Desülfatörlü Otomatik Kesmeli Akü Şarj Cihazı-2 (Gelişmiş versiyon)

Başlatan seron, 05 Eylül 2023, 04:26:14

seron

Bu başlıkta sizlere daha evvel yaptığım bir desülfatörlü şarj devresinin biraz daha gelişmiş bir versiyonunu göstereceğim. (PCB şeması paylaşmayacağım, çünkü bu forumda talep yok.) Devreyi daha gelişmiş yapan şey, devrenin aküye sırayla AC ve DC vermesidir. Bu, akünün daha hızlı şarj olmasına olanak sağlayacak, aynı zamanda yeni başlayan sülfatları çözündürerek aküyü tedavi edecektir.

Akü, 12Voltluk bir kurşunlu aküdür ve devre, gücünü 19V dizüstü PC adaptöründen alır. Bu adaptörü ikinci el olarak uygun fiyata temin edebilirsiniz. Bu adaptörlerin maksimum akım kapasiteleri 3,5A ila 4A civarında olduğundan, her halükarda akünün şarj süreci biraz uzun olabilir (Otomobil aküleri için 12 saatten çok daha uzun).

Rejeneratif-1.png

Devre şemasını hazırlamak oldukça uzun sürdü ve bu süreçte birçok düzeltmeler yaptım. Ancak şu haliyle en iyi versiyon oluştu. Devreyi defalarca kontrol ettim ve tam istediğim gibi çalışacağından emin oldum.

NASIL ÇALIŞIR

Devre, aküye doğru akım ve alternatif akım peryotlarından oluşan sıralı bir güç uygular. Alternatif akım peryodu, desülfasyon işlemidir. Doğru akım peryodu da akünün bir an önce dolması içindir. Böylelikle vakit kaybının önüne geçilmiş olunur.

Dalga nasıl oluşuyor.gif

Animasyonda gördüğünüz grafik, aküye uygulanacak akımı temsil etmektedir. Görüldüğü gibi aküye bir süre AC ve bir süre DC uygulanmaktadır. AC, asimetrik bir yapıya sahiptir ve "doldur-boşalt" mantığına dayanır. Bu, piyasada ve internette gördüğünüz desülfatör cihazlarının akım şeklinin taklitidir. Bu dalga şekli, aküdeki sülfat tabakalarını çözmek amaçlıdır.

PERYOT-1

İlk ana peryotta, aküye doğru bir akım gönderilmektedir. Bu esnadan TUP, şarj kesiminden sorumlu TUN ve M2 kesimdedir. Akım, 0,47 ohm'luk bir güç direnci tarafından, 19Voltluk dizüstü bilgisayar adaptörü kısadevre korumasına geçmesin diye sınırlandırılmaktadır. Deneme-yanılma yoluyla bu direncin değeri değiştirilebilir.

01.png

Dalga nasıl oluşuyor.png

Resimde gördüğünüz gibi soldaki 555 timer, peryot-1 durumundadır ve aküye DC uygulanmaktadır.

PERYOT-2

Soldaki 555 Timer çipi, bir saniye sonra peryot-2 durumuna geçer. Bu, ikinci 555'in devreye girmesine neden olur.

02.png

Dalga nasıl oluşuyor2.png

İkinci 555 devreye girdiğinde, 1khz frekansla salınmaya başlar. Böylelikle aküye ters ve düz şekilde akım uygulama süreci başlar. Yukarıdaki resimde, aküye düz, aşağıdaki resimde ise ters akım uygulandığı peryotları ayrı ayrı görüyorsunuz.

03.png

Dalga nasıl oluşuyor3.png

Çalışma şeklinin daha iyi anlaşılması açısından bir animasyon hazırladım:

Şarj Nasıl Oluşuyor.gif

Animasyonda peryot-1 ve peryot-2'de neler olduğunu izlemektesiniz.

Mosfet M1, akünün akımını kesmek ve açmaktan sorumludur. M2 ise akünün deşarj peryodundan sorumludur.

KESİM:

Bu devre akü dolduğunda şarj akımını otomatik olarak kesmektedir. Akü dolduğunda, 741 entegresinin eviren ve evirmeyen bacakları, eşik referans V seviyesine erişir. Bu olunca, 741'in çıkışı pozitif olur. Bu, kesimden sorumlu M1 MOSFET'ini stop ettirecek TUN'un iletime geçmesi anlamına gelir. Böylelikle akım kesilir, şarj durur. 741'in çıkışındaki LED'ler durumu kullanıcıya bildirir.


Bu durumun bir handikapı vardır: Şarj durduğunda, devrenin osilasyon katı hala çalışmaya devam eder. Ayrıca M2 de iletime geçmiş, aküyü 100R-5W üzerinden deşarj etmektedir. Bu nedenle şarj biter bitmez akü cihazdan ayrılmalıdır.

SON NOTLAR:

Cihazın yapımı, parçalarının kolay bulunması dolayısıyla basittir. Devre şeması elinizde olduğuna göre, ortaya çıkabilecek arızaları tesbit edip gidermek de kolaydır. Yapım maliyeti gün geçtikçe değiştiği için net bir fiyat vermem çok zor. Ancak elde edilecek fayda karşısında çok pahalı değildir. Cihaz, yapılıp kutulandığında son derece ergonomik hale gelir. Çıkışa voltmetre eklemek, akünün son durumunu takip etmek açısından faydalıdır. Ayrıca bağlayacağınız akü eğer otomobil aküsüyse şarj sürecinin çok uzayacağını tekrar belirtmem gerek. Ancak 7Ah'lik UPS aküleri çok daha kısa zamanda dolacaktır.


Sonuç olarak bu cihazı yapmak gayet verimli ve faydalıdır. Eğer yapmaya karar verirseniz ben muhtemelen buralarda olacağım. Söz vermemekle birlikte sorularınız olursa yanıtlamak için çaba göstereceğim.

İyi çalışmalar dilerim.

seron

Yusuf usta

eline sağlık ustam. çok emek var bu tasarılarda. yalnız 555'i 4 numaralı ayağın lojik durumu ile start stop yaptırmak daha mantıklı sanki. transistörle açma kapamada gerilim değişimleri frekansa yanıyor, soft start gibi bir kalkış frekanssız bir mikro süre ortaya çıkarabiliyor. gerilim değişimleri frekansa yansıyabiliyor. şimdiki 555lerin 3 pinout  sürdüğü transistörün akım gereksinimini karşılayamadığında 5 volt sabitesini  karşılayamayabiliyor. orijinal 555 denk gelmeyebilir herkese. 555'in bile mi yahu deme, evet 555 bile artık milli oldu.

4 nolu pini 10k ile pulldown yapıp zayıf bir + ile tetikleyebiliyoruz 8 numara sabit artıda olunca entegre stand by modunda gibi düşün. ikinci 555'i birincinin 3 nolu pini araya direnç koyulup diğer işlevlerini zorlamadan sürebilir.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

seron

O kadar detaylı sunum yaptım Yusuf abi dışında bi'allaaan kulu beğenmedi ya la... :dass:

Vay arkadaş. Boşa çalışıyorum ben.

abb73468976e6743d38fe6ce7cfb33c3.jpg

mustafaaxu

hocam eline sağlık herşey çok güzel de
sanırım şarj sistemi fazla ilgi çekmiyor galiba
bide hazır modüller daha cazip duruyor
kimse zahemete girmiyor
iki güddür e-bike şarj adaptörü ile uğraşıyorum cıkış 56 volt
uc3842 mosfet 5N60 ile yapılmış üzerinde nerdeyse tüm malzemeleri değiştirdim 200 tl malzeme ücreti tuttu
inatla yaptım iki gin çalıştı gümm
sarjın yeni,si 350 tl  şimdi uğraşmaya değermi diye desem  çoğu insan uğraşmaz

senin devrede öyle oldu sanırım seron kardeş
kolay gelsin..

seron

 :D O da iyiymiş.

Paylaştığım uğraşıların iki nedeni vardır:

-İnsanlarla birşeyler paylaşmak.

-Dostlarım tarafından onurlandırılmak ki bu benim için daha önemli. Bir beğen butonuna basmak ne kadar zor olabilir ki? Para almıyorlar sonuçta.


ahmt40

Ben emeklerinizi çok değerli buluyorum ve sizin paylaşımlarınızı sürekli takip ediyorum. Ellerinize sağlık derim, başka bir şey demem...

seron

Teşekkür ederim de, tepkisiz kalmayın işte. Çünkü hiçbir yorum yazılmayıp en azından "gördüm" anlamında beğen basmadığınız zaman insan kötü hissediyor. Kimse ilgilenmiyor gibi görünüyor.

Bu forumda yaklaşık 250 civarında paylaşımım oldu. Kendim kart yapıp basamadığım için keşke şunu yapıp deneseydim dediğim projeleri bari başkaları yapsın diyerek burada paylaşıyorum. Farkında değilsiniz belki ama ciddi bir fedakarlık var ortada. O yüzden tepki bekliyorum. Beğenmeyip en azından bu nasıl birşey böyle beğenmedim, şöyle olsa daha iyi olur deseler dert etmem.

Yukarıdaki projenin burada ilgi çekmemesi doğaldır. Ama karavancıların takıldığı bir forumda herhangi bir desülfatör başlığında bu projeyi paylaşsaydım millet coşmuştu. İllaki öyle olması şarj değil. Bir "teşekkürler" yazısı bile yeterli.

mustafaaxu

seron hocam 12 volt akü şarjında bu tip SMPS devreler baya çoğaldı
mutlaka incelemissindir
aslında devrede istediğimiz çok şey var

Aslında baktığımızda SMPS devrenin normal power supply den farkı R16 ve R15 dirençleri
bence incelemekte fayda var
kolay gelsin

PWM
VOLTAJ KONTROLU
GÜÇLÜ AKIM KAYNAGI
220V TAN İZALASYON

shema_uc3842.jpg

seron

@mustafaaxu hocam hayır bu tip devreleri hiç incelemedim. Devreye baktım. SMPS adaptörü amatör düzeyde çalışanlar için çok zor. Herşeyini halletseler trafo bulmak zorundalar. Trafo uygun olacak. Uygun değilse hesap kitap yapılıp sarım yapılacak. Bunlar büyük mesele. O yüzden şarj devrelerimin güç kaynağı katı yoktur dikkat edersen. Onu kullanıcı kendisi bulsun. Burada sunduğum devrede 19V hazır PC adaptörü lazım. Böylece SMPS yapmaktan kurtulmuş oluyoruz. Verdiğin devreye gelince feedback devresine bayıldım. İki tane opamp kullanarak hem geri beslemeyi tayin ediyor hem de akü dolunca kestiriyor. Güzelmiş. Ama bunu yapamayız.

seron

Merhabalar. Devrede iki küçük değişiklik yaparak iki önemli sorunun üstesinden geldim.

1- 0,47 ohmluk direnci yanlış hesaplamışım. Onu 10 ohm yaparak 20V gerilim altında 2Amper çektirmeyi sağladım. Bu, laptop adaptörünün kısadevre moduna geçmesini engelleyecektir.

2- Bir diyot ekleyerek, şarj sonunda sistemin tamamen kapanmasını sağladım (osilasyon katı hariç). Önceki versiyonda şarj durduğunda 100 ohm 5Watt'lık direnç aküyü deşarj ediyordu. Artık etmeyecek. Her iki MOSFET susacak.

Değişiklikler kırmızıyla gösterilmiştir.

Rejeneratif Akü Şarj Cihazı Teklix.png

Merak ediyosanız PCB şuna benziyor:

Ekran görüntüsü_2023-09-08_14-25-03.png

İyi çalışmalar.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın