Ac Dimmer devresi yardım

Başlatan cwalcom, 09 Mart 2011, 22:27:25

cwalcom

S.A
Arkadaşlar (30V 10 amper) kullanmış olduğum trafo var.
Trafo bir cihaz üzerinde AC alorak çalışyor.Yani cihazın içinde
hiçbir DC devresi yok.Trafo dimmer devresi ile kontrol gerekiyor.
İnternette araştırdım AC olarak kullanabileceğim dimmer devresi bulamadım.
Bulduklarım genelde DC dimmer devresi veya evlerde kullanılan 220V lamba dimmeri.
Elektronikten çok anlamam sadece hoby olarak uğraşıyorum.Bana bu trafoya uygun
bir (AC 30V 10 amper) lik bir devre lazım. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

valinecatielektronik


cwalcom

#2
resimde görünen giriş 220V  çıkış  24 Volt 8 amperlik bir trafo.
bu trafoyu AC olarak kullanıyorum.Trafonun çıkışını dimmerle kontrol etmem gerekiyor. Trafodan istediğim voltu alabilmek için. İnternette bulduğum devreler DC dimmer devreleri. AC olarakta var ama 220V faz nötr girişli.Bana lazım olan sadece faz girip faz çıkacak.Tabi bu devre 0-30 volt arasını kontrol edebilecek.maxi 10 ampere dayanıklı olması gerekiyor. Teşekkürler ilginize sağolun.   

timpati

#3
sana çok da özel bir devre gerekmiyor eğer trafonun primer tarafı 220V ise.

anladığım kadarıyla sen, 30V seconder taraflı trafondan 0-30V arası bir ac çıkış istiyorsun. yapacağın tek şey, elektrikçilerde bile satılan, şu \"lambader\" denen oda tipi lambalarda kullanılan basit bir dimmer devresini alıp, 220Vac\'ye seri bağlamak ve yük olarak da lamba yerine trafonun 220V sargısını kullanmaktan ibaret. bu durumda dimmer, 0-220V arası çıkış verecek, dolayısıyla trafonun çıkışı da 0-30Vac verecektir. hepsi bu.

kolay gelsin.

düzeltme: son mesajını yeni gördüm. trafon 24Vac ise çıkışta 0-24Vac alırsın. bu ac gerilimi bir köprü diyot ve büyük değerli bir güç konsansatöründen geçirirsen 0-30Vdc gerilim alırsın. ne kadar çok akım çekersen o oranda büyük kondansatör kullanmalısın, dayanma gerilimlerinin de en az 35V hatta 50V olmasında yarar var.

cwalcom

kardeş söylediklerini uyguladım.220V dimmeri trafonu girişine bağladım. normalde 17V veren trafo 12V ta düştü. ayrıca trafo hemen ısınma yaptı.bu dimmeri öyle snıyorum ki trafonun çıkışına vermek şart. ilgilerine teşekkür ederim. sağol kardeş

timpati

e, sen de bi karar ver artık, trafo çıkışı 30V mu, 24V mu yoksa 17V mu? 3 mesajında 3 farkılı değerden söz ediyorsun. şemayı ve yaptıklarını yeniden kontrol et, hiç akım çekilmediğinde ve pot üst uçta iken 30Vdc civarında bir gerilim okumalısın, akım çekildikçe bu gerilim düşebilir, o yüzden köprü çıkışındaki C\'nin mümkün olduğunca büyük olması gerek. büyük değerli C bulamazsan birkaç tanesini paralel de bağlayabilirsin. potu kıstıkça çıkış gerilimi de düşecektir. bu yapı, kısa bir rezistans teli kullanan kurdela kesme  makinalarında kullanılan yapıdır yani denenmiş ve olumlu sonuç alınmıştır.




cwalcom

kusura bakma ben ilk mesajımda yazmıştım.30V 10 amper diye.  lazım olan dimmer  maximum 30V 10 ampere dayanıklı olması.zira volt ve amperin çok hassasiyeti yok . benim verdiğim 24V 17V  deneme yaptığım trafolar. teşekkürler.

pwm.c

#7
trafo girişine asla dimmer bağlanmaz çünkü bu tür dimmerler voltaj ayarlamıyor faz kırpması yapıyor.

30v 10A dimmerlemesi yaparız ama bazı şartları sağlamamız gerekir. bu nedenle devre çok karmaşık bir yapıya sahip olacaktır. hobi amaçlı uğraşan biri için biraz fazla olabilir. bahsettiğim sistemde önce ac gerilimi dc gerilime çeviriyoruz. sonra anahtarlamalı smps ile ayarlı regüle edip bunu tekrar 50hz ac gerilime dönüştürmeliyiz.

aslında basit yapılı devrelerde var ama 30V 10A olduğu için ısı sorunu çok fazla olacaktır hiç tavsiye etmem. eğer denemek istersen buyur:
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

timpati

Alıntı yapılan: pwm.c - 14 Mart 2011, 11:02:48trafo girişine asla dimmer bağlanmaz ...


asla asla deme. bir zamanlar bu tip bir devreden kurdela kesme makinası için epey yaptık, sürekli istek geldiğine göre herhalde bunları alıp alıp çöpe atıyorlardı.

pwm.c

#9
Alıntı yapılan: timpati - 01 Eylül 2011, 01:56:16asla asla deme. bir zamanlar bu tip bir devreden kurdela kesme makinası için epey yaptık, sürekli istek geldiğine göre herhalde bunları alıp alıp çöpe atıyorlardı.

sizin bunu yapıp deneyip çalıştırmanız ve satmanız birşey ifade etmez. böyle klasik cevaplardan vermeyin. oluşan hormonik bozulmayı ne sen nede bunu kullananlar farkedememiştir. trafolar için bu sakıncalı bir durumdur.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

timpati

\"oluşan harmonik bozulma\"yı ne müşteri farketmiş, ne trafolar ne de bunca zaman kesilen kurdelalar... peki kimin umurunda, istenen tam olarak gerçeklenebildikten sonra? ya bir pwm entegresi alıp bunun etrafında gerekli devreyi kurduktan sonra düşük frekansın getirdiği ısınma problemlerini aşacağız ya da önce bir sinüs işareti simule edip sonra yine güç elemanları üzerinde ısınma problemlerini aşacağız ve ortaya çıkan maliyeti de müşteriye bindireceğiz öyle mi?

herkesin istediği olmuş, şeytan bunun neresinde?

pwm.c

#11
Alıntı yapılan: timpati - 02 Eylül 2011, 16:35:42\"oluşan harmonik bozulma\"yı ne müşteri farketmiş, ne trafolar ne de bunca zaman kesilen kurdelalar... peki kimin umurunda, istenen tam olarak gerçeklenebildikten sonra? ya bir pwm entegresi alıp bunun etrafında gerekli devreyi kurduktan sonra düşük frekansın getirdiği ısınma problemlerini aşacağız ya da önce bir sinüs işareti simule edip sonra yine güç elemanları üzerinde ısınma problemlerini aşacağız ve ortaya çıkan maliyeti de müşteriye bindireceğiz öyle mi?

herkesin istediği olmuş, şeytan bunun neresinde?

doğrudur... alan memnun satan memnun gerisi kimin umrunda. birisi ucuz yapıp çok satarak dieriside ucuz alıp kullanarak kazanıyor aynı çin malı ürünler gibi. peki ilerde oluşacak sorunlardan kim sorumlu olacak? trafo bozulduğu zaman bu seferde bobinajcılar kazanak değilmi. herkes dierini zararak sokarak kazanıyor ya işte şeytan bunun burasında anlatabildim mi?

ek olarak, ben boşuna konuştuğumun tamamen farkındayım. bu hatayı yapmış birine olmaz diyerek uğraşıyorum. transormatör triyak ile dimmerleniyorsa varyak trafolar boşuna kullanılıyor ozaman. ayrıca kendi web sitende 72 ledi seri bağlayarak lamba yapmışın. şimdi sana bu nekadar olmaz desemde sen hala \"çalışıyorya sen ona bak\" diyeceksin. ozaman bildiğin gibi yaşa benim sözüm senin için değildi, belki biri anlar diye yazmıştım zaten.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

timpati

dimmer konusunu bir kenara bırakalım, söylenecekler söylendi ama şu \"72 ledi, 220V\'da seri bağlamak da olmaz\" ifadesine açıklık getireyim. orada 220V\'u doğrultuyorum ve yaklaşık 310Vdc elde ediyorum; 72 adet mavi led 310Vdc altında çalışıyor. Newton da bir yere kadar haklıydı ama görecelilik kuramıyla, cisimlerin belli bir hızdan sonraki hareketlerinde teorileri işlemez oldu.

72 led devresinde \"akım kaynağı\" kullanılıyor (şemaya dikkatli bakın). oraya ister 1 led bağlarım, ister 90 tane, ledlerden her zaman 15mA civarında sabit akım geçer. ha fazla gerilim mi, o da otomatik olarak ayarlanıyor, ledlerin ihtiyaç duyduğundan fazlası transistörde düşüyor.

pwm.c

Alıntı yapılan: timpati - 04 Eylül 2011, 11:32:49dimmer konusunu bir kenara bırakalım, söylenecekler söylendi ama şu \"72 ledi, 220V\'da seri bağlamak da olmaz\" ifadesine açıklık getireyim. orada 220V\'u doğrultuyorum ve yaklaşık 310Vdc elde ediyorum; 72 adet mavi led 310Vdc altında çalışıyor. Newton da bir yere kadar haklıydı ama görecelilik kuramıyla, cisimlerin belli bir hızdan sonraki hareketlerinde teorileri işlemez oldu.

72 led devresinde \"akım kaynağı\" kullanılıyor (şemaya dikkatli bakın). oraya ister 1 led bağlarım, ister 90 tane, ledlerden her zaman 15mA civarında sabit akım geçer. ha fazla gerilim mi, o da otomatik olarak ayarlanıyor, ledlerin ihtiyaç duyduğundan fazlası transistörde düşüyor.

konuyu fazla dağıtmayalım. bahsettiğiniz şemayı incelemiştim zaten. akım sınırlama devresinide gayet iyi biliyorum ve tasarladığım bir çok devrede kullandım ama güvenli bir sistem değil. çünkü belli bir band aralığında çalışıyor.
trafo dimmerlenmez ve 72 led seri bağlanmaz dediysem ki bunları acemi biri asla söylemez.
ledleri seri bağlanmama olayı akım ve voltajla değil ledin yapısıyla alakalı bir durum. elektronik kitaplarında bu tür bilgiler pek bulunmaz. bunları açıklamaya kalkarsam sayfalar dolusu yazı açığa çıkar. onun için araştırmayı size bırakıyorum ben sadece uyarmış oldum.
ledlerle birlikte PFC faktörünü ve bu devreyele ne gibi bir alakası olabileceğinide lütfen araştırınız.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

timpati

ısrar etmiyorum ve yapıcı eleştiri için teşekkür ediyorum. biraz daha inceleyelim bakalım...

mekemaloglu

Merhaba arkadaşlar; Bu forma yeni üye oldum. Yukarıdaki geçen konuda sonuç öneri getirilmemiş. Önerileri olan arkadaşlardan yardım bekliyorum. 24 V. ac trafoyu doğrultarak 200 Amp. akü şarj etmek istiyorum. Bilindiği gibi 13.8 V. ve en az 20 amp. geçişe izin verebilecek bir sisteme ihtiyacım var. Acemi gözünde pratik olarak düşündüğümüz dimmer anladığım kadarı ile iş görmüyor.  Çözüm önerilerinizi ve tavsiyeleriniz bekliyorum. Bu arada potansmetre ile ayarlayacak şekilde önerilirse memnun olurum. Çünkü hem gel akü hemde kurşun asitli aküyü şarj edebilecek nitelikte 0-24 V. esnekliğinde olması avantajlı olacaktır.

pwm.c

@mekemaloglu
20A akımı kontrol etmek pek kolay değil. çok malzeme yakarsın, yapımı zor ve pahalıya gelir.
en büyük sorunun ısı olacaktır. analog yöntemle 20A ayarlamayı düşünme bile. PWM ve yüksek güçlü MOSFET kullanarak bu değerlere ulaşabilirsin ancak Trafonda bu akımı verebilecek güçte olmalı.
ekte verdiğim devre akım ayarlı bir pwm sistemi. bunu geliştirerek daha etkili çalışmasını sağlayabilirsin.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın