Besleme ve parazitler hakkında yardım

Başlatan mstplus, 20 Nisan 2010, 00:45:37

mstplus

Selam arkadaşlar, ben web tasarımcısıyım, ve amatör olarak elektronik öğrenmeye başladım, üzerinde çalıştığım RF kontrollü numaratör projem var, 8 tane led display, 1 PIC, bir RF alıcı modül ve 1 ISD1760 ses kayıt entegresinden oluşuyor, bu konuda bir kaç sorum var sizlerden yardım bekliyorum.

1. Sorum RF modül ve ISD entegresinin kataloglarında verimli bir çalışma için mümkünse beslemelerin ayrılmasını öneriyor, özellikle ISD\'de VCCA-VSSA, VCCD-VSSD, VCCP-VSSP2-VSSP1, şeklinde ayrı ayrı hatlar çekilmesi söyleniyor. Bu beslemelerin ayrılması nedir nasıl oluyor?

2. Sorum 7805 regulatörünü PIC, ISD ve RF kısmı için ayrı ayrı kullanmamın hepsi için tek bir 7805 kullanmama göre bir üstünlüğü olur mu?

3. Sorum internetten araştırdığım kadarıyla 7805 ve 7812 ile yapılmış besleme devrelerinde çok çeşitli kondansatörler kullanılmış, ben kaliteli bir ses, verimli bir RF iletişimi için 7805 ve 7812 ile hangi kondansatörleri kullanarak en az parazitli verimli bir besleme elde ederim? Bu işin incelikleri ve dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?

2. Sorum genelde bu regulatörlerin giriş ve çıkışlarına 100nF lik kondansatör bağlandığını ve pic başta olmak üzere diğer entegrelerin güç bacaklarına da decupling ismiyle bu kondansatörün konulduğunu gördüm, dahada iyi bir verim için bu decupling kondansatörlerinin yanına başka hangi değerde bir kondansatör koyabilirim?. Mesela ISD katalogunda 100nF ile beraber 10uF bağlamışlar.

3. Sorum TPIC entegrelerinin güç bacaklarına 100nf bağlamam faydalı mı olur gereksiz birşey mi olur?

4. Sorum LM7805 ile 78L05\'in kullanımları farklımıdır?. LM7805 12 volt girdiğimde ölÇüm yaptığımda 5 volt görünüyor fakat, 78L05\' aynı işlemi yaptığımda 5 volttan çok daha fazla bir değer görüyorum bunu sebebi ne olabilir?

5. Sorum 7805 veya 7812 ye soğutucu takmamak için ikişer tane olarak paralel bağlasam bu iyi bir çözüm olurmu?

6. Sorum displaylere takılacak dirençleri nasıl hesaplayabilim, Tubitağın kendimiz yapalım dergisinde bir formül buldum fakat, VF, VCE1, VCE2 gibi değerler gerekiyor ama sipariş ettiğim displaylerin kataloglarını bulamıyorum, bu değerler ölçüm yoluyla elde edebilirmiyim, bu işin pratik bir yöntemi var mıdır?

7. Sorum rfPIC mikrokontrolcülerinin RF verimi UDEA nın verici modüllerinden iyimidir?

bu kadar çok soru sorduğum için özür dilerim hakkınızı helal edin. Aşağıdaki devresi parazitleri gidermek için güzel olurmu biraz denemeler yaptım, ama benimkisi bilgiye dayalı değil gözleme dayalı, bu yüzden değerli bilgilerinize başvuruyorum, yardımlarınız için teşekkürler.



mhoca

İki adet regülatörün paralel bağlanılması sakıncalıdır.  Genelde regülatör çıkışlarına 100nf ve 10uf bağlamakta yarar var. Elektrolitik kondansatörün büyük
sığalı kullanılması düşünülebilir. Eğer bir adet regülatör yetmiyor ise büyük güçlü tipleri -metal kılıf- kullanılabilir. Ya da transistörlele güçlü hale getirilebilir.
Displeyler kaç mm\'dir. Kodları nedir bilinir ise cevap yazabilirim. İyi çalımalar.

timpati

7805 ile 78L05 hem akım kapasiteleri açısından hem de bacak bağlantıları yönünden farklıdır. ilki en çok 1A verebiliyorken L tipi ancak bunun onda biri kadar akı verebilir. ayrıca L tipinin pin bağlantısı soldan sağa diğerinin tersidir.

güç kaynakları doğrudan paralel bağlanmaz çünkü mutlaka biri diğerine göre az veya çok gerilim verebileceğinden gereksiz akım aharcamalarına, ısınmaya veya bozulmalara neden olabilir. mutlaka bu elemanları kullanacaksanız ve akım kapasitesini artırmanız gerekiyorsa yapılacak olan, bunları birer diyotla ayırıp son çıkışı birleştirmek şeklinde olacaktır. yalnız bu kez de diyot üzerinde düşecek gerilimden kurtulmak için ek önlem almak zorundasınız (IC şasesiyle asıl şase arasına birer adet diyot koymanız gerekir).

displaylerin ne kadar akım çektiğini ölçebilirsiniz. mutlaka seri koruma direnci kullanmanız koşuluyla herhangi bir ayarlı adaptör (örneğin 0-12Vdc) ve bir ölçü aleti (voltmetre-ampermetre veya kısaca multimetre) bu iş için yeterlidir.
önce displayin varsa kataloğuna bakın ve ortak ucunu bulun, yoksa deneyerek te bulabilirsiniz. ardından herhangi bir segmanın ışıldadığını gördüğünüzde yeterli parlaklığa (5-10mA arası uygundur) karar verene kadar ayarlı adaptörün çıkış gerilimini artırın. ideal parlaklıktaki akım ve üzerinde düşen gerilimi ölçtüğünüzde displaya uyguladığınız gerilime göre en uygun direnci saptayabilirsiniz.
örneğin diyelim, segman başına 10mA akım ve 2.5V gerilim düşümü sözkonusu ve siz 5Voltla çalışıyorsunuz. arada başka eleman (transistör gibi) olmadığını varsayarsak seri konacak direncinizi ohm kanunundan bulursunuz.
R=V/I=(U-Vdisp)/I=(5-2.5)/0.01=2500/10=250 ohm yapar, buna en yakın E12 standartlı direnç 270 ohmdur.
büyük displaylerin içinde seri bağlı birkaç led olduğundan (her segman için) 5voltla çalışamazsınız. örneğin harf yüksekliği 5 cm olan bir 7 segment display ancak 6.3\'ta ışıldamaya başlıyordu. burada zorunlu olarak 5volttan sonra en çok kullanılan 12V\'luk bir güç kaynağı kullanmam gerekmişti.

parazitin nedenleri çok fazladır ve bu ayrı bir bilim dalıdır. burada size önerilecek birkaç ipucu:
*besleme hatlarında uzun ve ince yollar kullanmayın
*güç ve parazit kondansatörlerini köprü ve gerilimi regülatör entegrelerinin hemen yanına koymaya çalışın.
*güç kondansatörleri ne kadar büyük olursa dalgalılık o oranda az olur (SMPS\'lerde değil, 78xx gibi seri gerilim regülatörlerinde)
*baskı devrelerde besleme hatlarını, özellikle şase hattını devrenin her yerinde dolaştırıp ordan burdan eleman takmak yerine tek bir noktadan ayrılan yollar biçiminde tasarım yapın.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın