12V Aküler İçin Desülfatörlü Şarjör

Başlatan seron, 31 Aralık 2023, 16:02:59

seron

Darbeli daha basit.jpg

Yukarıdaki devre sülfatlaşma oluşan akülerin tedavi edici özelliğe sahiptir. Devrenin çalışma prensibi çok basittir. Devrenin kalbi, iki transistörlü multivibratör devresidir. Devre, bir flaşör LED ile çalıştırılıp susturulmaktadır. Bu, aküye belli frekanstaki darbeli akımın verilip kesilmesine neden olur. Bu arada BC557, darbenin sustuğu zaman peryodunda aküye düzgün bir akım gitmesine neden olur. Oluşan akımın şekli aşağıdaki gibidir:



Animasyonda da görüldüğü gibi aküye peşpeşe darbeli ve düzgün bir akım sırayla uygulanmaktadır. Darbeli akım, kare dalgalardan oluşan asimetrik bir AC'dir. Bu, sülfat çözme evresidir. Akımın darbesiz ve düzgün bir DC çizdiği evre de, şarj süresini kısaltmak içindir.

Devrede basit bir şarj kesimi bulunmaktadır. Bir transistörle sağlanmış bu kesim, devreyi açıp kapatan MOSFET'i susturacak şekilde bağlanmıştır. Akü dolduğunda gerilim bölücüden referans alan NPN transistör, iletime giderek MOSFET'in geyt ve source bacağını kısadevre ederek yalıtıma götürür. Böylece akım kesilir, şarj durur. Şarj kesim devresinin daha hassas olması için transistörün beyzinde bir zener diyodu bulunmaktadır. Ayrıca daha kararlı çalışabilmesi amacıyla bir kondansatör görülmektedir. Bu kondansatöründ değeri 10uF'ye kadar çıkarılabilir.

Sonuç olarak bu devreyi yaparsanız aküleriniz için sağlıklı bir şarj kaynağı elde etmiş olursunuz. Sülfatlaşma görülen akülerin zaman içinde düzelmesini sağlarken, sülfatlaşma görülmeyen aküleri de sağlıklı şekilde şarj eder.

Son notlar:

Şarj akımındaki eksi alternansların oluşumundan aküye paralel bağlanmış 100R-5W sorumludur. Bu nedir burada demeyin.

Rcharge direncinin hesaplanışı:

Rcharge = (Adaptör Voltajı - Batarya Voltajı) / (Bataryanın Kapasitesi / 10)

Ekran görüntüsü_2023-12-31_16-55-39.jpg

Formüldeki 10 sayısı onda birlik şarj akımı içindir. Daha yüksek akımla şarj edecekseniz 4-5'e kadar indirebilirsiniz. Ayrıntılı hesaplayıcı: https://elektronikprojeler.com/aku-pil-sarj/basit-sarj-devresi-hesaplama-excell-i/msg82752/#msg82752

Mutlu bir yılbaşı diliyorum.

Yusuf usta

@seron iki kuru akü almıştım geçen yıl 12v 12amper. sıfır volta düşmüşler. şarj da almıyorlar. tam atıyordum bu yazıyı gördüm. deneyecek zamanım da yok gerçi. bir ara deneyeyim.
Mühendislik Diplomayla olmaz. İnsanı adam eden, bilgi değil görgüdür.

seron

#2
Abi sıfır volta düşmüşlerse zor. :-[ Yine de bir dene bakalım birşey kaybetmezsin.

Yalnız baştan uyarayım, aküler sıfır volta düştüğü zaman iç dirençleri yükseldiği için, kendilerine uygulanan voltajı çökertemezler. Bu nedenle otomatik kesme çalışacak ve şarja izin vermeyecek. Otomatik kesim katını yapmadan dene bence.

seron

Flood için özür. Bildirim gelsin diye ayrı mesaj yazıyorum.

Şunları dene sen.

0X.png

0Y.png


Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın