555 TİMER START STOP (YARDIM)

Başlatan Bilgin.055, 03 Nisan 2024, 22:45:45

Bilgin.055

Merhaba; yeni bir zamanlayıcı devresi hazırladım ama ne kadar geçerli olur bilmiyorum. Burada yapmak istediğim hemen hemen sistem 1 saat kadar çalışmasını istiyorum ve her zaman ki gibi çift buton ekledim biri devreyi yani zamanı başlatmak için diğeri ise zamanı durdurup sistemi devredışı bırakmak için. Sizce bu devreden istediğim zamanı yapabilirmiyim, 1 saatten fazla çalışmasını istiyorum.

1.png
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://www.hobielektronik55.com.tr/

seron

#1
555'li analog bir R-C devresi için 1 saat ve üzeri çok uzun bir süre. Sürenin bu kadar uzun olması zamanda ciddi miktarda sapmalara neden olur. Kondansatördeki kaçaklar, ısı değişiminin neden olduğu değer değişimleri, voltaj dalgalanmaları ve buna benzer faktörler bu kadar uzun bir süreyi stabil bir şekilde belirlemeye engel olur.

Genelde bu kadar uzun süreler için programlamaya başvuruyoruz. Dolayısıyla basit R-C devrelerinin ihtiyacı görmeyeceği kanaatindeyim.

Merdiven otomatiği gibi birkaç saniye ile 1dk aralığında iyi çalışır ama daha üzerinde büyük sapmalar oluşur.

Ciddi bir projede kullanacaksan timer prizler ve timer şalterler var onlardan hazır alıp kullanmalısın.

Hobi amaçlıysa mecbur programlama bilicen.

Bilgin.055

Yani ortamla 35 dakika kadar aktif kullandığım bir devrem var. Buna ek olarak yeniden tasarlayıp 1 saat olsa acaba sapmalar olur mu gerçekten bende bilmiyorum. Peki proğram değil de farklı eklenti yada entegre kullansam işimi görmez mi.
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://www.hobielektronik55.com.tr/

seron

Alıntı yapılan: Bilgin.055 - 03 Nisan 2024, 23:04:35Yani ortamla 35 dakika kadar aktif kullandığım bir devrem var.

Bu devrenin benzeri ya da aynısıysa, stabil şekilde 35dk sürdüyse rekor kırmışsın bence. Tabii ki bu konuda çok tecrübeli değilim ama başka forumlarda arkadaşlarla bu konuyu tartışmıştık "ben denedim olmaz" demişlerdi. Şimdi sen de benim geçtiğim yoldan geçiyorsun. Şayet ben yanılıyorsam gösterdiğin devreyi dene derim. Ama test saatler sürer. Her saat başı butona basıp kronometre tutmak ve beklemek ciddi iş.

Benim projem şuydu:

Daha önce güvenlik görevlisi olarak çalışmıştım. Güvenlik görevlisi arkadaşlar devriye gezmeleri gereken yerleri gezmiyorlar, yatıyorlardı. Amirler de buna çok kızıyordu. İşten çıktıktan sonra buna nasıl bir çare bulurum diye düşündüm. Gösterdiğin cihazdan atıyorum 10 tane yapılacak, güvenlik görevlisinin geçiş güzergahına konacak, görevli her geçişte butona basarak "ben burdan geçtim, görevimi yaptım" anlamında kırmızı LED'i yeşile döndürecekti. Böylece amir kameradan o mevkiye baktığında LED'leri yeşil yanıyor görürse, tamam görevli buradan geçmiş demekti. Kırmızı yanıyorsa süreyi aşırtmış, saatte bir gezmesi gerekirken gezmemiş demekti. Bunu ticari bir proje haline getirip güvenlik firmalarına satasım vardı.

Dostum, lanet olsun ki bir elektronik firmam yok. Olsaydı abidik gubidik şeyler üretir, öyle  ya da böyle ekmeğimi çıkartır, bir sürü insana da ekmek verirdim. Ben usta değilim arkadaş. Bir tasarımcı ve hobistim, asıl mesleğim bu değil. Ama yapar mıydım, yapardım. Hem de en iyisini yapardım yani...

Neyse gece gece benim kafa çok çay içmekten uçtu :D

Bilgin.055

Sıkma canını sorun sen değilsin Coğrafi konum... Senin düşünceni değiştirmek ve bende işimi görüp bunu denemek için bu devreyi tasarlayacağım bakalım gerçekten çalışacak mı. Hiç olmadı daha önceki devreye bi 5000u kondansatör takar deneerim en fazla çalışmaz diyecem ama 30 dakika kadar aktif çalışıyorsa bununda çalışacağına inanıyorum bakalım kismet. :)
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://www.hobielektronik55.com.tr/

seron

Besleme gerilimini belirtmemişsin ama o LED için 470 çok düşük. Daha önce LED'lerle yaptığım testi hatırlıyorsun ;)

Bilgin.055

Devrenin beslemesi 9v üzeri olacak ayrıca dirençlerde tam net bir kararım yok bunu pcb üzerinde çalışmasına göre değişiklik yapıcam çünkü dediğim gibi giriş 9v üzeri olacak ama tasarımda değişiklik yapacağım o zamanda dirençler ve role de değişiklik yaparım.
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://www.hobielektronik55.com.tr/

seron

#7
Kolaylık olması açısından şunlardan faydalanabilirsin:

1- Bunu indir: LED Direnci Hesabı.zip

2- Buradan hesaplat: https://320volt.com/led-calistirmak-icin-seri-direnc-hesaplari/


Ayrıca daha önce açtığım başlıkta LED'lerin hesaplanandan daha yüksek değerde daha iyi "ideal" yandığından bahsetmiştim. O başlık önemliydi. O resmi indir, LED bağlayacağın zaman ona bakarak bağla.

Bilgin.055

Teşekkür ederim, ancak kafama takılan şey trimpot değeri ne olmalı onu bilemedim nasıl hesaplamam gerekir. Yada pcb kurduktan sonra deneyerek bakacağım artık. (Bu arada KiCad serilerine başladım yarın 2.videom inşallah)
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://www.hobielektronik55.com.tr/


Bilgin.055

Hesaplama çok güzel teşkkürler ancak yapay zekada biraz karasızz bu yüzden yine hesapları kullanarak deneme yoluyla tam net sonuç elde edeceğim. Tasarıma baaşladım bakalım neler olacak ama bu bilgiler den de faydalanmak en iyi olacak.
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://www.hobielektronik55.com.tr/

seron

Haaaa yapay zekaya güvenme haaa :o

Yapay zeka çoğu zaman saçmalıyor. Sana verdiğim bu formül de yukarıdaki devre için değil zaten :( Sana fikir vermek için.

Sonuçta sen deneme-yanılma yoluyla bulacaksın.

Bilgin.055

Evet evet katılıyorum o konuda zaten kendisi de örnek olarak vermiş. Ben yine deneme yoluyla da bulmaya çalışacağım.
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://www.hobielektronik55.com.tr/

seron

Devreyi yapıp başarılı olursan burada da paylaş bize de lazım olur. :s7:

mustafaaxu

hocam 4060 sayıcı işini görür üzerinde çalışırsan istediğin zaman aralığını net olarak yakalarsın kolay gelsin

4060-adjustable-timer-relay-circuit.png

kaynak :https://www.build-electronic-circuits.com/4000-series-integrated-circuits/ic-4060/

Bilgin.055

@mustafaaxu böyle birseyin olduğunu daha önce görmüştüm ama denemedim. Bu devreyi biraz araştırmak istiyorum teşekkürler.
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://www.hobielektronik55.com.tr/


Bilgin.055

@Yusuf usta Parayı verdikten sonra dijital zamanlayıcı modül alırız. Burada amaç birşeyleri başarmak kendim yapıp gururlanmak, yanlış anlama seni tersleme gibi bir durumum yok sadece basite kaçanlardan değilim pek. Uğraşmam lazım didinmem lazım ki istediğim devreyi kendim yapayım. Teşekkürleer yinede.
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://www.hobielektronik55.com.tr/

seron


Bilgin.055

#19
Düşünmekteyim ve kararsızım aynı zamanda araştırıyorum...  :hizz:

Böyle bir devre var mesela iş görmez mi acep

Picsart_24-04-05_01-08-25-043.jpg

Yani bu devrede anlayamadığım şey hem 555 hemde 4017 neden kullanılmış. 555 zaten istenilen zamana ayarlamak için en basit olarak yüksek değerde bir kapasitör takılarak da yapılır , ancak 4017 nasıl oluyor da bu süreyi uzatıyor yada burada kullanılmasının amacı nedir.
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://www.hobielektronik55.com.tr/

asma

#20
Alıntı yapılan: Bilgin.055 - 04 Nisan 2024, 15:17:24@Yusuf usta Parayı verdikten sonra dijital zamanlayıcı modül alırız. Burada amaç birşeyleri başarmak kendim yapıp gururlanmak, yanlış anlama seni tersleme gibi bir durumum yok sadece basite kaçanlardan değilim pek. Uğraşmam lazım didinmem lazım ki istediğim devreyi kendim yapayım. Teşekkürleer yinede.

555 i de kendin yapacaksan tamam.  ;)
Bu wafer olarak üretilip pcb üzerinde satılan çipler , plastik kılıflı entegrelerden ucuzdur. Özel amaçlar için üretilir , adedi çok fazla olmadığından entegre fiyatına yakın olurlar.
555 yerine bu ürünü göre dizayn yapacaksın, diğer bileşenler yine olacak.

https://robiz.net/c005timemod?search=mod%C3%BCl&page=2

Kolay gelsin.

Ayrıca 555 ve 4040 (ya da benzerleri) 4060 dahili osilatörü ile çok geniş zaman aralıklarında ve çok farklı periyotlarda çalıştırılabilir.
Diyotlardan oluşan VE kapısı ile Ton periyodu adeta dijital olarak seçilebilir.
Araştırmak için güzel bir konu: Uzun süreli ve güvenilir zaman ayarı.

4017 ile ilgili yorumunu anlamadım. 555 çok yüksek periyotlar için uygun değil , 4017 ile 10 kata kadar periyodu katlamak mümkün.

Bilgin.055

Sayın @asma yorumun için teşekkür ederim. Lakin sende bu çip konusunda aynı düşüncedesin yani zamanlayıcı çipi al diyorsun uğraşma diyorsun. Biraz bakındım ettim ama sistemin çalışması için seninde dediğin gibi 4060-4017 li gibi entegreler ile de kuruluyor ama biri uğraştırıcı diğeri basit ve kolay. Bilemedim valla...

Biraz daha bakınıp kararımı vermek ıstiyorum ama isteğim de bu sistemi kendim kurmak ama ne kadar sağlıklı olacak dur bakalım acelem yok... Teşekkürler...
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://www.hobielektronik55.com.tr/

Yusuf usta

yani birisi matbaayı bulmuşsa kullanmak lazım derim :)
zamanlayıcı entegre sonuçta bu zımbırtı. 555 veya diğerlerinden farkı amacı kısıtlı. yani 555 ile flip flop, osilatör, polis sireni, timer, sensör driver vs yapabilirsin. bu çiple de sadece timer yaparsın. kendini geliştirmek için daha ilerideki seviyelere ulaşmak için teknolojiye uyman lazım. diretirsen sonun benim gibi olur. bak şimdi ne yazılım biliyorum, ne nextion ekran kodluyorum ne de pyton biliyorum. kendimi geliştirmek için analogda direttim ya hani :)
sen de gördüğüm kadarı ile acemisi değilsin bu işin, daha üst devre tasarımlarında görmek belki isteriz seni. ama ben yavaş yavaş sindire sindire giderim kardeşim, tarzım bu benim dersen tabii ki bir şey diyemem.

yukarıdaki 4017 ile yapılan devreyi ben yapmıştım geçmişte. 555 her clock puls verdiğinde sayıcı bir üste sayıyor. 10 kanal sayıcı demek 555 zaman gecikmesi çarpı 10 demek. bayağı uzatır zamanı. yani 555 ile 5dk gecikme yakalasan 4017 her 5 dakikada bir ileri sayacağı puls'i alsa 5x10=50 dakika gecikme demek. üstelik osc ayarını değiştirip zamanlayıcıyı kontrol etmek de kolay.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

Bilgin.055

Genel olarak bir değerlendirme yapmam gerekirse, kafamdaki ve sizlerin sunmuş olduğu bilgileri kıyaslayarak tüm düşüncelerimi toparladım ve artık bir karara bağladım. Şimdi geçenlerde @seron ile LDR li bir devre kurduk 741 entegresinden harcadığım 50 tane oldu fakat en fazla 20 tanesini falan belki kullanabildim ve farklı farklı projelerde. Bu zamanlayıcı devresinde ise hem 555 kullanmam gerekli hemde 4060 gibi entegre türleri. Peki ya bu entegrelerde sorunlu arızalı çıkarsa artık günlerdir uğraşırım Arıza arar dururum. Oysaki herseyin daha kolayı var daha temizi var tabiki ama yinede kolay işe kalmamak lazım fakat benim öyle uzun uzunca uğraşacak pek vaktim yok.... Sonuç olarak @Yusuf usta nın sunmuş olduğu çipi almaya karar verdim...🫡


Biraz da bunu araştırdım neler var nasıl kurulur tam olarak ne işe yarar diye ve gördüm ki başlı başına bir zaman ayarlayıcı ve bundan başka da bir fonksiyonu yok. Alt kısımda ise bu çipi üzerine kullanılacak olan değerler vede çalışma süreleri mevcut. Kusura bakma 555, senden biraz mahrum kalmam gerek çünkü değerler çok çok iyi...🤫

Kusura bakma @Yusuf usta lafımı yedim ama senide dinledim 🫣😄

Picsart_24-04-05_11-14-24-153.jpg
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://www.hobielektronik55.com.tr/

olcay007

RC elemanlı zamanlama devreleri stabil calismazlar. Tolerans faktörü ve ısıl faktörler, zamanlama devrelerinde ciddi sapmalara neden olur. Bir çok ustamız da altını çizmiş.
Çözüm:

1, kristal kontrollü zamanlama devreleri; Genellikle bir MCU ile beraber uygulanır.

2, AC frekansını kullanma. Bildiğimiz gibi şebeke frekansımiz 50 Hz dir. Yani bundan da istifade edilebilir. Çalar saat kullanılan bir çok cihazda bu yöntemi kullanmıştır. RC elemanları ve schimitt trigger devresi kullanılarak şebeke frekansı kare dalgaya çevrilir. Ve peş peşe konulan zaman bölücü devrelerle (4017, 4060, 4040 vb) bölünür ve 1N 4148 benzeri diyotlarla çıkışları birleştirip değişik zaman farkları yaratılır.

Bilgin.055

Kendimce zamanlayıcı modül için bir devre tasarladim. Burada eksiğim yada değiştirmem gereken birsey varmı acaba kontrol eder misiniz...

Picsart_24-04-06_11-59-26-093.jpg
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://www.hobielektronik55.com.tr/

Yusuf usta

opto kuplör yanlış yerlerde geziniyor. out ayağına gitmemiş. bir de opto ile beraber led kullanma aynı yerde hem led hem opto olursa sıkıntı çıkıyor. opto çıkışa da led koysan aynı kapıya çıkar, daha iyi olur.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

olcay007

#27
Bu da benzer bir uygulama. 32.768 kristali ana saat devresinin önemli bir parçası. Yaklaşık 24 saatin 32 dakikasında devre ON oluyor.

Ek: @Bilgin.055; devrede izole etme gereği yoksa neden Opto- kuplor kullanılıyor. Role de bir tür Opto- kuplordur zaten.

seron

#28
Hacı devren yanlış. Optoyu çıkışa vermen lazım. Çıkışa opto bağlamana gerek de yok, direk bir transistörün beyzine verebilirsin.

Picsart_24-04-06_11-59-26-093.jpg

EDİT: Ben de yanlış çizmişim. İnternetten dökümanlara baktım, butona basınca çıkış LOW oluyormuş sanırım. Bu durumda ya bir transistör daha kullanılacak, ya da röle süren transistör PNP olacak.

seron

@Bilgin.055 al bak doğrusunu çizdim bunu yapabilirsin.

C005 Timer.png

Bilgin.055

Alıntı yapılan: olcay007 - 06 Nisan 2024, 12:27:54Bu da benzer bir uygulama. 32.768 kristali ana saat devresinin önemli bir parçası. Yaklaşık 24 saatin 32 dakikasında devre ON oluyor.

Ek: @Bilgin.055; devrede izole etme gereği yoksa neden Opto- kuplor kullanılıyor. Role de bir tür Opto- kuplordur zaten.


Opto kullanmamın sebebi hem roleyi düzgün bir şekilde çekme yapsın diye hemde sapmalar olmasın diye kullandım ama @seron un son çizdiği devreyi kullanacağım en sağlıklısı bu görünüyor.
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://www.hobielektronik55.com.tr/

Bilgin.055

Alıntı yapılan: seron - 06 Nisan 2024, 22:40:06@Bilgin.055 al bak doğrusunu çizdim bunu yapabilirsin.

C005 Timer.png

Teşekkürler bu devreyi kullanacağım ancak TUP TUN yazdığın transistöre baglı ama tam olarak nedir anlayamadım da.
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://www.hobielektronik55.com.tr/

seron

TUN: Uygun herhangi bir NPN olur demek. Sen BC337 kullan garanti olsun. BC547 100mA çünkü.
TUP: Uygun herhangi bir PNP olur demek. Sen BC557 kullanabilirsin ya da başka bir PNP. Yük taşımayacak sonuçta o yüzden farketmiyor.

Bilgin.055

Son düzenleme bu şekilde umarım hata yoktur...

1.png
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://www.hobielektronik55.com.tr/

seron

#34
Ayem kontrol ediyoring...

Ay will bu mesajı güncelleyecek...

-------

Hacı hatalı.

BC557 ile 337 yer değişecek. Sana TUP ve TUN'u açıklamıştım, ters yapmışsın. BC557'nin beyzi entegre çıkışına geliyor. 337 ise röle sürüyor. Bu hata bir.

Hata 2 ise eksiyi bakır dolguya vermişsin tamam da, eksi hattı belli bir bölgede kesiliyor, elemanlara gelemiyor. Terminal blocktan itibaren dikkatli bak.

Bilgin.055

Bunu kicad bile göstermiş oysaki....  :-[  Artı okuduğumuda yanlış anlamışım...

1.png
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://www.hobielektronik55.com.tr/

Bilgin.055

#36
Yine bi yerde bi ters işlem yaptım sanırım... Devreye 5Volt verdiğim an sistem aktif oluyor ve role çekiyor aslında çekmemesi lazım... Sonra butona basıyorum 20saniye role kapalı duruyor sonra tekrar aktif oluyor. Acaba nerede yanlış yaptım.

20240408_232017.jpg


EDİT:  BC557 yerine BC548 takarsam böyle olur tabi sistem tersine döndü 😄 en azından 548 takarsam da belirli bir süre boyunca kapalı olarak kullanılacağını da anlamış oldum.... Sistem çok güzel çalışıyor...

SORUN ÇÖZÜLDÜ
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://www.hobielektronik55.com.tr/

seron

Dün yapay zekayla biraz sohbet ettik. 1 saatlik gecikme yapmıyormuş sanırım. Onun yerine birkaç kez tetikleyerek zamanı tamamlamamı önerdi.

Elimde imkan olsaydı 1 saat bekleyen time delay devresi yapardım. Entegre olarka çizer verirdim millet rahat etsin.

Bilgin.055

Şöyle bir tabloyu var ki daha nicesi var ve ben 103 trimpot ile gerekli ayarları yaptım şuan 30Dakika kadar gecikme aldım. Bakalım daha uzun süreler nasıl olacak.

Picsart_24-04-09_01-17-42-729.jpg
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://www.hobielektronik55.com.tr/

seron

Bir saat 3600 saniye.

Tabloya bakacak olursam 103 ile o kadar gecikme almaman gerekiyordu :du:

103---> 10k. Tabloya bakarsak 4,8 saniye diyor. Sen nasıl 30 dakika aldın?

Bilgin.055

103 Trimpot ile direnç ayarını sona getirdim ve küçük kart üzerinde gösterilen P1 P2 bunları birbiri ile birleştirdim ve 5Volt giriş verdim. Eğer 20k gibi veya üzeri bir direnç kullanırsam bu süre uzayacak gibi görünüyor.
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://www.hobielektronik55.com.tr/

seron


Bilgin.055

İş yerinde kaldı yaw paylaşmak isterdim ama ancak yarına kısmet olur.
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://www.hobielektronik55.com.tr/

seron

Tamam o zaman yarın devam ederiz. Son verdiğin o hatalı şemaya baktım, onun gibi yaptıysan mümkünatı yok o kadar sürmez (tabloya göre konuşuyorum). Bir hinlik var bu işte ama bakıcaz.

Bilgin.055

Evet tabloya bakacak olursak anormal bir durum ayrıca eğer 3volt verirsem süre daha da uzuyor ama bu sefer roleye voltaj yetmiyor.
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://www.hobielektronik55.com.tr/

Bilgin.055

Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://www.hobielektronik55.com.tr/

seron

Tamam, sadece 10k pot koymuşsun. Söylediğine bakacak olursak sonuç tabloyla örtüşmüyor. Çipi revize etmişler sanırım. Düzgün çalışıyorsa sıkıntı yok bence.

Böyle kullanımı daha kolay bak, 555'den daha iyi.

Bilgin.055

Yani evet çok daha kolay ve sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır. Bakalım bu akşam süreyi uzatmaya çalışacağım. Ama birçok yere baktığımda ise süre ile akalalı tablolar hep aynıydı.
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://www.hobielektronik55.com.tr/

seron

Eline sağlık.

Tamamdır sen bu işi hallettin. Satış bile yaparsın.

Bilgin.055

Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://www.hobielektronik55.com.tr/

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın