Samsung 740n LS17HAAKSB/TRU IP-35135B

Başlatan patlicaq, 01 Nisan 2011, 10:19:24

patlicaq

arkadaşlar elimde Samsung 740n e ait bir IP-35135B model güç devresi mevcut sorunu görüntüyü 3 sn sonra kesiyor soluk görüntüveriyor ben invertörlerden şüpeleniyorum ama bu inventörleri bulamadım bana yardım edebilirmisiniz. açıkcası bu işte yeniyim bu olaya 3-5 kere rastladım yardımlarınıı bekliyorum gömülü invertörlerin üzerindeki yazılar 4 TM-1222 NY0624EC

gevv

soğuk  lehim varmı yokmu kontrol edin 

beslemedeki kondansatörleri  kontrol edin

resimde belirtilen kondansatörleri değiştirin

soru işareti olanların  durumu sanki körü gibi  hafif şişme yada görünümünde bir gariplik varsa değiştirin yoksa  kalsın

soğuk  lehim kontrolünde   trafoları  lehimleri  düzgün olsada  tazeleyin

makdeniz

Arıza tespitini nasıl yapıyorsunuz. ?

Hep 3 saniye sonra görüntüyü kesiyorsa ilginç bir arıza büyük ihtimal Gevv\'in dediği gibi kondansatörlerde bir sorun olabilir.

ZehirliMantar

#3
Merhaba arkadaşlar.

Bende de aynı monitörden var. Benim sorunum ise florasan yanmıyor. Yani ekran ışığı yanmayınca görüntü silik çıkıyor.  Yaptığım testlerde lambanın sağlam olduğunu tesbit ettim. Sorun inverter kartta.

Zaten kartı sökünce alttaki işaretli kondansatorlerin şişmiş olduğunu gördüm. Yenileriyle değiştirdim ama yine durum aynı.  Acabaa sorun hangi devredendir.



parametre

ustteki resimde inceledim trafolar yanık sanırım diyotlari kontrol et zener varsa hele bunlari degiştir transistoru olç saglammı değilmi entegreleri kontrol et

ZehirliMantar

#5
Alıntı yapılan: parametre - 10 Ekim 2011, 20:47:55ustteki resimde inceledim trafolar yanık sanırım diyotlari kontrol et zener varsa hele bunlari degiştir transistoru olç saglammı değilmi entegreleri kontrol et

Üstteki resim benim ürün değil. Nette ararken tesadüfen onu buldum.

Bendeki ürünün resmini çektim. İşte aşağıdaki gibi.  Şimdi birinci resimde kartın üst kısmında herşey normal görünüyor. 

Nette araştırıken birisi kartın altındaki 4502C dual mosfeti değiştirerek çözdüğünü söyledi.  Ama ben 8 bacaklı mosfetin nasıl ölçüldüğünü bilmiyorum.  Elimdeki avometre ise şu : http://www.doganelektronik.com.tr/product.php?id_product=1424  bu cihazla o ölçümü nasıl yaparım.

Şimdi bildiğim kadarıyla kartın altında bir ölçüm yaptım. İkinci resimde ise bunu gösterdim.  Mavi ile işaretlediğim yerde bir adet STK var.  Bu eleman 14 volt.

Şimdi normalde volt ölçümünde  1 numaralı yerle  2 numaralı bacağı ölçünce 14 volt göstermesi lazım.  Ama göstermiyor. Oysa 3 yada 4 ile  2 numaralı bacağı ölçünce 14 volt veriyor.


ottom



konu bayağı eski ama belki birilerinin işine yarar sanırım

Kondanstörlerin yanında çekomastik ile kaplı sigorta var f 301 sigortası atık cıktı bundan dolayıda calışmıyor F301 sıgortasına bakalım...



megamehmet

Arkadaşlar, bu tip monitorlerde 3 saniye sonra görüntü kesilmesinin birden çok nedeni var:

1- Arkadaşların dediği gibi besleme kondansatörleri şişince değerleri tam olmadığından görevlerini yerine getiremiyorlar, stabil çalışamadıkları için de koruma devresi devreye girip çalışmayı durduruyor.

2- Zaten bu devrelerde her türlü arıza durumunda sistem stand by durumuna geçiyor. Bunlardan biri de floresanlardan birinin (genelde 4 adet vardır) arızalı olması ve göz kırpmasıdır. Bu durumda da yine devre kendini korumaya alır.

Koruma işlemi nereden yapılır. Burayı dikkatle okuyun çünkü başka bir yerde böyle bir bilgiyi ben hiç okumadım. Tamamen kendi mantığımdan hareketle böyle bir çözüm buldum. Genel olarak tüm lcdlerde rastlanabilen ve şişik kondansatörlerden değil de başka sebeplerden (genelde floresan) kaynaklanan bu durumda mutlaka kontrol entegresinin bir ucuna bir sinyal gelmeli. Belki geri besleme ya da bir kontrol gerilimi. Bu bazen entegrenin error(hata) kontrol eden ayağının boşaltılmasıyla, bazen şaselenmesiyle bazen de belli bir voltaj gönderilmesiyle sağlanıyor. Kullanılan inverter devresi üzerinde genelde bir tane büyük ve çok ayaklı entegre olur. İnternetten kontrol ederek bu entegrenin ayak bağlantılarının şemasını indirip error veya timer ayağı üzerine referanstan bir değer (genelde entegrenin referans ayağından 100k bir direnç iş görür) ile iş çözülür.

Neden timer ucu? Bunu da şöyle yanıtlayayım. Error ucundan işi çözemeyince bu iş nasıl oluyor diye düşündüm ve gördüm ki entegrelerde sinyal gelmediğinde 3 saniye sonra kapanma özelliği timer olayıyla sağlanıyor. O halde devreyi kuran kişi ben olsaydım, error durumunda kapanma işini de bu uçtan yaptırıdım diye düşündüm. Ve bingo... Birçok monitorde hata kontrulo timer olayını işletiyor. Yani 3 saniyelik zaman içinde monitor tıpkı sinyal yokmuş gibi beklemeye alınıyor. Bu durumda sinyal olmadığı zamanlardaki özellik bozulmaksızın hata denetimi devreden çıkarılıyor. Neden sinyal olmadığında hala timer çalışıyor dirseniz, sinyali referanstan aldığım için sinyal varken referans oluyor, referans olmadığında yine 3 saniyelik \"sinyal yok\" olayı etkilenmiyor. Zekice değil mi?

Şimdi diyeceksiniz ki, bu bilgiler hep havada, örnek yok mu? Bakın, yaptığım araştırmalar amatörce değildir. Şu anda bu yöntemle tamir etmediğim lcd yok. Kimsenin yapamadığı, bu olmaz dediği, servislerin -hurda- diye geri verdiği lcd\'leri bile canlandırıyorum. Ama bu işten de para kazanıyorum. Elimde birçok tip entegrenin modifiyelerini not aldığım çizimler mevcut. Bir modeli yapınca hemen notunu alırım. Ama şunu belirteyim ki, aynı entegreyi kullanan iki ayrı markada çözümler aynı olmayabiliyor. Bir firma o entegrede error ucuyla işi çözerken bir diğeri timer ile hallediyor. Error ucu da 4 ayrı uç olan var. Error1 - error1 + error2 - error2 + olabiliyor. Bu durumda denemek lazım. Denemeleri tekrar listeleyelim:
1-  Ucu keserek
2-  Şase vererek
3-  3-5 volt vererek(son çare:))
4- Referanstan muhtelif değerlerde dirençleri bu uçlara bağlamayı deneyerek

İş o kadar da kolay değil yani. Ama bir modeli bir kere yapınca not alıp sonra gelen aynı arızayı 1 dakikada yapabilirsiniz.

Bu arada lede dönüştürenler de var. Floresanları sökerek ledli kartlardan koyarak da yaptığımız oldu. Bunu tabi genelde floresanların bitmesi durumda yaparız. Ama çözüm kesindir.

Son bir not daha: Koruma devresini modifiye edince alet kapanmaz ama pırpır ederek çalışan ve korumayı devreye girmek zorunda bırakan floresan göz bozmaya başlar. Bu durumda koruma devrede olmadığı için o floresanın fişi çekilmek zorundadır. Bu % 10 gibi bir parlaklık kaybına neden olur ama genelde razı olunur. Yapacak diğer şey de lcd panelin değişmesidir ki bu genel olarak imkansızdır. Yenisi bulunmaz veya çok pahalıdır.
Bu yöntemde bir seferinde  başıma geleni de söylemeliyim. Korumayı devreden çıkarttık ama pırpır eden floresanın sökülmesi durumunda devreye giren başka bir koruma yine cihazı kapattı. Bu durumda farkettim ki bazı modellerde farklı arızalarda farklı korumalar olabiliyor. Yine başa dönüp ikinci bombayı da imha ettik tabi :)))

megamehmet

Alıntı yapılan: ottom - 27 Haziran 2012, 23:09:00konu bayağı eski ama belki birilerinin işine yarar sanırım

Kondanstörlerin yanında çekomastik ile kaplı sigorta var f 301 sigortası atık cıktı bundan dolayıda calışmıyor F301 sıgortasına bakalım...

Sevgili dostum, bu durumda monitor hiç çalışmazdı. Bu durumda zaten 3 sn çalıştığı söylenmiş.

ZehirliMantar

Alıntı yapılan: megamehmet - 22 Temmuz 2012, 21:02:16Sevgili dostum, bu durumda monitor hiç çalışmazdı. Bu durumda zaten 3 sn çalıştığı söylenmiş.


Arkadaş doğru söylüyor.

Yukarıda benim siyahla işaretlediğim yerde silikonla kaplı küçücük yeşil bir sigorta var. Samsung  monitörlerin çoğunda aydınlatma sorunu bundan kaynaklanır.  Zaten o kapasitöreler patlayınca sigorta da patlıyor.


Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın