Basit Tampon Şarj Devreleri (Can Sıkıntısı:)

Başlatan seron, 23 Şubat 2024, 18:30:36

seron

Arada boş zamanım olduğunda ne yapacağımı bilemiyorum ve rastgele çizimler yapıyorum. Çizim yapmaya bayılıyorum.

Aşağıda vereceğim resimdeki devrelerle bir pilin, bataryanın kendi kendine bitmesini en ucuz yoldan önlüyorsunuz.

Yöntemler güvenilir ve sağlıklı sayılmaz, ancak işe yarama ihtimali yüksektir.

İlginç bir tecrübemi anlatayım, marketten bir çinko-karbon pil aldınız. Bu pili çok çok kısa bir süre kullanır kenara koyarsanız 1-2 hafta içinde sıfırlanıyor, yani tamamen bitiyor. Bu durumu yıllar önce tecrübe etmiştim. Aynı şey alkalin piller için geçerli değil.

Ayrıca hemen hemen tüm pil türlerinde "self discharging" dediğimiz kendiliğinden bitme sorunu vardır. Bu sorun, basit bir tampon şarj devresi kurularak önlenebilir. Forumda birkaç tane tampon şarj devresi vermiştim.

Bu paylaşacağım devre de, pillerin kendi kendine bitmesini önlüyor. Biraz dandik yöntemler olsa da, dediğim gibi işe yarama oranı yüksek.

Tampon şarj_hepsi.png

Resimde 1 no'lu devre 220V şebeke hattından besleniyor. Bir beyaz LED ile 3V gerilim stabilizasyonu sağlanır. Ancak boştayken pili bitirmemesi için çıkışa seri diyot bağlayınca işler bozuluyor. Bunu önlemek için LED'e seri bir diyot daha bağlı. Gerilime ne olduğuna bakalım.

Vçıkış = (VLED + VDiyot) - Vdiyotçıkış = 3Volt. Bu, Nikel tabanlı pillerden çinko-karbon pillere kadar her türlü pilin devamlı şarjda bekletilebileceği anlamına geliyor. Girişteki kondansatör max değerdir. Daha aşağı düşebilirsiniz.

2 nolu devre bir USB kaynağından besleniyor ve aynı şekilde LED ve diyotların düşümleri sayesinde pili full gerilimde tutuyor. Bu devre bir öncekine göre daha güvenli.

3 nolu devre yine şebeke hattından beslenir. Bu kez 5 adet beyaz LED kullanılmıştır. Her LED 3V olduğuna göre 5 x 3 = 15V eder. Çıkıştaki seri diyot, çıkışa 14,4V düşmesine neden oluyor. Böylece üç kuruşluk bir devreyle 12V bir kurşunlu aküyü tampon şarjda bekletiyorsunuz. Girişteki seri dirençler en az 2W olmak zorunda.

4 nolu devre, 3 nolu'nun iki adet AA için değiştirilmiş halidir. Çalışma prensibi aynıdır.

5 nolu devre de 9V piller içindir. Nikel tabanlı ve çinko karbon pilleri fullde bekletir.

6 nolu devre transistörlü bir yapıya sahiptir ve akım sınırlaması mevcuttur. 5V USB kaynağından beslenir. Böylelikle çok çok az güç harcayarak pilleri full'de tutar.

7 nolu devre ise elinizde sadece bir tane AA varsa kullanılır.


UYARILAR:

-Bu yöntemler denenmemiştir.

-Bu yöntemlerden şebeke gerilimiyle çalışanlar tehlikelidir.

-Tampon şarj işlemi her pile uygulanmaz. Çinko-karbon ve alkalin pillerde sızıntı ve patlamaya neden olabilir. Ayrıca lityum pillere asla uygulanmaz.

* * *

İyi çalışmalar.


Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın