Güneş enerjisi panel seçimi

Başlatan 07 Osman, 11 Haziran 2024, 00:06:47

07 Osman

Merhaba arkadaşlar,

Tamamen uzak olduğum bir konu, bu nedenle sizlere danışmak istedim. Arazideki bir sera için 4 kamera, 1 adet dvr cihazı, ve 1 monitör (lcd)   oluşan  bir güvenlik sistemi kurmak istiyorum.  Enerji olarak güneş paneli kullanılacak. Akü olarak 50-60 amper civarı bir oto aküsü kullanmayı düşünüyorum. 220 volt ihtiyacım olmayacak bu nedenle invertere gerek yok. Kameraları direk aküden beslerim, gerekirse monitörü de 12 volt ile çalıştırmanın yoluna giderim.

Araştırdığım kadarıyla solar enerji için, panel, akü ve kontrol/şarj ünitesinden Örnek Modül oluşan bir sistem gerekiyor.

Şimdi benim sistemim için kaç wattlık bir solar panel almam gerekiyor, düşündüğüm akü yeterli olur mu ve anlattıklarımda eksiklik var mı?

Bilgin.055

Şimdi ilk etapda herhangi bir akü ile bu tür sistemler çalışmaz hadi kamera neyse DC gerilim ile beslenir ama kayıt cihazına muhakkak 220 AC gerekli. Güneş paneli dedin mi ilk olarak aklıma akü geliyor ve genelde kullanılan aküler jelli dediğimiz akülerden olması gerekli. Yani burada da bir inverter şart. Sonrasında illa güneş paneli istiyorum dersen bu konuda daha önce bende bir sistem kurmak istedim bundan 5 sene önce bana 100 bin liraya yakın fiyat çıktı. Çünkü sadece bi panel birde akü ile iş bitmiyor. O kadar teferruatlı şeyleri varki... He tabiki bu sistemlerin profu olan arkadaşlar illaki vardır ama bunlar sadece benim yorumum.
Bilgi Paylaştıkça Güzeldir...
https://hobielektronik55.blogspot.com

07 Osman

#2
Dvr cihazlarının bir çoğu 12 Volt Dc adaptör ile çalışıyor. 

Aslında yukarıda da anlattığım gibi oldukça basit ve küçük bir sistem. Bahsettiğiniz maliyetlere çıkacağını düşünmüyorum.

Örnek:
Şarj Kontrolcü: 500,00 TL
Akü                : 2.500,00 TL
Güvenlik Kamera Sistemi : 5.000,00 TL
Monitör : Beleş, evdeki atıl durumda olanlardan 
550 w solar panel: 5.000,00 TL

Benim yaptığım araştırmada  ulaştığım sonuçlar bunlar. 

gevv

#3
Merhaba, @07 Osman    550w güneş paneli baya yüksek güçlü  12v 100w panel 12v 60ah akü için yeterli (10ah başına 1a şarj akımı 60ah: 6 amper)  5.5a amper veriyormuş. Daha düşük güçlerde olabilir yeni paylaştığım yazı da güzel bilgiler var https://320volt.com/solar-sarj-regulatoru/

Öncelikle araç akülerinin güneş enerjisi sistemleri için uygun olmadığından bahsedilmiş. Jel akü daha uzun ömürlü olur.  Uygulama da 40w güneş paneli ile 88ah jel akü kullanılmış. 40w panel ile 88ah akünün şarj olması daha uzun sürer ama çekilen akıma göre ayarlama yapmış ekipmanlar aküden fazla akım çekmiyor akü fazla boşalmadığı için 40w panelin akımı yeterli oluyor...

Jel akü fiyatları yüksek uygu fiyata orbus (+jelpower markası 60ah aynı fiyat) 12v 80ah jel akü fiyatı 2500 küsür. Eliniz de araç aküsü olsa masraf etmeseniz deneyin derim ama sıfır akü alacağınız için önceliğiniz güneş paneline uyumlu olan tip olsun. Fakat fiyatlar da garip bir sürü marka var zaten büyük markaların yanından geçilmez  :D

Ayrıca kameraların, kayıt cihazının vb. kaç watt çektiğini öğrenebilirseniz (etiket bilgilerin de yazar) düşük güçlü panel, akü işinizi görebilir.




07 Osman

Teşekkür ederim sayın @gevv   üstad. Aynı sizin gibi farklı bir platformda sayın @Mr_YAMYAM  üstad oldukça fazla bilgilendirdi  beni. Ama diğer üyeler adına bilgi amaçlı olsun diye paylaşayım bende.

Kullanacağım cihazların toplam gücü saatte 40 watt civarı Aslında 30 wattda olabilir ama ben biraz fazla tolerans olsun istedim. Ortalama 6 saat güneş alsa (yaz döneminde kesinlikle fazlası olur), 18 saat aküden beslenecek sistem dedik.

Üstadın formülü;

Hesaplama..
40/12=3.33A daimi çekilecek akım.
24 saat için güç gereksinimi.
24X40=960W lık enerji depolanması gereklidir.
4 te bir oranında güneş ile çalışacak ve kalan sürede gerekli enerji.
960/4=240WX3=720W tüm gece boyunca harcanacak güç.
AKÜ KAPASİTESİ;
12X60=720W
60A/h lik akü gece çalıştırmada komple biter.
6 Saat için akünün doldurulma şartı.
60 amperlik aküyü 10A ile şarj edersen 6 saatte tam doldurursun.
12X10=120W güneş paneli gücü.
Bu hesaplamalarda hiç bir tolerans farkı olmayıp, en ufak bir olasılıkta sistem durur.
Örneğin 6 saat tam güneş alamayıp kapasite kaybı yaşarsan.
6 saat boyunca aynı zamanda sistemi de beslemen gerekeceği için en az 40W lık extra panel gücü gereklidir.
Tolerans için 120+40=160W panel gücü.
Akü kapasitesi de toleranssız olduğu için mecburen daha büyük bir akü kullanmak zorundasın.
Bu durumda ilk öneri 120A lik akü kullanman yönünde olacaktır.
Tüm hesaplamaları 120A lik aküyü şarj edecek şekilde yeniden yapacak olursak...
120/6=20A+3.33A =Kabaca 25A lik güneş paneli.
12X25=300W güneş paneli.
SONUÇ:
300W güneş paneli 120A/h akü kullanman durumunda, gün boyu kullanımında akü takribi yarı yarıya boşalmış olacaktır.

seron

#5
Osman abi, güneş paneli satılan yerde bu konuda aydınlatacak kimse yok mu? Sadece satış mı yapıyorlar?

İşin temel mantığı:

Cihazların çekeceği toplam akım bulunur.

Bu akımın biraz üzerinde panel ve uygun kapasitede akü seçilir.

Panel, gündüz hem aküyü şarj etmeli, hem de cihazları "kısmen" beslemelidir.

Gündüz boyunca güneş açısı eşit değildir; dolayısıyla doğru bir şarj akımı ve süresi belirlemek zorlaşabilir.

Gece ise sadece akü kullanılacaktır; akünün kapasitesi buna göre belirlenir, panel gündüzleri hem cihazları beslerken hem de akünün gece kaybettiğini tamamlamalıdır.

Tüm bunlar değerlendirilerek basit hesaplamalar yapılabilir.

tahaberber

Jel akü bile alsanız aküleri çok bosaltmamak gerekiyor alacağınız panelin çıkış gerilimi aküye yakın olsun yada orjinal mppt şarj cihazı alın 550w panel yerine 200w panelden 2 tane paralel bağlayarak panel çıkış akımını katlayın eğer pwm şarj kontrol kullanicaksaniz panel çıkış voltajı in  düşük olması çok önemli kötü yanı panel akımı yüksek olduğundan dolayı kalın kablo kullanmanız gerekiyor kabloyu mümkün olduğunca kısa tutun akü kapasitesini en az 3 gün güneşsiz çalışacak boyutta yapın kışın ciddi oranda az üretim oluyor hava bulutlu olduğunda yok gibi