Cuk Cuk alarm yapımı

Başlatan 07 Osman, 03 Ekim 2022, 00:24:48

07 Osman

Merhaba arkadaşlar, başlıkta da belirttiğim üzere, aracımın merkezi kilit sisteminden iki adet (+) tetik aldım hazır. Birisi kapıları kapattığımda, diğeri açtığımda tetikleyecek şekilde. Siren tipi kornam da hazır. İstersem araç kornasına da yapabiliriz.

Şu anda örneğin kumandadan kapatma tuşuna bastığımda  cuuuk  diye ötüyor.  Burada "u" harfinin sayısı kornanın ötme süresi. Araya diyot koyarak hem açma hem de kapatma da çalışmasını sağlarım onda sorun yok.

Ama ben kumandadan kilitleyince cuk,  kumandadan açınca da cuk cuk diye daha kısa zamanlı ötsün istiyorum. Hazır modüller var satılan, ama kendim eldeki malzemeler ile bir şey yapabilirmiyim diye açtım konuyu.

Örnek; (Ben farklı olarak kilitlemede tek cuk, açılışta çift cuk istiyorum. Eski aracımdan kalma özlem :)  )


seron

Yapılabilir mi bilmiyorum abi. Alarmın yapısındandır bence o. Bizim külüstür Tofaş Doğan SLX'de vardı o alarmdan. Aynen dediğin gibi kapıyı kilitleyince cuk, açınca cuk cuk yapardı. Taktırdığın alarm sisteminden kaynaklanıyor diye biliyorum.

07 Osman

#2
Aslında bunu yapan alarmdan ziyade, ayrı bir modül/devre  var. Sen modülün çıkışına siren, araç kornası istediğini takıyorsun.

Öyle bir devre olmalı ki,
+ Çift tetikleme ile çalışsın,  1. tetik (+) alınca çıkışından saliselik (hatta süre ayarlanabilirse daha iyi olur)  1 defa çıkış versin,
                                             2. Tetik (+) alınca çıkışından saliselik iki defa çıkış versin.

Yalnız buradaki kumandaya basınca  gelen giriş tetiği (+)  muhtemelen 1 saniye süresince devam edip sonra kesiliyor.


 Örnek:


Bu da ürün linki: Cuk Cuk Alarm modülü

Diğer bir link: https://www.n11.com/urun/uzaktan-kumanda-ile-sure-ayarli-korna-modulu-9154024?magaza=modul2009


07 Osman

Alıntı yapılan: seron - 03 Ekim 2022, 00:41:31Yapılabilir mi bilmiyorum abi. Alarmın yapısındandır bence o. Bizim külüstür Tofaş Doğan SLX'de vardı o alarmdan. Aynen dediğin gibi kapıyı kilitleyince cuk, açınca cuk cuk yapardı. Taktırdığın alarm sisteminden kaynaklanıyor diye biliyorum.

Aynen, alarm modülünün içeriğinde var tabiiki. Cuk cuk işini koyalım bir kenara;

Bir devre tasarlayalım,  aldığı tetik ile (+) veya (-) fark etmez,  çıkıştan örneğin 400-500 milisaniyelik bir çıkış versin. Hatta süre ayarlanabilir olursa daha iyi olur.

Nasıl bir devre bu işi yapar acaba, yani başka bir amaç için yapılan bir devre de olur, önemli olan bu özelliği olsun yeter.

seron

#4
-Transistörlü tek kararlı (monostable) multivibratör devresi ile,
-NE555'li tek kararlı multivibratör devresi ile
-Programlamalı (gerek yok).

Birinci seçenek bildiğimiz flip-flop'un, güç verildiğinde bir kez on-off yapanı. Benzeri şurada:
https://basitelektronikprojeler.blogspot.com/2022/04/guc-geldiginde-pc-otomatik-acilsin.html

555'lisi de kolay. Elimde yok ama 555 monostable yazdın mı bulursun.

Programlamalı ise gereksiz masraf ve gereksiz uğraşı olur.

NOT: Bu arada linkteki ikinci devreyi sanırım yanlış çizmişim.

07 Osman

Teşekkür ederim @seron

Senin devrende 12 Volt DC ile sadece  kırmızı kare içindeki kısmı  kullanabiliriz sanırım.  Bu devre aklımda ancak, şu an sınav var Ocak 2023 de, ona çalışıyorum. Fırsatını bulur bulmaz denemelere başlayacağım inşallah.

seron

#6
İşte, çok basit:

2022-10-29 21_38_46-Greenshot.png

2022-10-29 21_34_08-Greenshot.png

Delikli plakete bile yaparsın.

07 Osman

Sayın @seron  555 li monostable devresi yaptım, çalıştı da. Ama benim işimi görmüyor. Devre vadettiği gibi tetik butonuna basınca entegrenin 3 nolu bacağından devredeki kondansatör ve direnç değerine göre belli bir süre çıkış veriyor. Süre sonunda çıkışı kesiyor.  Ama tetik butonuna basılı tutunca çıkış vermeye devam ediyor, belirlenen süre tetik butonunu bırakınca başlıyor.

Ben zannettim ki tetiğe basmaya devam etsek bile belirlediğimiz sürenin sonunda çıkışı kesecek. Bana lazım olan o.

Yani 1 saniye boyunca tetiğe basılacak ama, tetiğe ilk basıştan 0,5 saniye sonra çıkışı kesecek.

seron

Abi bana niye sayın diyorsun gözünü seveyim aramızda resmiyet mi var :D

Daha önce transistörlü flip-flop ile elektrik kesilince bir kez ötüp susan devre yapmıştım. Bu devre senin istediğin gibi çalışıyordu. Ama boyutu istemeyeceğin kadar büyüktü.


Öte taraftan sadece iki transistörlü monostablenin de aynı işi göreceğini düşünüyorum. Zaten devrenin asıl özelliği bu. 555 ile neden olmadı onu anlayamadım, belki yapısının farklı olmasındandır. Ancak iki transistörlü monostable kesinlikle istediğin işi yapar diye düşünüyorum.


dede_salih

Merak ettim. Yahu bu 555 neden böyle çalışıyor diye biraz araştırdım. İçindeki SR tipi flip-flop her 2 bacağın (set ve reset) yüksek olduğu durumda tanımsız davranıyormuş. Yani olasılık tablosunda ikisinin de yüksek olduğu bir durum yok. Bu yüzdendir ki diğer flip-flop'ların (JK,D,T) geliştirilmesine ihtiyaç doğmuş.
Yani butona basılı tuttuğumuz sürece karşılaştırıcı set bacağını yüksekte tutmaya devam ediyor. Zamanlama için eklediğimiz direnç ve kapasitör ağı, reset bacağını yükseğe çekse de set bacağı yüksekte olduğu için bu işlemi görmezden geliyor ve çıkış yüksekte kalmaya devam ediyor. Butonu bıraktığımız da ise süreç normal şekilde işliyor. Aşağıdaki linkte bu sorunun çözümü hakkında bir yaklaşım sunulmuş.
https://electronics.stackexchange.com/questions/324207/why-does-this-edge-trigger-work-on-input-of-555-monostable-config

@07 Osman
555'in tetikleme kısmını aşağıdaki şekilde değiştirip sonucu bize bildirsene.
ofATz.jpg

07 Osman

#10
Sayın @dede_salih  resimde görüldüğü şekilde devre çalışıyor, hem teoride hem de benim yaptığım pratikte.  Bahsettiğiniz değişikliği (kırmızı çizgiler)  program üzerinde yaptım, maalesef  bu sefer devre hiç çalışmadı. Pratikte denemedim ama.

555.png

seron


07 Osman

#12
Alıntı yapılan: seron - 11 Kasım 2022, 18:19:40OSman abi simülasyonu boşver.

Vallahi oldu  ::ok   @dede_salih , @seron   teşekkür ederim. Simulasyonda olmamıştı ama şimdi devre üzerinde denedim oldu. Teşekkür ederim.

 Şimdi "cuk" sesini çıkardık. Geldi sıra "cuk cuk" sesine   :D  :D   Hadi bir el atın.

Bu arada, devrede  röle kullanmadan transistör ile sireni sürsem olur mu ?  Sirenin  üzerinde 20 watt yazıyor. Maximum çalışsa 1.6 Amper falan çekecek. Bu da sadece cuk diyeceğine göre. Şöyle BD serisi bir transistörle sürsem ?

seron

Abi anlasam ayak da atarım esirgemem de,
Anladığım mesele değil.
Daha önce de dediğim gibi alarmın cuk cuk yapmasını sağlayan şey direk beyni diye biliyorum. Valla bizim doğan'da aldığımızda bir alarm vardı,
kapatırken cuk,
açarken cuk cuk,
Bir de birisi depik yumruk atarsa vık vıyk vıyk eder, eğer sürdürürse başlardı yaygaraya. ;D

Haaaaa, akü bittiğinde de ötüyo haberin olsun.

dede_salih

#14
Şimdi 555'in astable (kararsız) modda sürekli palsler ürettiğini biliyoruz. Bu palsleri istediğimiz "cuk cuk" gecikmesine ayarlayıp devremizi sonsuz "cuk cuk" mod'unda kursak.
Daha sonra bir başka 555 ile bir "cuk cuk" periyodu boyunca çıkış verecek şekilde monostable bir devre oluştursak.
Bunun çıkışını da astable modda ki ilk 555'in reset bacağına girsek acaba istediğimiz sonucu alabilir miyiz?

seron

Çok profesyonel olmadığım için 555'in hangi bacağı nedir ne işe yarar orasını bilemiyorum. Ancak deneyimlerime göre iki tane 555 birbiri ile ilişkilendirileren "cuk cuk" yaptırılabiliyor, evet.

Lakin benim anlamadığım ve ısrarla yinelemek istediğim şey; alarmın kendisi neden bunu yapmıyor? Aynı alarmdan kullandığımı söylemiştim. Bu alarmın kendi içinde çeşitleri mi var?

07 Osman

#16
Alıntı yapılan: seron - 12 Kasım 2022, 18:05:49Lakin benim anlamadığım ve ısrarla yinelemek istediğim şey; alarmın kendisi neden bunu yapmıyor? Aynı alarmdan kullandığımı söylemiştim. Bu alarmın kendi içinde çeşitleri mi var?

Seron senin kullandığında bir alarm modülü var ( kapılardan, darbe sensöründen gelen tetikleri, kumandadan sinyalleri alıp işleyen duruma göre sireni çaldıran),  birde bu işler sonucunda ses çıkartan siren var.  Senin cuk cuk işini o modül (resimde  siyah kutu) yapıyor.  Ama bende sadece siren (resimdeki ortası kırmızı olan) var, fark burada  ;)




07 Osman

#17
Alıntı yapılan: dede_salih - 12 Kasım 2022, 00:42:59Şimdi 555'in astable (kararsız) modda sürekli palsler ürettiğini biliyoruz. Bu palsleri istediğimiz "cuk cuk" gecikmesine ayarlayıp devremizi sonsuz "cuk cuk" mod'unda kursak.
Daha sonra bir başka 555 ile bir "cuk cuk" periyodu boyunca çıkış verecek şekilde monostable bir devre oluştursak.
Bunun çıkışını da astable modda ki ilk 555'in reset bacağına girsek acaba istediğimiz sonucu alabilir miyiz?


Sayın @dede_salih ,  gerekirse iki adet 555 li devre kurabilirim. Aklınızdakini devreye dökebilirseniz denerim.  Ama buradaki pals sonsuz olmamalı. Çünkü  tetik süresi ortalama 1 saniye civarı. Bu bir saniyede iki cuk tan fazlası olmamalı.   

Edit: Nette araştırınca dediklerinizi daha iyi anladım.  Bir deneyeyim ben o işi haberdar ederim sizleri.

Bu arada sayın forum sakinleri,   benim transistör ile  sireni sürme işi  entegreye falan zarar vermez değil mi denesem.

seron

Hah tamam benim tofaşın alarmını bulmuşsun sağ üstteki siyah kutu.

İlle yapacağım dersen yap. Ama ben hazır al derim. Ben hobistim, yapmak istiyorum dersen entegrenin (555) çıkışı 200mA max'tır onunla sireni süremezsin sanırım. Bir transistör ya da mos ile takviye etmen gerekebilir. Bu arada bu işle uğraşırken kulaklara dikkat et, korna, siren bu tür devreler işitme duyusuna zarar verebilir. Gevv iyi bilir. ;)

dede_salih

#19
Alıntı YapAklınızdakini devreye dökebilirseniz denerim.  Ama buradaki pals sonsuz olmamalı. Çünkü  tetik süresi ortalama 1 saniye civarı. Bu bir saniyede iki cuk tan fazlası olmamalı.   

Edit: Nette araştırınca dediklerinizi daha iyi anladım.  Bir deneyeyim ben o işi haberdar ederim sizleri.
Sanırım biraz araştırma sonucu ne demek istediğimi anlamışsınız. Aslında bende bu fikri internette buldum. Mantıklı gelince burda paylaşıp fikirleri toplarız diye düşündüm. Gün içinde birşeyler karalarım.

Alıntı YapBu arada sayın forum sakinleri,   benim transistör ile  sireni sürme işi  entegreye falan zarar vermez değil mi denesem.
Kullanacağın yarı iletken önemli. 1.6A için hfe değeri 555'in 200ma çıkış akımını geçmeyecek şekilde seçilmeli. Gerekirse darlington bağlantı şeklinde kullanılabilir.

Alıntı YapBu arada bu işle uğraşırken kulaklara dikkat et, korna, siren bu tür devreler işitme duyusuna zarar verebilir.
Güvenlik uyarısını dikkate alalım.

07 Osman

Alıntı yapılan: dede_salih - 13 Kasım 2022, 09:40:39Kullanacağın yarı iletken önemli. 1.6A için hfe değeri 555'in 200ma çıkış akımını geçmeyecek şekilde seçilmeli. Gerekirse darlington bağlantı şeklinde kullanılabilir.


Teşekkür ederim. BD179 yeterli olacak sanırım. Kollektör akımı 3 amper, hfe değeri de maximum 160ma.

aqustic

#21
Alıntı yapılan: aqustic - 13 Kasım 2022, 21:36:52Bu sistem en güzel programlamalı kartla oluyor


https://www.n11.com/urun/uzaktan-kumanda-ile-sure-ayarli-korna-modulu-9154024?magaza=modul2009

Ben bu ürünü kullanıyorum yıllardır.Süre ayarı da var, gayet kullanışlı.

07 Osman

Alıntı yapılan: aqustic - 13 Kasım 2022, 21:39:55
Alıntı yapılan: aqustic - 13 Kasım 2022, 21:36:52Bu sistem en güzel programlamalı kartla oluyor


https://www.n11.com/urun/uzaktan-kumanda-ile-sure-ayarli-korna-modulu-9154024?magaza=modul2009

Ben bu ürünü kullanıyorum yıllardır.Süre ayarı da var, gayet kullanışlı.

Ürünü biliyorum. Ancak ben kendim uğraşmak istiyorum. Teşekkür ederim.

dede_salih

#23
@07 Osman
Gün içinde karalarım birşeyler dedim ama 3 gündür yoktum kusuruma bakma.
Deneyip öyle paylaşmak isterdim ama elimdeki 3 tane NE555'te patates baskı çıktı.
Birini beslemeye bağladığım gibi ısınmaya ve frekansını arttırmaya başladı. Bir diğerinin de deşarj bacağı çalışmadı ve tek pals verip durdu. ,D

NE555 Devre Şeması

Alıntı YapBD179 yeterli olacak sanırım. Kollektör akımı 3 amper, hfe değeri de maximum 160ma.
Genelde en düşük değer baz alınıp hesaplanır. Bende 15 değerini alıp öyle hesapladım.

Sen bir dene ve sonuçlarını paylaş bakalım. Gerekirse pals aralıklarını değiştirmek için eleman değerlerini yeniden hesaplarız.

07 Osman

#24
Alıntı yapılan: dede_salih - 16 Kasım 2022, 16:19:21@07 Osman
Gün içinde karalarım birşeyler dedim ama 3 gündür yoktum kusuruma bakma.
Deneyip öyle paylaşmak isterdim ama elimdeki 3 tane NE555'te patates baskı çıktı.
Birini beslemeye bağladığım gibi ısınmaya ve frekansını arttırmaya başladı. Bir diğerinin de deşarj bacağı çalışmadı ve tek pals verip durdu. ,D

NE555 Devre Şeması

Alıntı YapBD179 yeterli olacak sanırım. Kollektör akımı 3 amper, hfe değeri de maximum 160ma.
Genelde en düşük değer baz alınıp hesaplanır. Bende 15 değerini alıp öyle hesapladım.

Sen bir dene ve sonuçlarını paylaş bakalım. Gerekirse pals aralıklarını değiştirmek için eleman değerlerini yeniden hesaplarız.

Rica ederim. Bende mevcut devreyi yaptım, 1mohm direnç yerine 100k pot taktım,  led yerine de entegrenin 3 nolu çıkışını 10k direnç ile BD139 (elimde bu varmış) sürdüm. Bd139 un kollektörü ile (+) arasına da sireni taktım. Zaten anlık çıkış alacağımız için sirenin maximum akımı hesaplamalara göre 12 volt ile 1,6 amper ama, benim denemelerimde istediğim sürelerde 1 ampere bile varmıyor çektiği akım, çok aşağılarda kalıyor. Onun için sıkıntı yok şimdilik. Yani tek "cuk" tamam. Hem de ayarlanabilir şekilde  ;) 

Sizin hesap, elimde başka 555 olmadığı için ikinci önerinizi deneyemedim henüz, ama entegre alır almaz deneyeceğim.

Kullandığım devre.jpg

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın