Yakıt tasarruf cihazı / Suyla çalışan araba olayı

Başlatan sibernetik, 24 Eylül 2010, 00:32:54

rhmnylmz

Ozan bey yapmış olduğunuz çalışmalardan ve paylaşımdan dolayı sizi tebrik ederim.Gayet net ve anlaşılır olmuş. Paylaşımlarınızı zevkle takip ediyorum ve bu projede arkanızdan geliyorum.Bildiğiniz üzere hücremi bitirdim.Sıvı haznesi olarak clio 2 genleşme kavanozu kullanmayı düşünüyorum.Hem ısıya dayanıklı hem oto parçası,kaputu açtığınızda orjinal gibi görünür, sanki bu iş için yapılmış(20TL civarı).Belki fikir olur.

Test denemelerine geçmek için okadar sabırsızlanıyorum ki paylaşımları okudukça heyecanım ikiye katlanıyor fakat bitirmek için zaman bulamıyorum.İnşallah her paylaşımımdan sonra yorumlarınızı bekliyor olacağım.Görüşmek üzere...

betelguz

ozan bey voyager arkadaş önemli bir konuya parmak basmış. Şöntten göstergeye gelen kabloda bir kaç metre mesafe olursa gösterge üzerindeki ayarlı potansiyometreden mutlaka kalibrasyon yapılması gerekiyor. aksi halde 3-4 amper eksik okumaya neden oluyorlar.Kablonuz fazla uzunsa pottan ayarlamak bile bazen tam yetmeyebiliyor.Mesela ben 2 metrelik kablo kullandım şönt ile ekran arasında  potansiyometreden son noktasına kadar ayarlamama rağmen yinede 1 amper eksik gösterdi.
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

ozantavsan

#952
RhmnYlmz her zaman yardıma hazırız , heyecanını anlıyorum.Kullanmayı düşündüğün sıvı kabı tam bu işe uygun.Sanırım alt hortum girişleri biraz geiş kalacak sisteme göre.

Ampermetre ile ilgili uyarıları dikkate alacağım.Monte sonrası ölçümü şönt kısmından yapıp ,sonra içeriden kalibrasyonu yaparım ,Teşekkürler.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

ozantavsan

#953
Sayın Betelguz , hidrojeni karter havalandırma hortumundan vermeyi düşünüyorum.Bu konu hakkında fikrinizi almak isterim.

Seçeneklerim ,

1) hortum ile hava filitresinden sonra vermek
2) karter havalandırma hortumu ,karbüratör altından hava filitre sonrası giriş yapıyor , diğer ucu külbürtör kapağında.
3) Karter havalandırma paralelinde daha ince bir hortum daha var ,karterdeki gazları
emme manifoltuna direkt çekiyor.Hidrojeni buradan versem doğrudan emme manifoltuna bağlamış olacağım.

Sizin fikrinizi almak istiyorum.2 ve 3. seçenekler karter havalandırma.Bu bölümden çıkan hava biraz sıcak , ama kıvılcım vesaire ateşleme yok.Sıcak nedeniyle hidrojenin alevleneceğini de sanmıyorum ama benim için yorumlarmısınız ?

Acaba hangi kısımdan vereyim ? Karter havalandırma geniş hortumdan verirsem aynı anda su buharıda verebilirim..
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

betelguz

#954
ozan bey
Yanılmıyorsam aracınız lpg li idi.Lpg li araçlarda birkaç çeşit bağlama şekli denenebilir.
1-Hortumla hava filtre sonrasındaki bir yerden verilebilir. Genelde bu yöntem kullanmaktayız.Ancak bazen bu yöntemle bazı karbüratörlü araçlarda sonuç alınamadığı oluyor. Bir araçta bu yöntemle sonuç alınamamıştı , hidrojeni direk lpg borusuna ilave edip verdik iyi sonuç verdi.Lpg borusuna bağlarken lpg nin buharlaştırıcı çıkış tarafına bağlanıyor.buradaki basınç yüksek olmadığından hidrojen sisteminede bir zararı olmaz.
2-Hidrojeni karter kapağından verdiğinizde buradaki vakum biraz fazla olduğundan bublerdeki suyu çabuk eksiltiyor.Tasarruf olarak iyi olabilir ama motora normalden daha fazla su buharı gitmesine neden olur.Mesela normal bir bağlantıda bublerdeki (200ml)su 1000km yetiyorsa buradan bağladığınızda 200-300 km de bitebilir.Motora ekstra su buharı vermeyi düşünüyorsanız  ekstra su buharı vermenize gerek kalmaz.Hidrojen sisteminin suyu aynı görevi görür :)
3-Bu seçenekte 2. seçenekle aynı sorunları barındırır.
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

ozantavsan

#955
cevabınız için teşekkür ederim.

Lpg hortumundan verildiğinde ola ki ters bir durum oluştuğunda ( Geri ateşleme gibi) lpg sistemine zarar vermezmi ?

LPG hortumundan vermenin faydası bence hidrojen ve lpgnin lpg mikserde hava ile güzelce karışması olabilir.
Bu aklıma gelmemişti.Aslında lpg hortum çapını lpg hortumuna girereken aparatla küçülterek girsem olabilir gibi geliyor.

LPG hortumuna girerken check valf kullanmaya gerek olurmu , lpg\'nin hidrojen hortumuna kaçması gibi bir olasılık olabilirmi?
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

betelguz

Ozan bey lpg hortumuna verirken lpg beyni ile lpg tankı arasındaki boruya değil lpg beyninden çıkıp motora giden hortuma bağlayacaksınız hidrojeni. Buradaki basınç çok düşük olduğundan lpg hidrojen sisteminize gitmez. zaten sisteminizde kaçak yoksa hidrojen ve lpg basıncı eşitleneceğinden öyle bir durum olmaz.Çekvalfe gerek yok yani.Herhangibir nedenle lpg borusu içinde bir yanma olursa hidrojen bu yanmanın hızlı olmasına neden olacaktır.Bu durumda tedbir olarak lpg beyninden mümkün oldukça uzak bir yerden bağlantı yapmakta fayda var.Lpg beyninde böyle bir durum için bir tedbir alınmışmı şuan bilemiyorum.
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta


asim

arkadaşlar güç izalosyondan bahsetmişsiniz. nedir bu güç izalasyon elemanı nasıl bişeydir. mantığı anlamaya çalışıyorum. neden dc/dc konvertör kullanmamız lazım .... meselayi tam anlayamadım. aracımızdaki akümüz bu iş için yeterli değilmi.?

ozantavsan

#959
http://www.ebay.com/itm/DC-DC-Converter-Isolated-Power-Supply-In10V-16V-Out-12V-/160460011494?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item255c2977e6

Güç izolasyon aslında dc-dc çeviricidir.Ufak bir devre elemanı şeklindedir.
Niçin kullanıyoruz ? sorusunu açıklayayım.

Dijital ampermetremizi , hidrojen hücremiz ile aynı kaynaktan beslediğimizde ampermetremiz çalışmaz hale geliyor.Ben bir defa bu hatayı yaptım 13$ mal oldu ,yenisini aldım.
Burada aynı kaynak arabamızın aküsü oluyor.İkisinide akümüzden besleyince ampermetre zarar görüyor.
Bu durumda ampermetreyi pille çalıştırabilirsiniz.Veya başka ufak bir akü ile besleyebilirsiniz.
Bunun yerine şasesi ortak güç izalasyon elemanı kullanıyoruz.Böylelikle oto akümüzden hem ampermetreyi ,hem de hidrojen hücremizi besliyoruz.Ampermetremiz zarar görmüyor.

İzalasyon elemanımız ayrıca aküden gelen voltaj 14.4 volt olsada 12 volt çıkış veriyor.Seçilen elemana göre
giriş voltajı 10 ile 16 volt arasında iken çıkış 12 volt oluyor.Ampermetremizi koruyor ,voltajını sabit tutuyor.

Aşağıda Ebayde satılan bir üründe isolated power modulün bağlantısını görebilirsiniz.Ayrıca yanlış bağlantı durumuda gösterilmiştir.Ampermetremi aldığım satıcıya aittir.

http://www.ebay.com/itm/DC-0-5A-DC-Blue-LCD-Digital-Panel-Amp-Meter-ammeter-Doesnt-Require-Shunt-ELD69-/180780087466?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a175538aa
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

asim

ozantavsan
meseleji şimdi anladım. bizim ampermetremiz 12v dc ile çalışıyor. fakat aküyü şarj eden düzenek 14,4 volta kadar aüye enerji bastığında ampermetreyede besleme voltajı olarak 14,4 volt gidiyor ve buda ampermetrenin bozulmasına yol açıyor.
bu durumda klasik 7812 voltaj regüle entegresi iş görmesi lazım....

ozantavsan

Maalesef o kadar basit bir durum değil.İstersen 12 v /7amper ups aküsü ile besle kaynak aynı olunca ampermetrenin çipi arızalanıyor.Ortak şase veya ortak + kullanımlı bir eleman güç izalasyon elemanı gerekli sana.Olay 14.4 veya 12 volt olayı değil...
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

ismaildoganw

merhaba arkadaşlar uzun zamandır araştırıyorum konuyu takip ediyorum kendimce bir hidrojen reaktörü oluşturdum hidrojen elde etmekte mümkün oldu ama düzenli kullanımda sorun yaratmaması ve devamlı kullanıma uygun olması açısından pwm ile beslememiz gerekiyor sanırım bunun dışında araca lpg mikserinden hemen önce hidrojeni dahil etmek mantıklı geliyor

kanber_kav

#963
Selam arkadaşlar;

1-2 gün önce sıcak elektroliz diye birşeyle karşılaştım 100-850 derece arasındaki subuharını elektroliz yaparak bileşenlerine ayırma işlemi  normal elektrolize göre daha çok verim alındıgı ve daha az elektrik enerjisi veriliyor sisteme bunu duyan yada bir bilgisi olan arkadaş varmı. amacım motor ısını bu şekilde kullanım daha verimli bir elektroliz yapmak şimdiden teşekkürler.

http://biltek.tubitak.gov.tr/merak_ettikleriniz//index.php?kategori_id=4&soru_id=3568

betelguz

Kanber bey bu şekilde gaz üretiminde %20 gibi bir verim artışı sağlanabilir.Ancak uygulamada sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Gözenekli elektrotlar, gaz sızdırmayan bir elektrolit, yüksek ısıya dayanaklı bir hücre gerekiyor.
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

shasar

#965
betelgüz hocam bir sorum olacak size, kafama takıldı da;

** sitenizdeki sistemlere baktığımda bütün sistemlerde bağlantı elemanlarının metal olduğunu gördüm. bu metal elemanlar bir problem oluşturmuyor mu acaba?

betelguz

Hayır problem oluşturmuyor. Plastik parçalar er yada geç bazik sıvı ve hidrojenin etkisiyle kırıldıklarından metal daha iyi.Bakır içerikli olduklarından iç kısımlar biraz oksitlenip öyle kalıyor.
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

ozantavsan

Sistemimde değişikliklere devam ediyorum.

Aracım çalışırken 14.4 volt ölçüyorum.Hidrojen sistemi 12 volt ile çalışmalı.Hesaplar buna göre ama 14 volt ile çalışacak.

Bende 12V /15 amper bir regülatör yaptım.Bit tanede 53000 mf kondansatör grubunu sisteme bağladım.
Yurtdışında kondansatör gruplu ürünler vardı.Fayda sağlar veya sağlamaz.Bunuda tasarruf sistemi olarak hidrojen sistemine adapte ettim.

Kondansatörler

10000 mf X 2 =20000 mf
4700 mf X 6 =  28200 mf
1000 Mf X 3 = 3000 mf
470 mf X 3 =  1410 mf
47 mf X3 = 141 mf
100 mf X 3 = 300 mf
10 MF X 3 = 30 mf
1 MF x3 =3 MF
0.1 MFX3 =0.3 mf
----------------------
53084 mf

12v /15 amper devrede değişiklik yaptım.Orjinalinde 7812 entegre TIP2955 ile desteklenmiş.
TIP2955 5A verebiliyor.3 adet kullanılark 15 amper çıkış sağlanmış.
Ben bunun yerine 1 adet IRF 640 mosfet ilave ettim.Paralel olarak 1 adet daha bağlayabilirim.
IRF 640 18 amper çıkış verebiliyor.
Röle tetiklendikten sonra kondansatör grubu + regülatör + hücre devreye giriyor.
Mosfet ve 7812 yi iyi bir soğutucuya bağlamayı unutmayın.

Metal bir pc power kutusu kullandım.Ama eskilerden dar uzun.İçine monte ettim.Gayetde güzel oldu.Soğutma fanıda mevcut.

Orjinal devre ve benim düzenlememi çizerek koydum.

ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

shasar

pwm devresini yaptım. denemeler yapıyorum. akımı bir miktar azaltıyor. ama belli bir sınırlama yok.mesela 5 ampere ayarlıyorum. bir bakıyorum 7 ampere çıkıvermiş (1 saat içinde). ama ne kadar süre geçerse geçsin akımın aynı değerde sabit kalması gerekmez mi? benim devrede mi bir sorun var acaba?

ozantavsan

Metal kutu ve asus modemin devresi çıkarılıp plastiğinden faydalandığım aparatlar ,fotoları.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

philipmsno

#970
  http://www.ozguncel.com/su-hidrojenle-calisan-araba-kadir-topbas-tarafindan-test-edildi.html

Arkadaşlar, linkteki haber sizce doğru mudur, Türklerin hafızasını 2015 e kdar test eden bir uydurma haber midir? Haberlerde çıkmış ben izleyemedim ama  izleyen var mı ?

Edit: Araç Hyundai ix35 hidrojen pilli elektrik motorlu araçmış. Autoshowda incelediğimde seri üretim yapılmaayacak prototip diyip fiyat belirtmemişlerdi. Bende bir Türk - Meyer çıktı sandım bir an duyunca... !

rhmnylmz

Eline sağlık ozan.
Bende bu arada bubbler olarak hastanede kullanılan oksijen regülatörü nemlendirici kavanozu kullanacağım.
Komple regülatör (manometrede deniyor) üzerinde; flowmeter (akışmetre;dakikada kaç litre gaz akışı olduğunu gösteren alet),
basınç göstergesi ve ayar vanası var, belki kullanmak isteyen olur.Medicallerde 50TL
örnek resim
Ben sadece nemlendiricilerini kullanacağım



kolay gelsin...

ozantavsan

Seninde ellerine sağlık.Çok temiz iş çıkarıyorsun tebrikler.Bu haftasonu montaj için fırsayım olmadı ilgilenemedim.Haftaya bir aksilik çıkmazsa monte ederim sanırım.Şu an yine biraz çizim ,hesap kitap yaptım.
Fotoğraflarda paylaştığım metal kutu + modem kutusunu birleştirip tek parça birşey yapmaya karar verdim.
Yine bilgisayar power kutusu olacak , dar değil standart olanlardan.Üst kısmı komple büyük fan + ızagaralı.
Kutu dışına üst kısmına sadece akü + ve - bağlantı kablosu , alt kısmına ise hücreye giden + ve - kablosu çıkacak.Röle + Şönt + Kondansatör grubu + 12 volt 18 amper regülatör devresi kutu içinde olacak.
kutu üstünde ledler olacak.

1. led 30 amperlik röle tetiklendiğinde voltaj geldiğini anlamak için
   (araç içinede 1 adet paralel çekilecek sistemin çalıştığını görmek için)
2. led regülatördeki 1 amper sigortanın sağlam olduğunu anlamak için
3. led regülatördeki 15 amper sigortanın sağlam olduğunu anlamak için
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

betelguz

Ozan bey şemasını verdiğiniz devre sabit 12 volt verebiliyormu. Şema bana pek çalışır gibi gelmedide.
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

rhmnylmz

Merhabalar;
Şimdi internetten araç içi 50A analog oto ampermetresi siparişi verdim.Fiyatı çok uygunhttp://www.otoavm.com/asp/product/24923/Carub-Ampermetre-50-50-BR4660602.Şönt ve güç izolasyonu ile uğraşmak istemiyorum.Aracım müsait kabloları direk ampermetreye çekeceğim.Kullanımdan dolayı bir şekilde olurda arızalanırsa tüm sistemin yedek parçasını alıp hemen değiştirebilmeliyim diye düşünüyorum.Kolay gelsin...

ozantavsan

Alıntı yapılan: betelguz - 27 Kasım 2012, 20:35:46Ozan bey şemasını verdiğiniz devre sabit 12 volt verebiliyormu. Şema bana pek çalışır gibi gelmedide.

Devreyi breadboard üzerinde test ettim.Henüz hidrojen hücresini bağlayarak test etmedim.Yük bağlayarak yaptığım testlerde 12 volt sabit çıkış aldım.7812\'nin veremeyeceği akımda denedim , bir sorun çıkmadı.Mosfet akımı karşıladı.Devreyi kurdum , kutu içerisine monte ettikten sonra sistemde test
edeceğim.İşe yaramaması için bir sebep yok.
1 amperlik sigorta 7812\'nin zarar görmesini önler.15 amperlik sigorta mosfetten çekilen akım içindir.

7812 entegresi bilindiği gibi 12 volt çıkış verir.Devredeki 47000 mf kondansatör dalgalanmaları minimuma indirir.7812 voltajı 12 volta sabitler.Çekilecek yüksek akım ise ister 3 adet tip2955 kullanılarak alınır , ister tek bir mosfet ile alınabilir.İstenirse 12 volt zener devreye ilave edilebilir.

Test sonuçlarını paylaşırım tekrar..Test ve daha sonrası araçta kullanmayı düşünüyorum.Bir süre kullanımdan sonra sorunsuz olursa tüm bileşenleri tek bir devrede toplamayı düşünüyorum.
Picli bir devrede tasarlayıp yazabilirim , ama öncelik sistemi araca monte edip tasarruf sağlayı uzun süre kullanmak.Sonrasında sizinki gibi ısı ölçer ,akım gösterir çeşitli özellikli bir devre yapabilirim.

İş mevzularını halledebilirsem , Arduino sistemini kullanarak farklı bir sistem yapabilirim sanırım.Bunun için biraz zaman , biraz gönül hoşluğu lazım olacak.

Arduino
http://arduinoturkiye.com/


ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

ismaildoganw

Alıntı yapılan: ozantavsan - 27 Kasım 2012, 23:34:37Devreyi breadboard üzerinde test ettim.Henüz hidrojen hücresini bağlayarak test etmedim.Yük bağlayarak yaptığım testlerde 12 volt sabit çıkış aldım.7812\'nin veremeyeceği akımda denedim , bir sorun çıkmadı.Mosfet akımı karşıladı.Devreyi kurdum , kutu içerisine monte ettikten sonra sistemde test
edeceğim.İşe yaramaması için bir sebep yok.
1 amperlik sigorta 7812\'nin zarar görmesini önler.15 amperlik sigorta mosfetten çekilen akım içindir.

7812 entegresi bilindiği gibi 12 volt çıkış verir.Devredeki 47000 mf kondansatör dalgalanmaları minimuma indirir.7812 voltajı 12 volta sabitler.Çekilecek yüksek akım ise ister 3 adet tip2955 kullanılarak alınır , ister tek bir mosfet ile alınabilir.İstenirse 12 volt zener devreye ilave edilebilir.

Test sonuçlarını paylaşırım tekrar..Test ve daha sonrası araçta kullanmayı düşünüyorum.Bir süre kullanımdan sonra sorunsuz olursa tüm bileşenleri tek bir devrede toplamayı düşünüyorum.
Picli bir devrede tasarlayıp yazabilirim , ama öncelik sistemi araca monte edip tasarruf sağlayı uzun süre kullanmak.Sonrasında sizinki gibi ısı ölçer ,akım gösterir çeşitli özellikli bir devre yapabilirim.

İş mevzularını halledebilirsem , Arduino sistemini kullanarak farklı bir sistem yapabilirim sanırım.Bunun için biraz zaman , biraz gönül hoşluğu lazım olacak.

Arduino
http://arduinoturkiye.com/

iyi geceler ozan bey ben sizden çok istiyorum şu gönül hoşluğunu hho cell bağlantı kabloları herşey bitti sizden gelecek olumlu devre ve hidrojen sonuçlandırmalarını bekliyorum elektronik ile aram iyi olmadığı için mecburen burdan sonrasını seyrederek geçiriyorum  takibinizdeyim.

ismaildoganw

#977
devrenin beslemesini alternatörün hemen çıkışından alıp alternatörün ürettiğine göre dc akım oluşturacak birşey daha iyi olmazmıydı? bu sayede aküye de yüklenmemiş oluruz

ozantavsan

#978
devre beslemesi gönül rahatlığı ile alternatör çıkışına bağlanabilir.
Amacı zaten 15-30 volt girişi 12 volta çıkış olarak sabitlemek.
Bu yüzden giriş voltajı çıkış voltajından 2-3 volt yüksek olmalı.

Alternatör çıkışı 14.4 volt - devre sonrası 12 volt....

Çalışmalara bu akşamda devam

ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

ismaildoganw

Alıntı yapılan: ozantavsan - 28 Kasım 2012, 01:23:53devre beslemesi gönül rahatlığı ile alternatör çıkışına bağlanabilir.
Amacı zaten 15-30 volt girişi 12 volta çıkış olarak sabitlemek.
Bu yüzden giriş voltajı çıkış voltajından 2-3 volt yüksek olmalı.

Alternatör çıkışı 14.4 volt - devre sonrası 12 volt....

Çalışmalara bu akşamda devam



Ozan bey sistemin son halini devrelerin şemasını  kullanılacak parçaları ve sistemin tamamını çizip gönderirmisiniz.

asim

Alıntı yapılan: rhmnylmz - 27 Kasım 2012, 00:10:51Eline sağlık ozan.
Bende bu arada bubbler olarak hastanede kullanılan oksijen regülatörü nemlendirici kavanozu kullanacağım.
Komple regülatör (manometrede deniyor) üzerinde; flowmeter (akışmetre;dakikada kaç litre gaz akışı olduğunu gösteren alet),
basınç göstergesi ve ayar vanası var, belki kullanmak isteyen olur.Medicallerde 50TL
örnek resim
Ben sadece nemlendiricilerini kullanacağım



kolay gelsin...

hocam bubler olarak kullandığınız bu oksijen regülatörleri baya büyük sanırım. sanki 1 litreyi  geçkin içine su alabilecek kapasiteleri var gibi.  eğer öyle ise herhangibir kaçak patlama durumunda sakatlık yaparmı acaba...

oxide369

BENDE KULLANDIM BU SİSTEMİ...ÇOK GÜZEL SONUÇLAR ELD ETTIM...ŞİMDİ BIRAZ DAHA YENILEDIM YENIDEN KULLANACAGIM

shasar

#982
plakaların çapı 7,5 cm, palkalar krom, 6+6 şeklinde çift hücreden oluşan sistemde 12V - 10A ile dakikada 0,5 litre gaz üretiyorum. bu gaz üretimi normal mi yoksa çekilen güce göre az mı acaba?

rhmnylmz

Alıntı Yaphocam bubler olarak kullandığınız bu oksijen regülatörleri baya büyük sanırım. sanki 1 litreyi  geçkin içine su alabilecek kapasiteleri var gibi.  eğer öyle ise herhangibir kaçak patlama durumunda sakatlık yaparmı acaba.

Su bardağı ile fotosu boyut için referans olsun.3/2\'si Su dolu olacak,ayrıca kahverengi kısım şeffaf kısıma vida dişleri ile bağlı (kapak gibi) extrem bir durumda bubler bu dişlerden ayrılır diye düşünüyorum.Yeni fikirlere açığım.Bublerdan sonra motora bağlamadan doğan slxlerin westinghause çekvalfini bağlayacağım alev tepmesi için buda bubler a kıvılcımın ulaşmasını engeller.



ismaildoganw

Alıntı yapılan: rhmnylmz - 28 Kasım 2012, 21:50:38Su bardağı ile fotosu boyut için referans olsun.3/2\'si Su dolu olacak,ayrıca kahverengi kısım şeffaf kısıma vida dişleri ile bağlı (kapak gibi) extrem bir durumda bubler bu dişlerden ayrılır diye düşünüyorum.Yeni fikirlere açığım.Bublerdan sonra motora bağlamadan doğan slxlerin westinghause çekvalfini bağlayacağım alev tepmesi için buda bubler a kıvılcımın ulaşmasını engeller.



bubler ler ve depo hangi araca ait fiyatı nedir? nerden bulabiliriz yazar mısınız_? bendeki deneme için uyarladığım bir sistem






çekvalf


rhmnylmz

Alıntı Yapbubler ler ve depo hangi araca ait fiyatı nedir? nerden bulabiliriz yazar mısınız_? bendeki deneme için uyarladığım bir sistem
depo; clio 2 genleşme kavanozu 25TL, bubler; hestenede kullanılan oksijen regülatörü nemlendiricisi 20TL medikallerde bulabilirsiniz.

zıva

Alıntı yapılan: rhmnylmz - 28 Kasım 2012, 21:50:38Su bardağı ile fotosu boyut için referans olsun.3/2\'si Su dolu olacak,ayrıca kahverengi kısım şeffaf kısıma vida dişleri ile bağlı (kapak gibi) extrem bir durumda bubler bu dişlerden ayrılır diye düşünüyorum.Yeni fikirlere açığım.Bublerdan sonra motora bağlamadan doğan slxlerin westinghause çekvalfini bağlayacağım alev tepmesi için buda bubler a kıvılcımın ulaşmasını engeller.

sayın rhmnylmz
alt resimdeki L baglantıyı nerden bulabilirim  bu iş için uygun bir baglantı sanırım bu arada çalışmaların için başarılar dilerim

blackdragon

rhmnylmz  sistemin iyi hoş güzelde bu sistem acaba araca sığarmı çok çok büyük geldi gözüme....

rhmnylmz

Alıntı Yapalt resimdeki L baglantıyı nerden bulabilirim  bu iş için uygun bir baglantı sanırım bu arada çalışmaların için başarılar dilerim
Sağol.Tofaş parçası satan yerlerde bulabilirsin(Doğan slx westinghause çekvalfi)Ben bu parçayı çekvalf olduğu için kullanıyorum.L olması benim için önemli değil.Havayı geniş bağlantı ucundan dar bağlantı ucuna geçiriyor tersi yönde geçirmiyor
Alıntı Yaprhmnylmz  sistemin iyi hoş güzelde bu sistem acaba araca sığarmı çok çok büyük geldi gözüme....
Aracımda sisteme uygun yer var.Montajı yaptıktan sonra fotoları ekleyeceğim.Sadece zaman biraz sıkıntı oluyor...

zıva

Alıntı yapılan: rhmnylmz - 29 Kasım 2012, 10:01:52Sağol.Tofaş parçası satan yerlerde bulabilirsin(Doğan slx westinghause çekvalfi)Ben bu parçayı çekvalf olduğu için kullanıyorum.L olması benim için önemli değil.Havayı geniş bağlantı ucundan dar bağlantı ucuna geçiriyor tersi yönde geçirmiyor Aracımda sisteme uygun yer var.Montajı yaptıktan sonra fotoları ekleyeceğim.Sadece zaman biraz sıkıntı oluyor...
teşekürler ben içini boşaltıp hücrede kullanmak istiyorum pahalı dilse tabi tekrar başarılar kolay gelsin

ozantavsan

Alıntı yapılan: ismaildoganw - 28 Kasım 2012, 11:41:49Ozan bey sistemin son halini devrelerin şemasını  kullanılacak parçaları ve sistemin tamamını çizip gönderirmisiniz.

Devre şemlarını veriyorum.Röle ve şöntleri eklemedim şemaya.Direk akü yerine röle ile aküye bağlayıp kontak açıldığında çalışacak biçimde bağlayınız.Vaktim olursa ona görede çizer koyarım buraya.

Orjinal transistörlü devreyide düzenleyip koydum.
Mosfetli olan kullanmdığım düzenlenmiş devre.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

asim

hocam denedinizmi hiç bu devre ilk enerjilendiği anda ne kadar akım çekiyor...

ozantavsan

#992
Sisteme hidrojen hücresi bağlamışsanız ,elektrolit maddeniz ile bağlangıçta kaç amper çekiyorsa o kadar akım çeker.İlk çalıştırma sisteminiz bu devre yokken aküden 7 amper çekiyorsa , bu devre bağlandığında da 7 amper çeker.Bu devre akım sınırlama ile ilgili değildir.

Bu sistem hidrojen hücresini sabit 12 volt ile beslemek içindir.Araçta voltajınız 13,8 ile 14,4 volt arasıdır.Devresiz hücreniz bu voltajlar arasında beslenir.buda hücre başına düşmesi gereken voltajın yüksek olmasına neden olur.

Bizim devrede amaç sistemi sabit 12 volt beslemede tutmak .Akım ile ilgili bir şey yapmıyoruz.
Devrenin orjinali 15 ampere kadar besleme yapabiliyor.
Mosfetli düzenlememde 18 ampere kadar akım verebiliyor.Sizin sisteminiz 20 -25 amper çekiyorsa devredeki mosfet yanacaktır.O zaman ikinci bir mosfeti diğerine paralel bağlıyoruz.Tıp 2955 kullanmışsak  3 transistör daha  ekliyoruz.6x5 a = 30 amper alabiliriz artık devremizden.
ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

mem00can

ozan hocam yukarda vermiş olduğunuz 12v sınırlayıcı devrenin pwm çiziminide atma şansınız varmı acaba

ozantavsan

akım sınırlamalı 150 amper pwm devresi forumda çok kez paylaşılmıştı.
Bu devre kullanıldığında regülasyona gerek yoktur.Ben pwm kullanmıyorum , bu sebeple regülatör devresi yaptım sistemime..

ozantavsan.blogspot.com
alternatifyakit.tk

shasar

Alıntı yapılan: ozantavsan - 29 Kasım 2012, 18:07:59akım sınırlamalı 150 amper pwm devresi forumda çok kez paylaşılmıştı.
Bu devre kullanıldığında regülasyona gerek yoktur.Ben pwm kullanmıyorum , bu sebeple regülatör devresi yaptım sistemime..

ilk resimde olan devreyi kurdum. denemelerimde akım sınırlamasını maalesef göremedim. tamam bir miktar azaltıyor çekilen akımı. ama  diyelim ki 10 ampere ayarladık devreyi. 10 amperde kalmıyor. 12-15 amperlere kadar çıkıyor bir zaman sonra. bu da işlevini yerine getirmediği anlamınına geliyor.

ayrıca 12 volt 10 amper ile 500ml gaz ürettim demiştim. bu normal mi yoksa çok mu küçüğk bir değer? yanıt veren olmadı da :)

betelguz

150 amper pwm diye verilen devrede tek mofset kullanılmış bu nedenle bu pwm verimli olarak 10-15 amperlerde çıkış verir.Daha fazla akım çekilirse kısa sürede mofset arızalanacaktır.Mofsetin datasheetlerinde 150 amper yazsada bunu verebilmesi için çooook iyi bir soğutma olması gerekir.

Sayın shasar benim hücre 14volt 15 amperde 1 litre gaz üretiyor yani 210watt elektrik kullanarak.sizin hücre 12volt 10 amperde 120watt elektrikle 500ml üretiyorsa 240watt ile 1 litre üretir.Benim hücreye göre 30watt fazla elektrik tüketir.Demekki sizin hücreyi biraz daha geliştirebilirsiniz.Üzerinde çalışmanız gerek.Ne kadar verimli hücre olursa araç motorundan o kadar az enerji kullanır buda yapacağınız tasarrufu önemli ölçüde etkileyebilir.
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

shasar

Alıntı yapılan: betelguz - 30 Kasım 2012, 00:35:42150 amper pwm diye verilen devrede tek mofset kullanılmış bu nedenle bu pwm verimli olarak 10-15 amperlerde çıkış verir.Daha fazla akım çekilirse kısa sürede mofset arızalanacaktır.Mofsetin datasheetlerinde 150 amper yazsada bunu verebilmesi için çooook iyi bir soğutma olması gerekir.

Sayın shasar benim hücre 14volt 15 amperde 1 litre gaz üretiyor yani 210watt elektrik kullanarak.sizin hücre 12volt 10 amperde 120watt elektrikle 500ml üretiyorsa 240watt ile 1 litre üretir.Benim hücreye göre 30watt fazla elektrik tüketir.Demekki sizin hücreyi biraz daha geliştirebilirsiniz.Üzerinde çalışmanız gerek.Ne kadar verimli hücre olursa araç motorundan o kadar az enerji kullanır buda yapacağınız tasarrufu önemli ölçüde etkileyebilir.

çok teşekkürler yanıt için. mosfeti soğutucuya bağladım ama dediğiniz gibi çok iyi bir soğutucu değil tabi.
zaten çekilen akım 10 amperler civarında benim sistemde. ısınıyor mu diye kontrol ediyorum elimle. ısınma olmuyor. fakat benim asıl rahatsız olduğum konu akımı belli değerde sabit tutmuyor. örnek olarak devreyi ilk çalıştırdığımda 7 amper çekiyor. denemek için 7 ampere sabitliyorum akım sınırlayıcı pot ile. fakat bir süre çalışıpta sıvı ısınınca akım 10-12 amperlere çıkıyor. devreyi hiç kullanmazsam belki 15 amper olacak. tamam bir sınırlama yapıyor. ama sabitleme yapmıyor. bu devreyi başka kullanan var mı? benim devrede mi bir sıkıntı var?

betelguz

#998
Sayın shasar devrede akım sınırlama özelliği yapılmış görünüyor ancak bunun etkin çalışması için şöyle yapın. Hücre pwm\'siz direk elektriğe bağlı iken mesela 15 amper çekecek kadar kimyasal koyun. sonra pwm i bağlayıp akımı 7 ampere ayarlayın.Birde devrede vr3 potu var akım sınırlama için. onuda ayarlamak gerek.7 amperi geçmeye başlarsa o pot ile oynayarak 7 amperde kalıyormu bir bakın.
cyberenerji. com Hidrojen sistemlerinde son nokta

shasar

Alıntı yapılan: betelguz - 30 Kasım 2012, 13:36:50Sayın shasar devrede akım sınırlama özelliği yapılmış görünüyor ancak bunun etkin çalışması için şöyle yapın. Hücre pwm\'siz direk elektriğe bağlı iken mesela 15 amper çekecek kadar kimyasal koyun. sonra pwm i bağlayıp akımı 7 ampere ayarlayın.Birde devrede vr3 potu var akım sınırlama için. onuda ayarlamak gerek.7 amperi geçmeye başlarsa o pot ile oynayarak 7 amperde kalıyormu bir bakın.

Maalesef akım sabit kalmıyor. dediklerinizi denedim ama olmadı. siz veya başka bir arkadaş bu devreyi denediniz mi acaba? sizlerinki doğru çalışıyorsa benim devrede sorun var demektir. baştan kurarım. elemanları çifter çifter almıştım zaten.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın