0-9 Asenkron Sayıcı Devresi

Başlatan emre_02, 22 Şubat 2012, 20:49:35

emre_02

Arkadaşlar hocamız bize hiç 0-9 asenkron sayıcı devre yaptırmak istedi ama daha dönemin başındayız ve hiç birşey öğretmeden gidin araştırın yapın dedi. Nasıl yapcam bilmiyorum asenkron sayıcı ne bilmiyorum devresi nasıl kurulur devrede hangi elemanları kullanılır onuda bilmiyorum bana bu konularda yardım edebilecek yada kaynak gösterebilcek biri varmı ? Birde 555 entergresi falan kullancamış onunda ne olduğunu bilmiyorum ben daha :/ Yardımlarınız için şimdiden teşekürler.

asma

Merhaba
Durumunuz ya çok kötü yada öyle göstermeye çalışıyorsunuz.
Matrix filmindeki gibi bir cihaza bağlanıp bilmeniz gerekenleri yükleyebileceğiniz teknoloji henüz gelişmedi.
555 i bilmiyorsanız araştırın ve bu günden yarına astable multivibratör ve kare dalga osilatör olarak 555 li bütün bulabildiğiniz devreleri toplayın. Benzer (aynı) olanları eleyip kaç farklı çeşit bulursanız hepsinin periyot hesabını yapın.
Yarın, hazır asenkron desimale göre ikili sayan entegreylemi (7490) , her bit için ayrı FF kullanarak (7476) iki entegreyle dört bit ikili sayıcı yapıp mod sistemine göre düzenleyerek mi yapacaksın. Bu BCD bilgi display a aktarıcakmısın (7447+ortak anod display). Bunlara karar verirsin.
Hangi bölüm, kaçıncı sınıfta okuduğunuzu bilmiyoruz. Benim hatırladığım meslek lisesi ikinci sınıfta atölyede dijital ağırlıklı konu işliyorduk ve hocamız osilatör olarak 555 kullanabileceğimizi söyleyip \'nasıl çalıştığını biliyorsunuz değil mi?\' dedi.

Arkası yarın...

emre_02

#2
cevap verdiniğiniz için teşekür ederim ama ben elektrik elektronik mühendisliği 2.sınıftayım ve genel lise mezunuyum bu konular hakkındaki hiç bir bilgim yok ilkdefa bu dersi alıyorum.Hocamız bize pratik yaparak bunu öğrenebileceğimizi söyledi ama şu anda ben hiçbirşey bilmiyorum ve nerden başlıyacağımı hangi malzemeleri falan kullanacağımı bile bilmiyorum.Yardımlarınız için şimdiden teşekür ederim.

asma

#3
Peki 20 yıl önce, hocam 555 i de bilmeyeceksek burada ne işimiz var demiştik.
Bu güne dönersek google herşeyi buluyor ama öğrenmek , öğretmek bizlere kalıyor.
Önce 555 ile ilgili bilgilere ulaşıp birkaç saatinizi harcayın. Bu sizin için zor olmasa gerek. Ben bu siteyi kaynak göstericem:
https://320volt.com/555-timer-entegresi/
https://320volt.com/555-zamanlayici-entegresi-ile-50-adet-basit-devre/
https://320volt.com/555-astable-ve-monostable-devre-hesaplama/
Sonra ister interaktif arayüzlerle, ister simulasyon programlarıyla, ister proje bordda, istersende okul deneysetlerinde devre kurup denemeler yapmalısın. Bu entegre sana her zaman lazım olacak.

İkinci olarak sizden istenileni netleştirelim dijital entegreleri kullanarak (TTL yada CMOS) ikili sistemde onluk sisteme uygun sayma işlemi yapılacak. BCD yani  Binary-Coded Decimal  nedir nasıl elde ediliri öğretme amaçlı bir uygulama gibi gözüküyor.
En sadesi 555 + 7490 + 7447 + ortak anod yedi segment led display şeklinde olur.
https://320volt.com/dijital-elektronik-bilgiler-ve-uygulamalar/
Bu linkte fazlası var, lazım olur.

Hazır çizilmişi varmış ekliyorum.



Resimdeki altta değeri belirtilmemiş direnç ve ledler olmasada olur, kullanırsanız ikili sistemde neler olup bittiğini izlemiş olursunuz. Bütün dirençler 390 ohm olabilir. Clock yazan yer sayacın sayma girişidir ve 555 in çıkışını bağlaman yeterlidir. Bütün entegreler (555 dahil) 5voltla çalışacak ve tüm şase uçları birbirine  (5voltun eksi ucuna) bağlanacak.
Kullanacağınız tüm entegrelerin iç yapılarını ve özelliklerini gösteren dökümanlar her zaman elinin altında olmalı.
İster google ile ister http://www.datasheetcatalog.com/  adresinden arama yaparak pdf dosyasını edinmelisin. Bu da her zaman ihtiyacın olacak bir bilgidir.

Anlatmakta zorlanıyorum bazen ama sizin neyi bilip neyi bilmediğinizi bilmediğimdendir.  ;) Takıldığınız yer olursa sormanız yeter. Eğer istenilen JK FF ile asenkron dört bit ikili sayıcı yapıp BCD ye çevirmek ise onuda yaparsın.

Kolay gelsin.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın