Kart Tipi Bobin ile Manyetik Sensör

Başlatan seron, 22 Aralık 2020, 02:30:44

seron

Arduino sensörlerine baktığım zaman manyetik(lik) ölçmek için hall sensörlü bir küçük modül bulunmakta. Açıkçası modül pek hoşuma gitmedi. Zaten arduino modüllerine genel bakarsak çoğu çöp görünüyor. Niye diye soracak olursanız adam bir tane buton ile bir tane de pull down direncini lehimlemiş, bunu modül diye satıyor. Güzel kardeşim herşey bitti de o mu kaldı. Onu zaten yapar elektronikçi. Adam gibi, gelişmiş, bitmiş modül sayısına baktığın zaman eh işte üj-bej bir iki birşeyle sadece özelleştirilmiş projeler için yükseltme kartları shieldler var. Onları da kullanırsan...

Neyse geçenlerde bir PCB tip bobin üzerinde çalışıyordum. Biliyorsunuz Joule Thief ile kafayı sıyırmış durumdayım. Ben de çekirdeğe, elle bobin sarmaya gerek kalmadan yapabilir miyim diye uğraşıyorum. Joule Thief (JT) devresi, bir transistör, bir direnç, bir de transformatör ile yapılır kısaca. Transformatör herhangi bir şekle sahip ferrit bir nüvedir. Hazırı bulunmadığı için elimize geçen nüvelere elle sipir atmak zorunda kalıyoruz. (Bahsettiğim kart tipi bobin ile led yaktıran JT devresi, bir geliştirici tarafından zaten yapılmış ve OSHW* olarak lisanslanmış. Bilginiz olsun diye yazıyorum.)

Bu PCB'yi de bu amaçla yapmaya başlarken, "Bi dur bakalım o kenarda bir dursun" diyerek işe ara verdim. Ortaya güzel bir yapı çıkmıştı. Bu yapı, bir tür Arduino modülüne dönüştürülebilirdi. PCB üzerine spiral bakır yol çizmiştim ve uçları da dışa vermiştim. Ortaya çıkan iki ayrı tip bobinin şekli aşağıdadır.



Olay çok basit, resim de hareketlidir. Solda, iki taraflı bir PCB görmektesiniz. Kırmızı ön bakır, yeşil arka bakırı temsil eder. Birbirine paralel sarılmış bobin, ortada birleşmektedir. Bir tür hava boşluklu yüksek frekans trafosu elde etmiş oluyoruz.

Sağdaki de aynı mantıkla sarılmış bir bobindir fakat PCB bu defa iki taraflı değildir. Bobini oluşturacak teller yan yana sarılmıştır. Bu suretle sarım sayısı azalmıştır.

Henri değerlerini bilemiyorum. Lakin çok da önemli değil. Zira arduino projesiyle uğraşacak kişi, zaten projesini bu bobine göre şekillendirecektir. Deneme yanılma yapa yapa gitsin.

Peki olay nedir? Şimdi bu PCB yapılıp sağ taraflarındaki hollere 3'lü pinheader bağlandığında, arduinoyla konuşacak bağlantı sağlanmış olunur. Eğer bu şekilde kullanmak olmazsa, bir ara devre de yaparız; sıkıntı yok. Arduino'dan bobinin birine belli nitelik ve niceliğe sahip sayısal ya da analog dalga uygulanır. Diğer bobin de alıcı pinlere bağlanır. Bu haliyle bobinin birisi transmitter, diğeri ise receiver olur.

Bobine ev sahipliği yapan PCB, manyetik ya da ferromanyetik bir cisme yaklaştırılıp uzaklaştırıldığında, cismin manyetik permeabilitesine göre bobinin amiyane tabirle "huyu suyu değişir" ve uygulanan sinyale farklı yanıtlar vermeye başlar. Oluşan değer değişimleri Arduino tarafından değerlendirilerek çıktıya dönüştürülerek kullanıcıya sunulur.

[attach type=image]14949[/attach]

Bunun gibi akla hayale gelebilecek birçok projede kullanılması mümkündür. Devreyi geliştirmek için aklımda birkaç durum var şu an. Ama daha sonra uğraşmayı planlıyorum.

Neyse. Olayı fikir olarak buraya resimli bırakıyorum. Kim bilir? Bakarsınız bitmiş PCB'ler de eklerim...

*OSHW: Open Source Hardware. Açık Kaynak Donanım hareketinin adıdır. Bu lisans ile lisanslanmış ürünleri kimseye sormadan yapıp satabilir, kopyalayabilir, dağıtabilir,... değiştirebilirsiniz... Kimse size hesap sormaz. Bu tip projeleri üretip açık kaynak donanım ile lisanslayan kişiler, ortaya çıkardıkları faydalı işleri insanlığa bağışlamış olurlar. Valla çok baba bir davranış yani... Arduino donanım ve yazılımları da açık kaynakdır. Lakin ne hikmetse, şu arduino kartının bir gerberini bulamadım. Kendi forumları bilem vermiyor ilginç.


Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın