4-digit 7segment display kullanımı ?

Başlatan ibrahim626, 05 Haziran 2011, 16:50:10

ibrahim626

4-digit 7 segment  display kullanımı nasıl yani bütün segmentler kendi aralarında şase halinde fakat nasıl 4 digitin her bir diğitinde farklı rakamlar gösteriliyor kullanımı nasıl biraz bilgi verebilirmisiniz ?

programci_84

#1
Öncelikle, ortak katotlu display kullandığını varsayıyorum.

Değişik yöntemler var. En çok kullanılan 2 yöntem şunlar: Doğrudan sürme ve multiplex sürme.

Doğrudan sürerken segmentlerin bütün uçları ayrıdır. Her bir dijit için gereken uç sayısı 7 x 4 = 28 dir (Burada katotların hepsi GND ye bağlanmıştır; katotları ayıracaksan 4 tane de katot uçları için ekle. Nokta da kullanacaksan 4 tane de nokta uçları için ekle).

Diğer yöntem olan multiplex sürme, en az maliyetli olan yöntemdir. Bunda bütün dijitler için segment uçları ortaktır, fakat toprak uçları ayrıdır. 4 dijit için 7 + 4 x 1 = 11 uç gerekir (28 nerde, 11 nerde).

Multiplex sürerken hangi dijitte görüntüleme yapılacaksa ilgili data segment hattına bırakılır. Ardından o dijitin/displayin katot ucu GND ye gönderilir (transistörler veya mosfetler ile), diğer dijitlerinki boşta bırakılır. Bu işlem sırasıyla bütün dijitler için, saniyede en az 20 kere tekrarlanmalıdır. Neden 20? Çünkü göz, saniyede 20 kereden az gerçekleşen şeyleri yakalayabilir, aradaki kırpışmayı fark edebilir. Örneğin bir LED i 15Hz frekansında yakıp söndürürseniz göz bunu fark eder; ama 25 Hz frekansında yakıp söndürürseniz göz sürekli yanıyor zanneder. Çünkü aradaki geçişleri fark edemez.

Prensip şeması şu şekilde:


Bu prensip şemasına göre, örneğin 4 dijitte 1923 yazdıracağımızı varsayalım.

1) Displayde 1 görüntülemek için gereken data segment hattına bırakılır, ilk transistörün bazına lojik 1 verilir, diğerlerine lojik 0 verilir.
2) Displayda 9 görüntülemek için gereken data segment hattına bırakılır, ikinci transistörün bazına lojik 1 verilir, diğerlerine lojik 0 verilir.
3) Displayde 2 görüntülemek için gereken data segment hattına bırakılır, üçüncü transistörün bazına lojik 1 verilir, diğerlerine lojik 0 verilir.
4) Displayde 3 görüntülemek için gereken data segment hattına bırakılır, dördüncü transistörün bazına lojik 1 verilir, diğerlerine lojik 0 verilir.

Görüntüleme boyunca tüm bu işlemler baştan sona tekrarlanır. Tabi bu yönteme göre, aynı anda sadece 1 display görüntüleme yapacağı için güçten de tasarruf sağlanır.

Faydalı olması dileğiyle.

garibardi1011

Bilgi için teşekkürler peki ccs de kod olarak ufak bir örnek verseniz sadece bir dijit için verseniz yeterli herhangi bir no veya rakam olabilir . O dijite 1 karakterini atamak için dijiti aktif ettikten sonramı karakteri atıyoruz yoksa kod başlangıcında dijit[10] diyip 0x06 mı diyoruz ..

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın