çalışmalarım devam ediyor) ??? Yada farklı mosfet çiftlerini sıra  sıra dizebilirmiyim.

yazici67

Mosfet kullanımı farklıdır.Normal transistör gibi süremezsiniz.Onların özel sürücü entegreleri vardır.Mosfetleri paralel bağlamak pek iyi değildir.Korumasız devrelerde fazla akım çekerseniz paralel mosfetler meftâa olabilir :) Mosfetli inverter için farklı bir devre bulmalısınız...

mehmet254

Sg3524 ile süreceğim bende şu an  elimde var,biraz güçlü olsun diye mosfet istedim.IRFz 44 ile IRFp 064n  den  ikişer tane nasıl bağlarım.yadatavsiye  edeceğiniz mosfetleri,

yazici67

İki tane bağlamak yerine daha güçlü bir mosfet kullanın.

musti.1836

#30
bu devre ile tarafo surmek istiyorum.  sanırım devrenin frekansı yüksek trafo sürmeye uygun degil acaba neleri degiştirmem lazım ki trafoyu süre bilirim. 220 yi 12 ye düşüren trafoyu kullanacagım.  12v  yükseltmeye çalışacagım bana yardımcı olurmusunz. tam sinüs se de ihtiyacım yok zaten bu enerjiyi dogrulmaç ile dogrultacam.

ibbayram

#31
500w inverter halen kullandığım bunun dizaynı bence daha iyi :D çalışmasında hiç bir sorun yok adnan hocam bilir :D
ATATÜRK'ÜN KURDUĞU BU ÜLKEDE ATATÜRK'ÇÜYÜM DİYENE VE CUMHURİYETİMİZİ KORUYA BİLENE SEVGİLERİMLE NE MUTLU TÜRK'ÜM DİYENE

stk4221

#32
Alıntı yapılan: ibbayram - 21 Mayıs 2017, 00:40:28500w inverter halen kullandığım bunun dizaynı bence daha iyi :D çalışmasında hiç bir sorun yok adnan hocam bilir :D
merhaba forum sakinleri
Bu invertör devresini smps olarak tasarlamak mümkünmü sanırım sadece  smps trafo gerekiyor.
vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın