Bu trafo hakkında pek bilgim yok. Açıkçası fazla tecrübem yok ama değerlendirmek istiyorum fakat nasıl,ne yapabilirim bilmiyorum. Biraz fikir yüretebilir miyiz acaba...
Picsart_24-05-26_15-27-45-055.jpg
Darılma ciddi söylüyorum, senle ben değerlendiremeyiz onu. O seviyede değiliz. SMPS'leri cillop yutmuş bir insan olucaksın, topolojilerini iyi biliceksin, o trafonun hangi SMPS'lerde kullanıldığını iyi biliceksin, ona göre bir yerde değerlendiriceksin.
Nerden söktüysen onun aynısından ya da çok benzerinden bir SMPS için yedek parça,
Ya da sıfırdan SMPS tasarlıyorsan onun için kullanılabilir.
Ama sıfırdan SMPS yapmaya kalkışırsan, şimdilik yapma derim.
Bunu bir 30A 12V Led trafosundan sökmüştüm öyle kaldı atmaya da kıyamadım belki işe yarar diye. Azıcık macera yapıp 220V vermek istedim bu sefer de yanar diye kıyamadım öyle duruyor işte 😊
Alıntı yapılan: Bilgin.055 - 26 Mayıs 2024, 16:06:47Azıcık macera yapıp 220V vermek istedim
Sakın yapma direk havaya uçar. Böyle şeyleri biriktirip anlayan insanlara bağışlamak en akıllıcası. Mesela
@gevv bu işlerden anlıyor ona da verebilirdin de kargo masrafına değmez. Biriktirip toplu gönder.
O trafonun çalışma mantığı şu: Girişte köprü diyot ve kondansatör, 320V DC toplanmasını sağlıyor. Aradaki -sürücü devre diyelim- bir devre var, kiloHertz'lerce hızda yüksek anahtarlama ile bu voltajı trafoya uyguluyor. Uygulanan voltajın dalgaboyu çok kısa ve frekans ta yüksek. Bu yüzden trafonun primerindeki omaj küçük olsa da, çok yüksek kalıyor. Anlaması biraz zor olabilir. Mesela düşük frekans(50Hz) yüzde elli darbe genişliğiyle ne sürüyoruz? Sac trafo sürüyoruz. Bu trafoların boyutları büyük. Ama frekans çok yüksek, pals süresi kısa olunca ferrit trafo da kullanırsan boyut küçülüyor, verebileceği amper büyüyor.
O yüzden artık SMPS tercih ediliyor.
220V verirseniz kısa devre olur şebeke sigortası atar ve başka şeyler olur vs. :)
O trafonun 30 veya tahminen 100 KHz arası bir frekans ile anahtarlanması gerek çalışması için.
Piyasadaki led trafolarının çoğu TL494 veya UC3842 gibi entegreler ile üretilmiş oluyor.
Bazıları entegre içermeyen daha basit yapıda flyback topoloji kullanıyor.
Devre kartını atmadıysanız bir inceleyin bir sonuç çıkarabilirsiniz.
Aşağıdaki videolar da bu konu da epey faydalı olacaktır.
https://www.youtube.com/watch?v=9fmpLUUtvow
https://www.youtube.com/watch?v=VGM-VBN_7Zo
https://www.youtube.com/watch?v=KIilQrgJ-gg
https://www.youtube.com/watch?v=B19rB_FR5Mk&t=1120s
Bu güzel bilgiler için teşekkürler ancak bu trafonun devre kartı komple yanmış artık kullanan vatandaş denize mi soktu da yaktı nasıl oldu bilmiyorum ama devre kartı bile simsiyah olmuş durumda idi ve birçok komponent yanık... Trafolar hakkında biraz araştırma yaptım bende ama gerçektende
@seron dediği gibibu bilgileri sular seller gibi okuyup öğrenmek gerek yoksa ya patlar yada yanar başka bir ihtimal yok. Benim gibi hobi türü işlerle uğraşan birine çok çok fazla bu :)
Kontrol entegresi ve bacak baklantılarını not alsaydınız uygun devreyi yaparak kullanabilirsiniz. En basitinden dc dc konvertör olabilir. Trafoları sökeken pinlerin üzerine neye bağlı olduğunu yazın
Yüksek voltaj hattı için;
+320v (bazen p+ yazıyorum primer +), ip (entegre besleme sargısı), pgnd. (320v primer şase), TMS veya TBJ bunlar güç transistörünün bağlı olduğu bacak için "tetik mosfet" "tetik bjt" :D
Çıkış için de voltaj ve gnd
Ayrıca kontrol entegresi ve topoloji de yazıyorum. Genelde AT-ATX ile uğraştığım için farklı trafo fazla yok ama bazen lazım oluyor notlar işi çok kolaylaştırıyor.
Zamanın da baya söktüm :D yerim dardı hemde yeniydik, heves vardı iyi de oldu 10 parmak lehim yapabiliyorum :D artık hiç ellemiyorum lazım olursa karttan söküyorum.
Biz genel de değerli malzemelere odaklıyız :) transistör, entegre, trfo vb. bunları sök kartı at ama bazen en basit komponent bile lazım oluyor, elimiz de bulunmuyor kart üzerinden hızlıca kontrol edip bulunabiliyor.
Böyle bir trafoya sahip oldum, oldum olmasına ama normal bildiğimiz voltaj veren bir trafo değil sanırım izolasyon trafosu gibi duruyor. Acaba bu nedir nerede kullanılır ve ben bunu nasıl değerlendirebilirim. Trafonun her iki ucuna giriş ve çıkış. Yani bi uçtan 220 verince diğer uçtan aynı şekilde 220V çıkıyor.
Alıntı yapılan: Bilgin.055 - 08 Haziran 2024, 09:20:56Böyle bir trafoya sahip oldum, oldum olmasına ama normal bildiğimiz voltaj veren bir trafo değil sanırım izolasyon trafosu gibi duruyor. Acaba bu nedir nerede kullanılır ve ben bunu nasıl değerlendirebilirim. Trafonun her iki ucuna giriş ve çıkış. Yani bi uçtan 220 verince diğer uçtan aynı şekilde 220V çıkıyor.
Çarpmayan 220V yapabilirsin.
Carpmayan 220V:
Çok mantıklı bir sistem olmuş. Dediği gibide sistemlerin zarar görmesi bu şekilde önlem alınarak daha sağlıklı olur.
"Çarpmayan 220V" demek doğru bir açıklama olmamış. Neticede 220V çarpar. Topraklaması olmadığı için, topraklamadan kaynaklanan çarpılmaların önüne geçer, ayrıca ceryan kaçıran havya kullanıyorsanız tamir ettiğiniz cihazların kaçaktan dolayı arıza yapmasının önüne geçmiş olursunuz.
Onun yerine "Şebekeden izole 220V kaynak" demek daha doğru olur.
Şebeke elektriği trafodan çıkarken yıldız noktası topraklanır. Nötr dediğimiz bu hat da yıldız noktasına bağlıdır. Bu nedenle şebekeden gelen faz hattına dokunsak bile toprakla aramızda izolasyon yoksa, kalın tabanlı özel ayakkabılar gibi, çarpılırız. Çarpılma denen şey elektriğin vücudumuz içinde akması sonucu gerçekleşen bir olaydır. Şebeke elektriğinin fazına dokunduğumuzda elektronlar vücudumuzdan toprağa ordan da topraklanmış yıldız noktası üzerinden trafoya geri dönecektir.
İzolasyon trafosu sayesinde 220V ile toprak arasında da izolasyon sağlamış oluyoruz. İzolasyon trafosunun çıkış hattının sadece birine dokunduğumuzda çarpılma olmayacaktır. Ancak trafonun iki çıkış hattına da aynı anda dokunduğumuzda çarpılma hadisesi gerçekleşir.
Evet, aynen öyle.
İzolasyon trafosu Fazı, Nötrü ve Toprağı şebekeden ayırır, bu da topraklama hattı nedeniyle oluşabilecek çarpılmaların önüne geçer.
Yeni öğrenenler için durumu çizimle açıklayalım.
İzolasyon trafosu.png
Resimde solda, izolasyon trafosu kullanılmamıştır. Faza dokunan kişinin ayağının altında izolasyon sağlayan herhangi birşey yoktur. Faz hattından gelen akım, vücuttan geçerek toprağa, oradan mahalle trafosunun topraklamasına akar.
Sağdaki resimde ise bir trafo kullanılmış; faz, nötr ve toprak hattı ayrılmıştır. Dolayısıyla trafonun herhangi bir ucuna dokunan kişi, yalıtılmamış olsa da çarpılmayacaktır.
Ayrıca elektronik tamir-bakım yaparken, elektrik kaçağı yapan havyanın karta zarar vermesinin de önüne geçilmiş olunur. Kaçak seviyesinin kaçak akım koruma rölesini attıramayacak kadar düşük olması durumunda da elektronik cihazlar zarar görebilir. Havyanın bu trafoya bağlanması, operasyonu daha güvenli hale getirir.