Pil Şarj Devresi Regülasyon İçin Yardım

Başlatan seron, 14 Temmuz 2023, 19:51:47

seron

Şimdi "deli" diyeceksiniz belki ama çinko-karbon ve alkalin piller için pil şarj devresi yapıyorum.

-Çinko/Alkalin piller şarj oluyor mu?

Yav uzatmayın uzun hikaye, cidden anlatacak nefes gücüm yok. Belli başlı kurallara uyarsanız oluyor.

İşlemin en sağlıklı şekilde yürütülmesi için darbeli akıma ihtiyaç var. Ben de piyasadan entegre aramak yerine direkt flip flop devresi kullandım. Devre darbe üretiyor, mosfeti sürüyor.

darbe-1.png

Devrede A ve B uçlarında tam 3V düşmesini istiyorum. Bu nedenle mosfetin Geyt ucuna potans bağladım. Bu uygulama doğru mu?

İkinci bir fikir daha var.

darbe-2.png

Bu devrede de pillere asimetrik kare dalga uyguluyorum. Boşken pil uçlarına tam 3V düşürtmek için 1 adet beyaz LED bağlayabilirim. Beyaz LED'lerin ileri gerilimleri 3V ila 3,2V yani tam istediğim gibi. Biraz fikir paylaşabilir miyiz? Yönlendirebilir ya da fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Teşekkürler.

----------------

Uzun süredir çinko-karbon pilleri ve alkalin pilleri şarj etmekteyim. Çok zaman işe yaramaktadır. Bazen patladığı sızdırdığı da olmuştur. Ne kadar mantıklı, ne kadar ekonomik olduğu tartışılır ama ben yıllık pil tüketimimi bu şekilde azaltmayı başarıyorum. Aklınıza TLC kanalındaki "Extreme Cimriler" gelmiş olabilir. Ama cidden kar sağlıyorum :)


seron

#1
Merhaba arkadaşlar. Devrelerin doğruya en yakın halini ekliyorum.

darbe-3.png

Mosfet kullanmaktan vazgeçtim. Onun yerine transistörlü seri regülatör yerleştirdim.

İkinci devrede çıkışa beyaz LED ekledim. LED, çıkışı 3,2Volta regüle edecek.

seron

#2
Tekrar merhaba.

Son resimdeki ikinci devreyi yaptım.

IMG_20230715_182659_copy_562x1000.jpg

Sonuç oldukça başarılı. Ancak iş bu raddeye gelene kadar bazı değişiklikler oldu. Multivibratördeki 100R'ler 56R oldu. Diyoda paralel 2k2 10k oldu. İki adet alkalin pil ısınmadan köpürmeden yavaş yavaş doluyor. Şarjdan çektikten sonra voltajlarında düşme olmuyor. Şimdi telefondayım bilgisayara geçince detaylı açıklama yaparım.

GÜNCEL:

Bilgisayara geçtim, açıklamamı yapıyorum.

Alkalin Piller

Resimde görülen, cihaza takılı piller bilinen marketlerde satılan ucuz alkalin pillerdir. Bu piller şarj edilirse sızdırma veya patlama riskleri çok yüksektir. Bu nedenle pil sıcaklığının ve akımının dikkatle takip edilmesi gerekiyor. Dolayısıyla her türlü şarj devresinde şarj edilmemeli. Şarj akımı alabildiğine düşük, hatta resimde verdiğim gibi darbeli+düşük olmalı. Son bir not; bu piller buz dolabına konmamalı. Çünkü soğuğun etkisiyle pil büzüşüyor ve sızdırma yaşanıyor, daha önce yaşadım. Son derece pahalı pillerimi bu şekilde heba ettim.

Şarj Edilebilen Çinko Piller ve Şarj Edilemeyen Çinko Piller

Alkalin pillerden başka, çinko-karbon piller de şarj edilebiliyor. Ama her tip çinko-karbon pil şarj edilemiyor. Size bunu tarif etmem çok zor ama elimden geldiğince betimlemeye çalışacağım. Hani Panasonic, SONY, HITACHI yazan piller vardır; bu pillerin dışı çelik ile kaplıdır. Bu piller "güya" yüksek kaliteli "sızdırmaz" pillerdir. İşte bu piller şarj edilemezler. Yukarıda verdiğim fotoğrafta, şarj cihazına takılı olmayan, boşta duran piller işte bu türden pillerdir. Şarj edilemezler.

Bir de daha ucuza satılan "sızdırır" piller vardır. Dışında naylon kaplama olur. Yapısından Panasonic tip pil olmadığını anlarsınız. Tırnağınızla kuvvetli sıktığınızda naylon tabakasının alındaki çinko tüp ezilir. Bunlar adi pildir ve şarj edilebilmektedir. Eğer elinize bu pillerden geçerse yukarıda verdiğim devreyle şarj edebillirsiniz.

Neden Bu Devre?

Bu devrenin Üç özelliği bulunmaktadır:

-Şarj akımı zayıftır. Ni-Cd, Ni-Mh ve lityum gibi piller 200mA-300mA gibi, hatta daha yüksek akımlarla şarj edilmektedir. Ancak bu kuralı Çinko-Karbon ve Alkalin pillere uygulayamayız. Çünkü bu tip pillerin kimyaları farklıdır. Her an sızdırabilir ya da patlayabilirler. Bunun olmaması için zayıf akımla şarj etmek gerekir.

-Şarj voltajı regüledir. Pilleri cihazda unutup gitseniz bile bu sorun olmaz. Piller en fazla 1,5V seviyelerine erişince -ki erişmez- şarj durur. Dolayısıyla otomatik kesme devresine ihtiyaç yoktur. Kullanılmış piller, şarj edildiklerinde yeniykenki 1,5-1,6V seviyesine kadar şarj olmazlar. Çünkü kalıcı olarak kimyaları bozulmuştur. Zaten bu nedenle şu anki çaba çok ekonomik değildir.

-Akım darbelidir. Darbeli akımın kurşunlu akümülatörlerde sülfatlaşmayı önleyici ve hatta sülfat giderici özelliği bulunduğundan, birçok firma şarj cihazlarını darbe çıkışlı üretiyor. Hatta bu kuraldan hareketle desülfatör cihazları üreten firmalar var. Şahsen araştırıp öğrendiğim kadarıyla darbe şarjının Nikel tabanlı piller için de faydası var. Ancak Çinko-karbon ve Alkalin piller için sonucun ne olacağını bilmiyorum. Herşeye rağmen, kimyasal reaksiyonun sağlıklı yürümesi açısından pillere darbe şarjı uygulamanın daha iyi olacağını düşünüyorum.

İşte bu nedenle lineer entegreli ya da benzer devreler kurmaktansa, bu gibi spesifik bir iş için (ya da siz isterseniz saçma iş deyin) bu şarj cihazını tasarlayıp yaptım.

Yukarıda da bahsettiğim gibi sonuçlar genel olarak olumlu oldu. Şarj, çok yavaş gerçekleşiyor. Piller ısınmıyor. Şarj bittikten sonra, normalde pillerin gerilimlerinin yavaş yavaş düşmesi gerekir. Düşmüyor. Ki şarj edilemeyen çinko-karbon pillerde (yukarıda tarif ettim) durum böyle. Şarj tutmadıkları için, şarj akımlarını keser kesmez voltajları düşer. Elimdeki alkalin pillerde istediğim sonucu aldım.

Devrenin resimlerini ekliyorum. Çok kolay. Delikli plakete yaparak siz de test edebilirsiniz.

Darbeli Alkalin Şarj.png

Ekran görüntüsü_2023-07-15_20-06-57.png

Ekran görüntüsü_2023-07-15_20-08-25.png

Hadi ben kaçar. Soracağınız birşey varsa yazın gonuşalım.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın