19V PC Adaptörüyle Çalışan Lineer HDD Adaptörü

Başlatan seron, 20 Haziran 2020, 15:06:50

seron

Birden fazla HDD kullananlar için düşündüm. Daha evvel bu durumun sıkıntısını çok çekmiştim. Birden fazla HDD'm var ve birkaç PC arasında götür getir yapmak sıkıntı vericiydi. Çalışmakta olan bilgisayara bağlamak zorundaydım ve çalışan PC'nin güç kaynağına bağlamak riskliydi. Bu da canımı çok sıkıyordu. Hatta geçen yıllarda elimdeki kuvvetli bir adaptör ve PWM modülleri ile birkaç patlamalı deney yaşadıktan sonra konudan soğuyup vazgeçmiştim. O gün bu gündür çıkma Masaüstü Güç kaynağı kullanıyorum.

Konumuza gelecek olursak, bu cihazı kutuladığınızda fazla yer kaplamayacak ve elinizde çıkma, kullanılmış bir laptop adaptörü varsa bu devreyle birleştirip seyyar bir HDD güç kaynağı elde etmiş olacaksınız.

-Neden PWM tabanlı değil de lineer yaptın?

Aslında PWMlisini de yapıcam niyetim o. Elektronik konusunda usta değilim ve pwm tabanlı devrelerde bilgi ve tecrübe isteyen çok fazla detay vardır. En önemlisi de çıkışta parazit olabilir ve bu parazitli akım HDD'lere pek yaramıyor. Aşağıda tanıdık bir pwm entegresinin kataloğundan alınmış bir resim bulunmakta.
[attach type=image]13693[/attach]

Resimde kalın yollara dikkat edin onları kalın göstermesinin nedenleri olabilir. Ayrıca gürültüleri de süzmek gerekiyor bunun içim L-C devresi kuruluyor:

[attach type=image]13695[/attach]

İşte bütün bunlar uygulaması kolay olsa da detaydır.

Şimdi devremize dönelim güç kaynağını yapmak için stabil bir çıkış elde etmeye çalıştım bunun için LM7812 ve 7805 kullandım. Her iki entegrenin ref uçlarını direkt olarak şasiye vermedim. Araya iletim yönünde bağlanmış bir diyot, çıkış voltajını aşağı yukarı 0,7Volt yukarı çekecektir bu da iyi bir şey.

[attach type=image]13697[/attach]

Devreyi dikkatli çizdim. Bir iki hata yaptım sonra düzelttim. LM78XX'ler birer güç transistörü ile kuvvetlendirilerek birbirini sürmekte. Mümkün mertebe az ripple için ürün kataloglarındaki gibi 330nF ve 100nF kullanmakla kalmayıp 100uF elektrolitik kullandım. ayrıca çıkışta 1000uF'ler de mevcut. Tertemiz düzgün bir güç çıkışı almak için bütün bu uğraşlar.

[attach type=image]13699[/attach]

Devrede gerek regülatör entegreleri gerekse güç transistörleri kesinlikle soğutucu plakaya vidalanmak zorundadır. Bu bir lineer regülatör devresi olduğu için yüksek ısı üretebilir. Her ne kadar güç transistörlerinin emetör akımları 10A olsa da iş kesinlikle şansa bırakılmaz. Girişte Barrel Jak olsa da uymama ihtimaline karşı vidalı terminal bulunmakta. Her LED, biraz da müşterinin :) gözünü boyaması açısından giriş, 12V ve 5V kanallarının çıkış verdiğini gösterecektir.

Devre plastik kutuya konacaktır. Vida holü açmadım. Hangi kutuya konacağı bilinmiyor çünkü. Ayrıca kutuda havalandırma delikleri olursa çok iyi olur.

Kullanım şekline de biraz önem vermek gerekiyor. Önce girişteki ON/OFF anahtarının OFFda olduğundan emin olunur, laptop adaptörüne güç verilip jak girişe takılır. PowOK, 12V OK, 5V OK LEDlerinin yandığı görüldükten sonra çıkışa doğru şekilde lehimlediğiniz molex kablo HDDye sıkıca takılır. HDDden cıııyyyyy diye motorun start aldığını gösteren sesi duyuyorsanız tamamdır. Devreyi kurup test etmediğim için kutulamadan evvel eski, feda edebileceğiniz bir hddye bağlayıp elinizle ısı vb testleri yapmalısınız. KONDANSATÖRLERİ YANLIŞ BAĞLAMAYIN! Uyardım!
SON BİR NOT: Güç transistörlerinin soğutucusu yekpare değildir ayrı ayrı olacak ve birbirine kesinlikle değmeyecek. Çok yakın olursa araya film sokun.

Baskı şeması terslenmiş olarak ektedir.

İyi çalışmalar.



stk4221

vatan kanla alınır ter ve göz yaşı ile korunur

seron

Bunun devresini çizip atmayı unutmuşum alelacele şunu koyup kaçayım:

[attach type=image]13717[/attach]

Kötü oldu kusura bakmayın düzgün çizilmişi yok.