Bu Devrede LED'ler Neden Yanmıyor

Başlatan seron, 21 Kasım 2022, 13:45:03

seron

Devre şeması:
en iyi darbeli şarj adaptörü.PNG

Bu bir darbeli pil şarj devresidir. Amacım test yapmak. Şayet olursa büyük aküler için olanından da yapacağım.

Devrenin amacı pillere asimetrik darbe uygulamak. Resimde de gösteriyorum. Pozitif alternans yüksek, negatif alternans düşüktür. Böylece pillere 10 verip 1 alıyorum (kondansatör değerlerine bakın). Devrenin tek pilli halini bir Rus'tan görmüştüm, iki pilliye uyarladım. Üşenmeden delikli plakete kurdum test ettim.

SORUN: Fişi ilk takarken çıt diye bir ses geliyor, ledler bir anlığına yanıp sönüyor. Bir daha yanmıyor. Bu esnada pillere ne olduğunu bilmiyorum. Dalga şeklini görebilmek için elimde osiloskop yok. Yani devrenin çalışıp çalışmadığından emin olamıyorum. LED'ler yanmıyor. Neden yanmıyor? Yoksa uçlarına paralel bağlı 47R dirençler çok mu küçük? 220nF kapasitör çok zayıf bir akım verir(15mA kadar). LED'ler 20mA ister.

Devrenin plaket şeması:
2022-11-21 10_18_50-Greenshot.png

Kurduğum devre:
IMG_20221121_133315.jpg

2022-11-21 13_35_25-Greenshot.png

Devreyi yanlış kurduğumu sanmıyorum. Bir bakıp fikir yürütebilir misiniz?

Teşekkürler.

seron

Abooov ben ne yapmışım :o

en iyi darbeli şarj adaptörü.PNG

Her defasında pilleri bir doldurup bir boşaltıyormuşum. Pilin biri pozitif alternanstayken diğer pili kendi 47'si üzerinden boşaltıyor. 47'leri komple iptal etmem lazım. Bırak LEDlerin yanmamasını piller asimetrik değil direkt simetrik dalgaya maruz kalıyor... >:( Kafama sı.. Kafamı seveyim.

seron

#2
47'leri iptal ettim. LED'ler yanmıyor. Piller dolmuyor :du:  :alsaa  :dass:

Devre mantık olarak doğru görünüyor. Sorunun ne olduğunu anlayamadım.

seron

#3
Flood yaptığım için kusura bakmayın.

Bir sorun daha yakaladım:
en iyi darbeli şarj adaptörü.PNG

Tüm sorun devrenin simetrik tasarlanmasında. Pozitif alternansı ele alırsak peryodun bu aşamasında sinyal her iki 220nF'den geçip, birisi pil-1'in artısına gidecek, diğeri ise diyotlar tıkama yönünde olduğundan pil-2'ye erişemeyecekti, planım buydu. Ancak gözden kaçırdığım şey, ikinci(aşağıdaki) devrede 220nF'den gelen dalga, kapasitör deşarj diyodu üzerinden şebekeye geri dönüyor. Bu, yukarıdaki devrede yani pil-1 devresinde gücün sıfırlanmasına neden oluyor.

Bu ne demektir?

Bir devre yaptığını düşün, en solda güç kaynağı, en sağda almaç(yük) var. Devre çalışacak ama ortada yüke paralel bağlı diyot bağlamışsın. Tüm akım diyot üzerinden geçecektir. Bu da yukarıdaki devre için konuşursak pil-1'e anca 0,3V'ler seviyesinde gerilim kalıyor demektir. (silikon diyotlar normal ısıl şartlarda düşük akım verildiği taktirde 0,3V'lere kadar vf'leri düşüyor).

Yani çocuklar, devrem hatalıydı ve başarısız oldu. Başarısız olmaktan nefret ediyorum. Hasta hasta uğraştım, yaptım ama sonuç sıfır. Devreyi resimdeki gibi simetrik değil, tek pilli yapmalıydım. O halde sorun olmayacaktı. Devrenin çalışacağından adım gibi eminim. Lakin kendi kafamdan böyle bir yola gidince işler değişti.

Bu başlıkta testin nemene değerli birşey olduğunu bir kez daha öğrendik. Bir dahaki programda hidrojen bombası.. ay pardon iyi çalışmalar ;D

Seviyorum lan elektroniği... :-*  :ebebe:  :king:

mustafaaxu

seron kardeş devre birini B1 için mantıklı
ikinciyi çözemedim 22n  bence devrenin şarzını engelliyor
kolay gelsin

şarj adaptörü.PNG

seron

Mustafa abi ben de şimdi devrenin doğru halini koymaya geldim. Önce şunu bir yükleyelim:

doğrusu.PNG

Devrenin doğru hali budur. İstenirse LED'in bacakları arasına yine patlamasın diye 47R...68R konabilir.

O 22nF'ye gelince dolmasını engellemiyor. Ters darbe gerekiyor desülfasyon için. Yani atıyorum 10 birim pozitif 1 birim negatif atıma ihtiyacımız var. Pili bir doldurup 0,1 boşaltarak darbeli matkap misali sarsıyoruz. Bu işlem eskiden beri biliniyor, 555'li vb desülfatör devrelerinin de dalga şekli buna çok benzer. Benimkisi onun daha düşük frekanslı halidir.

Elimdeki devreyi bozacağım ve senin yüklediğin haline getireceğim ancak elimde tekli pil yatağı yok. İki tane olsaydı o devreden ayrı ayrı iki tane kurar hallederdim.

Şurada bu devreden biraz bahsetmiştim devre bir Rusa ait:

https://basitelektronikprojeler.blogspot.com/2021/10/cok-basit-ve-ucuz-desulfator-devresi-mk.html



seron

#6
Tamamdır.

Devreyi yaptım düzgün çalışıyor. Çalışan son hali aşağıdadır.

son hali.PNG

220n kondansatörü 330n ve hatta 470n'ye kadar çıkabilirsiniz. 22n sabit kalsın. Pillere darbeli akım uygulayarak çok çok yavaş şekilde şarj ediyor. Şarj 220n ile son derece yavaş oluyor bilginiz olsun. Geliştirmek isteyen geliştirebilir.

Sorun çözüldü.