pcbway

Vestel 2612 SMPS devresi

Başlatan seyyah, 15 Ocak 2011, 16:30:38

seyyah

Merhaba,

Arkadaşlar Vestel DVD player 2612 besleme devresi, tamir etmeye çalıştım. Bu devre TNY 267PN ile kurulu. Bu ve beslemedeki diyotlar, sigorta, 4.7uF 400V, HYT 30027512 bobin yanıktı. Bobinin değerini devre şeması olmadığında tam öğrenemedim ama araştırmalarım sonucu 1mH , 1.4mH, 1.5mH değerlerinin uyum sağlayabileceğini düşündüm ve bulabildiğim 1.5mH ile sistemi çalıştırdım. Sorunum şu: Sistem kendini açıyor, DVD içerisine CD, DVD yerleştirilip kapatıldığında sistem kendini kapatıyor. SMSP trafosu sesli çalışıyor bu trafo haricinde denemediğim birşey kalmadı sanırım. Bu trafo mudur sorun yapan? yoksa sistemi kapatan yüke bindiğinde hangi elemandır? Bu devrede sorun olduğu kesin çünkü başka bir cihazdan aldığım besleme devresi ile sistem çalışıyor. Bu besleme devresini tamir etmem ya da muadil bir parça bulmam gerekli vestel servisi bu devre için 45 TL fiyat istedi. Bu trafoyu dağıtıp elle sarmayı mı deneyim? muadili bulabilir miyim?



Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim umarım bir çözüm bulabilirim.

gevv

15 Ocak 2011, 18:46:16 #1 Son düzenlenme: 15 Ocak 2011, 18:47:26 gevv
smps devrelerinde çok nadir trafo bozulur yanan bobin büyük ihtimal 220v ac ya da 310v dc filtre için  pek önemli değil   ama devreyi görmediğim için kesin bir şey diyemiyorum bobinin yolunu takip etmek gerekli

öncelikle çıkış voltajlarının durumu nedir tam değerindelermi ? smps ana karta bağlanmadan çalışıyorsa  çıkışlara ufak yükler bağlayarak testler yapın birde TNY 267PN yanında seramik bir kondansatör var onuda değiştirin çıkışta bc tip ufak transistörler var onları ve diyotları kontrol edin

son olarak  yine aynı sorun var ise yüksek güç veren çıkışları (3 amp büyük diyot olanlar) harici bir adaptör ile ana karta verin bu sayede beslemeye fazla yüklenmezsiniz

büyük ihtimal smps devresinin 5v çıkışı yüksek güçlüdür 1...2a civarında  smps nin çıkış soketindeki 5v ucunu ayrıp harici adaptörü bağlayın

belkide ana kartta arıza var  aşırı akım çekip smps devresini korumaya geçiriyor


seyyah

Yanıtınız için çok teşekkür ederim harici bağlantıyı deneyeceğim. Bu devrede bahsettiğiniz trafo çıkışındaki tüm transistörleri ve diyotları değiştirdim. Sadece cam diyotlar kaldı bazıları zener sanırım, 1n4148 olanı değiştirdim sadece.

Bir başka aynı cihazdan var, onun power devresini alıp bu cihaza taktığımda sorunsuz çalışıyor, bu power devresini de diğer cihaza taktığımda aynı şekilde kendini kapatıyor. Anakart arızası olsa o devre ile de aynı hatayı yapardı yanılmıyor isem.

Bir de bu yüksek güç veren çıkışları harici adaptörle nasıl bağlayabilirim şematik olarak tarif edebilir misiniz?

Devrede 22 v, 3.3v , 5v , 12v ( 11.7 v civarı veriyor) çıkıyor.

Devrenin diğer resimleri








gevv

hocam öncelikle değiştirdiğiniz bobini kısa devre edin yerine tel çekin deneyin

sonra clamp devresinde bulunan r38, r51, c4, r6, d16 elemanlarını kontrol edin özellikle d16 ve c4 ü değiştirin daha iyi olur

adaptör bağlantısı ekte 

test adaptörü olarak pc güç kaynağıda kullanılabilir neredeyse tüm voltajlar var 3.3v turuncu kablo, 5v kırmızı kablo, 12v sarı kablo, şase - siyah kablodur

iyi çalışmalar

seyyah

Merhaba,

Resimde gösterdiğim gibi dışarıdan +5v şasesini trafonun çıkış şasesine,
+5v da devreden ölçtüğüm resimdeki o uca geliyordu, o ucun tarif ettiğiniz gibi DVD

devresine giden hattını iptal edip direkt +5V artı ucunu da DVD ye giden kabloya

bağladım.

Bu şekilde sistem hiç açılmadı.Harici güç kaynağı olarak hem ayarlı 1A güç veren

adaptör ile hem de AT kasa power ile denedim sonuç aynı. Harici besleme ile sistem

açılmıyor.

Burada dikkatimi çeken trafoyu söktüğümde r51 direncinin trafo ayağı yani trafo

üzerindeki o pinde hiç sargı yok o pin boşta bu normal mi? r51 direnci boşa mı

konulmuş acaba? Çünkü trafonun genelinde yanmış bir uç kısmı erimiş kopmuş bir uç

göremedim.

r38, c4, r6, d16 değişti bobini söküp orayı kısa devre yapın demiştiniz o da yapıldı.

Sonuç aynı değişen birşey yok.

D12 1N5822 çıkışında +5V gözüküyor, d13 1N522 çıkışında +3.3V gözüküyor.

dışarıdan 12V luk 21w lık bir lambayı D13 çıkışına bağladığımda sistem kapalı iken +2V

a kadar düşüp lambayı yakabildi, ama

d12 nin (+5V) çıkışında ise hiç bir tepki vermiyor.

DVD sistemi bağlayıp içinde CD olmadan çalıştırdığımda lambayı her iki diyot çıkışında

da denedim her ikisinde de kendini kapattı. Bu durumda hangi sonuca varabilirim acaba?

Trafonun +5V besleme kısmında bir sorun mu var? Bu voltaj gerekli güce herhangi bir sebepten dolayı ulaşamıyor mu acaba?







gevv

16 Ocak 2011, 13:14:20 #5 Son düzenlenme: 16 Ocak 2011, 13:18:20 gevv
hocam uzaktan yardım anca bukadar olabilir aklıma başka bir şey gelmiyor  harici adaptör ile çalışmaması ilginc denediğim bir yöntemdi son olarak belki tny entegresi sahte olabilir yada bozulmuştur   

birde elinizde aynı beslemeden var ise tny beslemesi kaç volt geliyor bir bakın

Alıntıbaşka bir cihazdan aldığım besleme devresi ile sistem çalışıyor

işsiniz  sağlam devrenin trafosunu söküp devrede deneyin


r51 direnci farklı bir trafo için konulmuş olabilir üretimde ne olacağı belli olmaz tasarlanan trafoda o ucun direnç ile + ya verilmesi gerekiyordur ama aksilik olur ya da başka bir şey farklı trafo bulunur vs vs yani  trafoda  sargı yoksa sorun yoktur  belkide değişik bir filtre gürültü kesme yöntemidir 

seyyah

TNY entegresinden iki tane almıştım. Tek başına duran ucu tamamen kopmuştu orjinalinin. Bobin kopmuştu hatta erimiş olduğu yer erimiş bakır vardı ilk halinde. Her iki entegre ile de aynı değişen bişey yok.

peki bu bahsettiğim trafonun r51 direnç bağlı kısmının boş olmasına ne diyorsunuz?
Bir de 1N5822 çıkışındaki voltajın yetersiz olması bizi trafoya mı yönlendirecek ?
Trafoyu dağıtmak da istemiyorum arızalı değildir diye yoksa tamamen elimde kalacak. Vestel servisi şu parçaya 45 TL istemese uğraşmayacağım da çıkma da olsa biryerden bulsam.


Diğer çalışan sistemi bozmak istemiyorum o da elimde kalırsa iki cihazda bozulmuş olacak. Sadece üzerinden ölçüm yapabilirim.

gevv

hocam r51 direncini bir önceki yorumda açıklamıştım

diğer smps bozulmaz merak etmeyin  tabiki ikiside aynı ise eğer farklı bir tasarımsa hiç uğraşmayın iki devrede aynı ise

dikkatlice trafoyu söküp sorunlu devreye takın   hiç değilse trafomu ? değilmi ? sorusunu kafanızdan silersiniz

geriye tüm malzemeleri yenilemek kalir :D   zaten trfo hariç tüm malzemeler 5..10tl tutar

parametre

Bir proje vardı bende butun parcalar saglam gozukuyordu . fakat benimki değişik bir devreydi devrenin parcalarında iki sorun yakaladım bir kondansator arada kacırdıgı için devre calısmıyordu birde zenerleri olçtugumde saglam gozukuyor fakat devrede arzalı olarak işlem yapıyordu son işlem olarak iki parcayı değiştigimde cihaz otomatik olarak calıstı bazen parcalar saglam gozukebiliyor bunları iyi test etmek gerekiyor ilginç bir anımdır :) Zenerleri değişmenizi oneririm kondansatorlerin saglam oldugundan eminseniz eğer birde lehimlerinizi kontrol ediniz

seyyah

Kondansatörlerin hepsini değiştim zaten. Zenerler kaldı ve birkaç direnç kaldı sadece değişmedik.

İki cihazı da çalışır durumda üzerinden ölçümler yaptım. Gözlemlediğim d16 üzerindeki voltaj durumu çok farklı sağlam devrede 90v , bozuk devrede 12v voltaj var.
TNY üzerinde 5 nolu uç (tek olan) ile 8 nolu uç arasında sağlam olanda değişken bir voltaj var DC olarak 5.8 V , AC olarak da 63V civarında gözlemledim. Diğerinde ise DC olarak 278 V oluyor çok nadir düşüyor AC olarak da 83 V civarı değerler var. BA159 u (D16) tekrar değiştirdim arızalı olabilir diye ama değişen bişey olmadı. TNY sanki düzgün çalışamıyor gibi ama trafo öncesi kısımda 39k ve 3M lik 1/4w lık iki direnç dışında değişmedik bişey kalmadı. Onları da ölçmüştüm normaldi.

seyyah

Bugün zenerleri değiştim sistem hiç açılmıyor. D24 olan BZX 558 4V7 idi üzerindeki buraya 4V/7 zener takmıştım. Bu diyotu çıkarıp eski üzerinden çıkanı takınca sistem açıyor ama aynı arıza devam ediyor bundan bişey anlamadım. Bu diyot bozuk mu ? Bozukken mi sistemi az da olsa açılmasına izin veriyor?

Eski diyotu takılı iken D12 1N522 çıkışında 5.05 V civarı voltaj okudum. Yeni taktığım 4.7 V luk zener ile 5.24 V değer okudum.  Kafam karıştı doğrusu.

Burada diyot değişince sistemin açılmama sebebi ne olabilir?

Not: sistemde L1 bobini için şunu da denedim: Bobini söktüm çıkan bobin uzunluğunu ölçtüm ve aynı boyda başka bir bobin sardım olması gereken 2.2ohm değerini de yakaladım ve bu şekilde de denedim sonuç aynı.

sn gevv ne dersiniz bu duruma?

En son sanırım SMSP trafosu kaldı, bir ara canım sıkılırsa onu da dağıtacağım gibi görünüyor. Fena kafayı taktım bu devreye.

seyyah

Kimse bakmamış sanırım. Neyse D24 zener yerine bir de elimde 4.3 V vardı onu denedim daha geç kapalı konuma geçiyor sanki DVD çalışacak gibi içinde kuvvetli bir çeviriyor sonra off konuma geçiyor. Hala arızalı komponent hangisi bilemedim birkaç direnç de değiştirdim elimde olanlardan R49 , R70, R69, R68, R47 değişme olmadı. SMSP trafosu ile iki üç direnç kaldı ellenmedik