Biraz Nostalji: Windows 2000 denemesi :)

Başlatan seron, 22 Mayıs 2015, 15:25:00

seron


Dün akşam, hem kullanılabilirliğini kontrol etmek, hem de biraz nostalji yapmak için eski bilgisayarıma Windows 2000 SP4 kurdum. kurulum sorunsuz ve başarılı geçti. ortalama kurulum süresi XP ye göre sanki biraz daha kısa idi. sistem diski için 4GB disk alanı ayırmıştım; gayet yeterli idi ve hem de doğru bir karardı. sistemin donanım sürücüleri kurulmadan önceki hali olduça az yer kaplıyordu(hatırlamıyorum ama 1GB altında)

driver konusunda biraz sıkıntı çeksem de daha önce internetten bulduğum için sorun yaşamadım; zira donanım CD lerinde 2000 desteği yok idi bu nedenle önceden internetten indirmiş olduğum driverleri kullandım. (bu driverler şimdi bulunmuyor)

neyse.

tabi kurulumdan önce eski program dağıtan üçüncü parti yazılım sitelerinden bazı eski programları bulup indirmiştim. kurulum tamamlandığında disk birleştirme ve driver kurulumundan sonra hemen bu programları kurmaya başladım...

önce hoş ve tanıdık bir klasik windows teması çıkıyor karşınıza. klasörlerin şekilleri değişik. uyarı sesleri, başlangıç müziği insanı ister istemez maziye götürüyor. eski yıllarda MS ofisde öykü yazarken bir yandan da winampta karışık mp3 dinlediğim günler geldi aklıma. o zamanlar disk kapasitem 4GB idi ve kullanmakta olduğum windows98, ihtiyaçlarımı karşılıyormuş meğer... halbu ki 2000e geçince nasıl da zamanla program bağımlısı olduğumu(zu) anladım. çünkü o yıllarda programlar günümüzdeki kadar çeşitli değildi ve olanların da bir kısmını her bilgisayarda çalıştıramıyordunuz. 128 veya 256mb ramlı bir bilgisayar gayet iyi seviyede idi...

neyse

windows 2000 nasıl birşey, öyle her programı çalıştırabiliyormusunuz, sorunları neler?

windows 2000, windows 98 temasında, geçmişte hatalar ve bazı tutarsız davranışları, sık sık mavi ekran hatası vermesi nedeniyle [bazı forum sitelerinden okuduğum kadarıyla] oldukça eleştirilmiş bir işletim sistemidir. bu sistem, windows 98 ile XP arasında yer alır ve yakın tarihlerde çıkan Windeows ME (millenium edition) versiyonu da kendisi gibi fazla ilgi görmemiştir; bunun nedeni bir yıl sonra piyasaya sürülen windowsXP nin hem görünümü hem de işlevselliği bakımından üstünlükleri olması idi. buna benzer belli başlı özellikleri nedeniyle çok fazla satılamamış, kullanıcılar windows 98 den doğrudan windows XP ye geçmiştir.

windows 2000 in toplam 4 adet servis paketi desteği çıkmış, buna rağmen XP kadar "fazla program kurulumuna uygun" hale gelememiştir.

işte bütün bu nedenler ve dahası nedeniyle her istediğiniz programı kuramamanız ve dolayısıyla çok da işlevsel kullanamamanız doğaldır.

örneğin pdf dosyalarını açmak için adobe reader kuracaksanız, önce adobe reader'in en yüksek 8.0 lı sürümünü bulmalısınız; tabi iş bitmiyor, tam kuruluma geçerken sistemdeki İnternet Explorer 5.5'in, 6.0'a yükseltilmesi gerektiğiyle ilgili bir hata mesajı alıyorsunuz. 7li sürümler ise yüklenemiyor. yine birçok programın geçmişteki çok eski sürümlerini bulmak zorundasınız ve bunlardan da bir kısmı dll açıkları veya çekirdek hataları nedeniyle ya kurulmuyor ya da kurulsa da çalışmıyor.

olumlu yanları:
eski bir işletim sistemi kullanmanın aslen olumlu bir yanı yoktur. hem günümüzün çağdaş iş ve işlevlerini yerine getiremez, hem de bir gören olursa rezil rüsva olabilirsiniz :)

ancak bilgisayardaki işleriniz basitçe yazı yazmak, müzik dinlemek, film izlemekten ibaret ise; bu bilgisayar eski bir laptop ise ve pilleri çabuk bitiyorsa, elektriğin sorun olduğu köy, kumsal vb bir yerde iseniz  Windows 2000 gayet yerinde bir karar olabilir; tabi sürücü problemi yaşamayacaksanız.

size win2000 deneyimimle ilgili görseller paylaşayım:
düşük sistem kaynağı kullanımı/yüksek hız. bataryaya daha az yüklenme demektir.


kurulumlarda karşılaşılabilen hatalar... uygun sürümü bulmuş olsam bile hem de.



windowsun geçmişine de şöyle kısacık bakıp bir hatırlamak gerekirse, geçmişte MS dos zamanlarında bilgisayar kullanmak bazıları için bir işkence ve zaman kaybı idi. ilk kendi görsel kullanıcı arayüzlü işletim sistemini sunmaya başlayan microsoftun ilk windows sürümleri hem pahalı oluşundan hem de donanım yetersizliklerinden ötürü fazla rağbet görmemiş, windows 95 ise aksine resmen bomba gibi patlamıştır. öyle ki çoğumuz bilgisayar kullanmayı windows 95 sayesinde öğrendik. zamanla yeni sürümü de geliştirip sunan MS, buna windows 98 adını vermişti ama, bazı açıklarının ve hatalarının bulunması nedeniyle birçok çevre tarafından eleştiri ve geribildirimle karşılaşılınca Windows 98 SE (second edition/ikinci sürüm) piyasaya çıkmıştı.

işte windosun her sürümünün piyasaya çıkışlarında kullanıcılarda yarattığı heyecan, işlevsellik ve kullanım sürelerini göstermek amacıyla kafadan çizilmiş (bilimsel verilere dayanmayan) bir grafik:


görülüyor ki şu ana kadar gelmiş geçmiş en iyi işletim sistemi Windows XP dir. (tabi bu kişisel bir görüştür.) ondan sonra çıkan sürümler de eleştirilmiş ve geniş bir çevre tarafından reddedilmiştir ancak yine de hatırı sayılır bir çevre atrafından kullanılmaktadır. şu an son olarak çıkarılmış olan windows 10 sürümü ise, internet haber sitelerinin söylediğine göre windowsun son olarak çıkardığı bir sistem olup, bundan sonra sadece güncelleme ve servis paketi gibi yamalarla geliştirilmeye devam edilecektir.

bu yazımda sizi hem biraz maziye götrürmek, hem de iyi-kötü, yalan yanlış da olsa bilgilendirmek  istedim.  hatam olduysa affola, vakit ayırdınız teşekkür ederim.

kaynaklar:
windows tarihi: http://tr.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Windows_tarihi (ayrıca bkz. windows 2000 işletim sistemi google araması, forumlar ve diğer sitedeki bilgiler)
eski versiyon programlar: http://www.oldapps.com/
                                      http://tr.oldversion.com/


Mr_YAMYAM

Eğer yapabiliyorsan WİNDOWS NT bul ve test et.
Gerçek anlamda serverler için üretilmiş bu işletim sistemi CPU tabanlı kurulmaktadır.
Özellikle önyükleyici ayarlarında CPU miktarı ve çekirdek sayısına göre belirleniyor. Eğer işletim sistemi 2 çekirdekli (DUAL CPU) ise tek çekirdekli sistemlere kurulamıyor.
O yıllarda henüz yeni gelişen HT teknolojisinde bile 2 çekirdekli olarak tanımlanamayan CPU'ları kullanabilmek için 2 ayrı CPU olması gerekiyordu.
Günümüzdeki çok çekirdekli sistemlere kurulup kurulamayacağını kestiremiyorum.

seron


Mr_YAMYAM

Alıntı yapılan: seron - 22 Mayıs 2015, 15:45:35driverleri bulunmaz onun. driversiz nesini test edecem? :)
Bul işte >:(
ME gibi yılını doldurmadan ölmüş olan işletim sisteminin sürücülerini buluyorsun da NT gibi yıllarca hizmet etmiş işletim sisteminin mi sürücülerini bulamıyorsun.
SİCİM.. pardon İP ucu.
XP işletim sistemi NT tabanlıdır.
 ;D

ata

ne acayiptir ki sürücü arayışı .kurulumda tüm sürücüler açık kaynak koddan yüklenmiş extra bir sürücü varsa .
ayarlar sekmesınde gösterir ve kur dersin kurar yıllardır ben buna alıştım .şimdi yazılanları okuyunca aslında wındows daha eziyetli görünüyor .
bir program tar.gz dosyasını kuramayan  mr @seron şimdi süürücü peşinde ne acayip dünya

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın