Böyle Buck Converter Olur mu?

Başlatan seron, 30 Ağustos 2022, 20:42:51

seron

Step up ve step down devrelerinin temel prensip şemalarını internette üstünkörü inceleyip anlatımları okudum. Buna dayanarak bir adet step up converter çizdim:
DCtoDC StepUP Devresi.PNG
Devre ne kadar yanlış ne kadar doğru o kadarını bilemem yalnız mantık olarak doğru olduğunu biliyorum.

Aynı şekilde bu kez temel devre teorilerini temel alarak step down şeması çizmek istedim. Yukarıdakiyle aynı mantıkla yine bir multivibratör tarafından anahtarlanıyor.
DC-DCBUCK.PNG

Sorum şu: Olmuş mu diye soruyorum. Verimi tabi ki tartışılır. Ancak anladığım kadarıyla böyle olması lazım. Bazı durumlarda iki mosfet yerine bir adet diyot kullanılıyor. Ben daha güçlü olabilmesi açısından mosfet tercih ettim ama bilemiyorum. Yani deneysel olarak bu devre evet çalışır derseniz yeterlidir.

Bu da plakete hazırlanmış hali:
2022-08-30 20_41_36-Greenshot.png

Yapacağımdan değil deneysel kit olarak hazırda dursun.
Teşekkürler.

Yusuf usta

transistörlü osilatörler artık inverter yapımından kalkmalı derim ben. 555 en basitidir ve candır. buck diye koyduğun converter buck boost. çünkü mosfet seri bağlı iken bir nevi dimm yapıyoruz frekans ve duty cycle bize çıkış gerilimini düşürme imkanı sağlıyor. Paralel bağlı mosfet ise gerilimi bir bobin üzerinde kısa devre ederek oluşan ters ama yüksek EMK'ni kullanmamızı sağlıyor. yine frq ve d.cycle değiştirerek bu emk miktarını belirleyip step up kontrolünü elimize almış oluyoruz.

bu arada boost için düşük akımlı kullanımlarda senin jul hırsızı devresi iyidir :) bir de biltek tübitak vardı eskiden oradabir şema vardı, 2 tr ile boost yapıyorduk, hey gidi yıllar.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

seron

#2
Benim gibi yeni başlayanlar ve öğrenci arkadaşlar konuyu anlasın örnek basit uygulama yapsın diye tasarladım abi, değilse transistörlüymüş 555'liymiş o kadar önemli değil. Genç arkadaş çalıştığını görsün, nasıl çalıştığını anlasın yeter. Temel mantığı anladıktan sonra gider en iyi entegrelerle kralını tasarlar.

O resimde gösterdiğin devreyi yıllarca arşivimde sakladım :) Ama bir türlü yapmak nasip olmamıştı. İki saat toroit trafo yapmaktansa direnç tipi bir tane bobin yetiyor. Güzel devredir.

mustafaaxu

Alıntı yapılan: seron - 31 Ağustos 2022, 13:58:28Benim gibi yeni başlayanlar ve öğrenci arkadaşlar konuyu anlasın örnek basit uygulama yapsın diye tasarladım abi, değilse transistörlüymüş 555'liymiş o kadar önemli değil. Genç arkadaş çalıştığını görsün, nasıl çalıştığını anlasın yeter. Temel mantığı anladıktan sonra gider en iyi entegrelerle kralını tasarlar.

O resimde gösterdiğin devreyi yıllarca arşivimde sakladım :) Ama bir türlü yapmak nasip olmamıştı. İki saat toroit trafo yapmaktansa direnç tipi bir tane bobin yetiyor. Güzel devredir.
haklısın hocam bu tip devrelerin enteresan bir güzelliği devre çalışırken içerde neler olduğunu biliyosun

ilk devrenin şeması arşivimde vardı devreyi denemedim ama okuduğum kadarı ile çalışır durumda
kalay gelsin

Conversor_12V_24V.jpg

seron

Abi o devre benim arşivimde vardı nerde acaba :) Benim devreden farkı daha güçlü olmasıdır. Adam mosfetle transistörlü devrenin pals çıkışını kuvvetlendirmiş "100 voltluk U şeklinde çift çekirdekli bobin kullanın" diyor. Yine de bilgisayarların PSU'sundan çıkma toroid kullanılabilir. Ama sarım bilgisi vermemiş. Bu devrenin en güzel tarafı 5V USB adaptörle 12V motosiklet aküsünü doldurabilirsin. Uzun süre kullanmayacaksan aküsünü söker çıkarırsın. Çıkışı 13,5-14Volta sabitler bağlarsın günlerce fulde bekler. Bineceğin zaman marş bastınmı caradak çalıştırır.  :D

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın