Arduino Projeleri İçin Seron ARDUIPOWER

Başlatan seron, 14 Haziran 2020, 14:50:03

seron

Son birkaç haftadır bazı arduino sitelerini incelemeye olanağım oldu. Buradaki birçok projeyi inceleyerek güzel deneyimler edindim. Tabii ki profesyonel olmadım ama gözümde büyüttüğüm kadar da sıkıntılı işler değil. Yazılıma ulaşabildikten sonra arduino ile çok ilginç projeler yapılabiliyor. Elektronikçileri biraz tembelleştirse de, kısa yoldan çözüm üretmek için birebir.

Bu projeleri incelerken örneğin bir projeyi anlatan kişinin anlatımda, projede kullandığı modülleri, shieldleri ve ayrık devreler kullanıyorsa bunları beslemek için ayrı ayrı besleme kaynaklarına ihtiyaç duyduğunu ve çoğunlukla arduino'nun güç pinlerinden ve ekstra güç kaynaklarından edindiğini gördüm. Fakat birden fazla modül, devre, shield kullanılacağı zaman arduinodan ortak besleme almak bana biraz yanlış gibi geldi. Hele ki bazı modüller 3V bazıları 5V bazılarının 9V bazılarının da 12V istediği göz önünde bulundurulursa, proje geliştikçe işlerin arap saçına dönüştüğünü farkettim.

Özellikle 5V isteyen bir yardımcı modülün çalıştırılmasında 3V to 5V step up devresi kullandığı için yaptığı FM radyoda cızırtı oluştuğunu söyleyen bir kişinin step up çıkışına ve radyo modülü girişine kondansatör takmak zorunda kalması bana sorular sordurdu.

Kararımı verdim. Bir kıytırık güç kaynağı çizilemez mi? Çizilemez de, lazım oldukça yapılık kullanılamaz mı?

Bu fikirden hareketle, arduino projeleri için tek elden beslenen (12V-1A SMPS adaptör, uydu adaptörü de olabilir) çıkışta ise 3V,5V,9v ve 12V verebilen bir kart tasarladım.

[attach type=image]13648[/attach]

Mucit falan değilim, kimseye de süper birşey yaptığımı söylemiyorum. Maksadım işleri kolaylaştırabilmek için derhal basıp kullanılabilecek bir şey. Siz çizmeye üşeniyorsanız ben çizerim hesabı...

Devremizin anlaşılmayacak birşeyi yok. Soğutuculara bağlanmış birden fazla 780X'ler ile bir sürü çıkış elde ediyoruz hepsi bu. Dediğim gibi çizilip yapılmaya üşenileceği için yapmak istedim elinizde baskıya hazır PCB olsun diye.

Devrede;
2 adet 3V
2 adet 5V
1 adet 9V
2 adet de 12V çıkışı var. Her kanal, kendi beslemesini açıp kapatan sürgülü on/off anahtarına sahip. Böylelikle hangi kanaldan beslemeye ihtiyacınız olursa sadece onu aktif ediyorsunuz.

LM780X'ler mutlaka soğutucuya bağlanmalıdır onu söyleyeyim yalnız.

[attach type=image]13650[/attach]

Arkadaşlar devre mantıken hatalı olabilir. Mesela 780X'ler uygun olmayabilir. 317T'lisini de çizerim sıkıntı yok; bu kartta arduino için birden fazla temiz DC elde edilmesi için çizdim. Alternatif yollar hakkında da tartışabiliriz, yukarıdaki olmaz derseniz yazın, konuşalım.

Baskıya hazır PDFler ekte. İsteyen indirir kullanır.

İyi çalışmalar ve koronasız günler dilerim.

seron

Merhaba arkadaşlar.
Yukarıdaki devrede yanlışlık var, özür diliyorum.
Piyasada LM7803 diye TO-220 Regülatör yok. Ben var zannıyla dikkat etmeden çizmişim. 78L03 var. Dolayısıyla yukarıdaki devre yanlış. Yeni versiyon geliyor yakında eklicem.
Af buyrun tekrar.

seron

Güncel.
Yukarıdaki devre hatalıdır. Yenisini ve daha iyisini çizdim.

Açıklama:
78XX entegrelerden piyasada çok var biliyorsunuz. Orjinal dökümanlarda 1,5Amper dese de 1,5A olandan bulursanız bana da haber verin göbek atayım. Ben de şöyle düşündüm: yahu bu 78XXler akım bakımından güçlendirilemez mi? Güçlendirilir? Hemen fairchild firmasının kataloğuna bakalım:

[attach type=image]13667[/attach]

Katalogda üretilen tüm ürünlerin altında örnek devreler vermiş bir tanesi de buydu. Pekala bir sorunu çözdük. Peki diğer sorun ne idi? 3Volt. Onu da bilindik transistörlü regülatör ile hallettim. Bir adet BD139'lu devre çizdim. Beyzinde 3,3V zener var. Bulamazsanız 3V ile çalışan bir beyaz LED bağlayın. 5mm standart olanlar yeterli. Yalnız, LEDlerin kırılma gerilimi eğrileri zener diyotlar kadar keskin ve kararlı değil. Siz bakmayın bazen abuk subuk devrelerde LEDleri zener gibi kullanıyorum. Siz sadece bu devrede elinizde zener yoksa kullanın.

78XX'lerin dataşetini incelediğimde üretici firma girişe mutlaka 330nF koyuyor. Çıkışta da 100nF var. Özellikle LM317 entegrelerinde pikler ve bir değiyor bir değmiyor şeklinde gerçekleşen anlık temassızlıklar entegrenin kendini kilitlemesine ve aşırı ısınmasına neden oluyor. 78XX entegresinde de üretici firma bu küçük kapasitörleri bu nedenle koymamızı tavsiye etmiş sanırım; 330 ve 100 de en ideal değerler olarak seçilmiş.

Neyse, şu arduino güç adaptörüne geçelim:

[attach type=image]13669[/attach]

[attach type=image]13671[/attach]

Resimlerde de gördüğünüz gibi devrede tipik bazı değişiklikler yaptım.
LM78XX'ler BD140'larca desteklendi. İyi de kardeşim BD140 da 1,5Amper, 78XX'de 1,5 Amper? Yukarıda da söylemiştim orjinalini bulabilirseniz 1,5Amper ama bulsanız da bulmasanızda işi garantiye almış olduk. Arduino modülleri ekseriyetle düşük akım çekerler fakat özellikle röle modülü yok bilmem LED sürücü modülü, motor sürücü gibi almaçlar arduino'yu zorlayacağı için maceraya gerek yok, bu kaynak işi kökünden çözer umarım. Yanıldığım noktalar yoksa.

Ben geyiği severim devam.

Devredeki her güç kanalı artık iki çıkışa bağlı. Yani her çıkış için bir regülatör kullanılmayacak. Bu arada tüm regülatör ve BD transistörlerine soğutucu takmak zorundasınız. Devrenin maliyetini asıl arttıran da bu. Geçen yıllarda minik tip TO-126 soğutucusu sordum adet başına 5TL diyordu. 5 yıl falan oluyor.

En solda Barrel Jak, 12V en az 1A adaptör girişidir. Hemen altındaki vidalı terminal, alternatif giriş yapabilmeniz için. Bitmedi. Oradan çıkış alıp arduino girişine de iletebilirsiniz kıpssss ;) Lakin devreye her girecek modülün ne kadar dalgalanma yaratacağını bilemiyorum. 1000uF kondansatörler durumu kurtarır gibime geliyor.

Başkaaaaaa :du:

Ha devre şemasını vereyim de karşılaştırın:

[attach type=image]13673[/attach]

Bu kadar uğraşmamak için multi-out regülatör çiplerini araştırdım ama hem fazla yok, hemi de özellikleri kurtarmıyordu. Eğer bir bildiğiniz varsa söyleyin, ondan kullanalım.

Baskı şemasını ekledim. Kullanana hıyarlı... pardon hayırlı olsun.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın