EDİT: Her iki devrede de 47k dirençleri iptal edin!
Aşağıdaki devre ile lityum pillerinizi şarj edebilirsiniz.
Schmitt-Trigger Lityum Pil Şarjör.png
Besleme gerilimi 5V'dir. MOSFET, belirtilen isimlerde olmalıdır. Bulunamazsa logic MOSFET diye bilinen mosfetlerden kullanılmalıdır. Bu tip mosfetler, tam iletime gitmek için daha düşük geyt gerilimine ihtiyaç duyar. Besleme geriliminin düşük olması nedeniyle bu tür logic MOSFET kullanılması gerekli.
NASIL ÇALIŞIR:
Devreye pil bağlanıp güç uygulanır ve Reset butonuna basılır. Bu, şarjı başlatır. Şarj başladığında sol tarafta görülen schmitt-trigger devresinin çıkışı LOW'dur. Bu nedenle BC557 iletimdedir ve mosfeti tetiklemektedir. MOSFET, logic sınıfıdır ve 5V gibi bir gerilimle tam iletime gidebilmektedir. Böylelikle 2R2 üzerinden lityum pil şarj edilmektedir. Pil seviyesi 4,2Volt'a geldiğinde zener açılır ve schmitt-trigger devresinin girişine HIGH uygular. Schmitt-trigger devresi aniden durum değiştirir ve çıkışı HIGH olur. Çıkıştaki push-pull devresinde bulunan BC557 yalıtıma, BC547 ise iletime gider. Bu, MOSFET'i susturur. Şarj durur, kırımız LED söner, yeşil LED yanar.
Devre, parçalarının kolay bulunması ve ucuz olması nedeniyle mantıklıdır. İsteyen yapıp deneyebilir.
Aynı devrenin 12V aküler için düzenlenmiş hali aşağıdadır. 12V akü için yapılan değişiklikler kırmızı renkle gösterilmiştir.
Schmitt-Trigger Akü Şarjör.gif
Yorumlarınıza açığım.
İyi çalışmalar.
EDİT: Her iki devrede de 47k dirençleri iptal edin!
İşte benzer bir devre:
Schmitt-Trigger Lityum Pil Şarjör-2.png
Pil dolduğu zaman 3,6V zener iletime geçerek schmitt-trigger devresinin çıkışını HIGH yapar.
Bu, Q1 transistörünün iletime gitmesine ve MOSFET'in kapanmasına neden olur.
Böylece şarj durur, Sarı LED söner, yeşil LED yanar.
Güç kaynağı 5Volttur. Devreye ters bağlanırsa kırmızı LED yanar.
Bu devrede akım sınırlayıcı Rc direnci, 5Volta göre hesaplanır.
--------
Bu devreyi biraz modifiye ederek hem 5Voltta hem de 12Voltta çalışması sağlanabilir.
Schmitt-Trigger Lityum Pil Şarjör-2buçuk.png
Eğer devreye 5V gerilim uygulanırsa, PNP transistör iletimde kalır ve 2R7 ile 12R dirençler paralel bağlanmış olur. Bu, akımın 5Volta göre ayarlanmasını sağlar.
Eğer devreye 6Volttan fazla gerilim uygulanırsa, örneğin 12Volt, 6V zener iletime geçerek PNP transistörünün yalıtıma gitmesine neden olur. Bu, 2R7'nin devreden çıkmasına neden olur ve pil 12R dirençle dolar. Böylece aşırı akımdan korunmuş olunur.
İsterseniz bu devreleri çizebilirim.
Yorum sizin...