Dizüstü PC'lerde Pil Ömrü

Başlatan seron, 01 Kasım 2014, 17:30:21

seron

                                                  LAPTOP PİL ÖMRÜNÜN ARTTIRILMASI

Arkadaşlar dizüstü bilgisayar kullananların ortak sorunlarından birisi de batarya süresidir. Eskiden beridir batarya süresini nasıl maksimize edeceğimizle ilgili yazılıp çizilmiş tavsiyeler var. Ben de ekleyeyim dedim. Konu canlanmış, bilinçli insan sayısı artmış olur...

BİLİNÇLİ OLMA: HANGİ PROGRAMIN/PROGRAMLARIN NE KADAR KAYNAK HARCADIĞININ AZ ÇOK BİLİNMESİ

Ctrl+alt+delete yaptığımızda karşımıza çıkan görev yöneticisini incelersek, arka planda çalışmakta olan birçok program görürüz. Bu programlardan birçoğu windows'un gerekli sistem yürütücüleri ile sonradan kurduğumuz paket programlardır. Performans sekmesi, işlemci ve ram kullanım seviyemizle ilgili eğriler sunar. Bu eğriler de sistemimizin o anda ne kadar kullanımda olduğu, kasılıp kasılmadığıyla ilgili bize ipucu sunmakta.

İşte çalışan her program, sistem kaynaklarımızı kullanmakta, sistem kaynaklarına yani donanıma ne kadar program yükü binerse, daha fazla enerji harcanacaktır. Bu nedenle, her kullanıcı az-çok da olsa bu tablodan takip ederek hangi programların kasıntıya neden olduğu ya da ne kadar kaynak kullandığını bilebilir. Elbette her program aynı miktarda kaynak kullanmayacak, biri çok az kullanırken diğeri adeta sömürüyor izlenimi verecektir.

Sadece Yazı yazma, sadece internette gezinme ya da sadece film izlemekle; video-ses editleme, görsel dosyalar üzerinde çalışma gibi işler arasında dağlar kadar fark vardır ve eğer bir dizüstünüz var ise ve o anda dışarıda seyahatte iseniz herhalde photoshopla uğraşmıyor veya video kurgulamıyorsunuzdur... Zaten bir dizüstü bilgisayarın temel amacı "iş" tir. Yani iş adamları, pazarlamacılar, avukatlar, öğrenciler vs içindir. Çok yüksek performans isteyen oyun vs gibi uygulamalarla uğraşacaksanız zaten en başından masaüstü PC almalısınız...

Şimdi dizüstü pc mizde elden geldiğince elektrik tasarrufu yapmaya çalışalım...

GEREKSİZ PROGRAMLARIN SUSTURULMASI

Başlat menüsünden çalıştır a gelip msconfig programını çalıştırırsanız, "servisler(hizmetler)" ve "başlangıç" sekmelerini göreceksiniz. (diğerlerine asla dokunmayın!) Başlangıç sekmesinde bazı paket programların başlangıçta çalışması için listede yeraldığını göreceksiniz. Antivirüs, adobe güncelleme denetleyicisi ve başka birçok program olabilir. Antivirüs haricindeki gereksiz gördüğünüz başlatıcıları listeden kaldırınız...

Servisler(hizmetler) sekmesine geldiğinizde yine "otomatik güncelleştirmeler"den tutun da gerek windowsun gerekli uygulamaları, gerekse kurduğunuz üçüncü parti programların uzantıları olsun birçok satır göreceksiniz. Bunlardan hangilerini kaldıracağınız, bilgisayarınızı nasıl, ne amaçla kullandığınıza, nelere ihtiyaç duyduğunuza... göre değişir. Bu nedenle size "şunu kaldırın bunu kaldırın" diyemem. Yalnız "windows fax, telefon, adobe updater, otomatik güncelleştirmeler"i kapatırsanız sıkıntı yaşamazsınız. Bitince "tamam" deyip çıkın ve yeniden başlatma önerisini kabul edin. Bilgisayarınız yeniden başlayıp masaüstüne geldiğinde (xp'de) çıkan penceredeki kutucuğu doldurup tamam diyoruz, bitti. Arka plandaki bazı gereksiz uygulamalardan kurtulduk. Bu, batarya ömrünü az da olsa etkileyecektir.

GÖRÜNÜM, EFEKT VE TEMALARIN MİNİMİZE EDİLMESİ.
Sisteminiz grafik özelliklerini ne kadar fazla kullanırsa doğal olarak daha fazla pil harcar. Bu, doğaldır. Eğer bir dizüstünde görünüm ve şıklıktan çok verimlilik, batarya ömrü gibi şeylere önem veriyorsanız, yok "fare altında gölge göster" yok "her menü slaytla efektli açılıp kapatılsın" gibi gereksiz özelliklerden istediklerinizi kaldırabilirsiniz. Bu ayarlar, sisteminizin ekran kartına ve işlemciye olan yükünü azaltarak batarya ömrünü az da olsa etkileyecektir.

EKRAN IŞIĞI VE TONLAR
Ekranımız ne kadar fazla renk, ve hatta ne kadar fazla ışık yansıtırsa bu, direkt olarak batarya ömrünü etkiler. Ekran ışığınızı gözünüzü fazla rahatsız etmeyecek şekilde kısın. Masaüstü arkaplanını da siyah ya da koyu gri ve tonlarında düz bir arkaplan seçin. Siyah renk, ekranınızın en az güç harcayarak yansıttığı renktir. Üzerinde resim olmayan düz siyah bir duvarkağıdı işinizi görür. Bu seçim, az da olsa batarya ömrünü etkiler.

AYNI ANDA BİRKAÇ PROGRAM YÜRÜTÜLMEMESİ
Bir yandan internet açık, bir yandan winamp'ı açmış müzik dinliyorsunuz, bir yandan metin yazıyorsunuz. Haydaaa! Anlatılanlar boşa mı gidiyor yoksa?..

Eğer yazı yazacaksanız internetten vazgeçin bir defa. Müzik dinlemek içinde portatif müzikçalarlarınızı ya da en iyisi mi telefonunuzu kullanın olmaz mı? Haaa sadece internete girecekseniz, telefonunuzu ya da ucuza temin edebileceğiniz tablet bilgisayarınızı kullanabilirsiniz. Böylece dizüstü bilgisayarınızı "ciddi" işler yapmak için saklamış olacaksınız.

Yapılan araştırmalar web tarayıcılar içerisinde en fazla kaynak tüketen tarayıcının de "chrome" ; en az tüketenin de safari ile firefox olduğunu anlatmaktadır. Dolayısıyla internete girdiğiniz tarayıcı bile bataryanızın ömrünü etkilemektedir. (bkz: http://forum.donanimhaber.com/m_62955759/tm.htm) Seçim sizin...

UYKU MODU AYARI
Bilgisayarınızın başından sık sık ayrılmak zorunda kalıyorsanız, bilgisayarınızın uyku modunu aktifleştirin ve süresini de minimum yapın. Böylece siz ayrıldıktan kısa süre sonra kendini düşük güç konumuna alır. Düşük güç konumu hemen hemen bilgisayar kapalıyken harcanan güç kadar güç tüketimine neden olur ki bu da akıllıca bir yöntemdir...

ÇEVRE BİRİMLERİNİN DURDURULMASI-ÇIKARILMASI
Bluetooth vb aygıtlarınız gerekli değil ise susturun. Seyahatte iseniz, kablosuz fareniz yerine dizüstünün panel faresini kullanın. CD-DVD yazdırmayın veya minimum düzeyde kullanın. Eğer müzik dinliyor ya da film izliyorsanız dosyayı bilgisayara aktarıp bilgisayardan yürütün. Flaşbellek ve başka usb aygıtlarınızı kullanmıyorsanız çıkarın. Fan soğutucu, vantilatör gibi aslında hiçbir işe yaramayan şeyler takmayın. V luk güç ile bilgisayar soğutulmaz; bataryanıza eziyet etmeyin!..
 
BATARYANIZI SAKLAYACAK, UZUN SÜRE KULLANMAYACAKSANIZ...
Asla bitik ya da tam dolu şekilde saklamayınız! Bir lityum bazlı batarya %70 ila %75 oranında şarjlı olarak ve serin yerde saklanmalıdır. Oda sıcaklığının altında kuru bir yer olursa iyi olur. Bazı internet kaynakları saklamak için şarj oranının %40 olduğunu belirtmektedir. En azından tam dolu ya da tam boş olarak saklamamanız en iyisi...

VERİ KAYBININ ÖNLENMESİ İÇİN CTRL+S ALIŞKANLIĞININ KAZANILMASI.

Tüm bu anlatılanlar yeterli değil elbette... daha pek çok önlem olabilir ya da anlatılan önlemlerin zararı da olabilir.

Asıl mesele bu değil. Batarya ömrünüz kısaldıkça ani kapanmalar yaşıyor olabilirsiniz. Onca uğraşınız, onca emeğiniz boşa gidebilir. Bu nedenle bataryanız ne seviyede olursa olsun, verinizi kaydetmeyi unutmayın. Kullanmakta olduğunuz programda  üstüne yaz özelliğinden faydalanarak çalışmanızı sık sık kaydedin. Ms word, excell gibi progrtamlarda çalışıyorsanız ctrl+s yapma alışkanlığı kazanın. Hatta alışkanlık değil, tik haline getirin. İki de bir eliniz ctrl+s yapsın. Böylece bataryanız gücü aniden keserse, bilgisayarı açtığınızda verinizi kaybetmemiş olursunuz...

sizler de ekleyebilirsiniz...

esen kalın...

yolgezer

açıkçası üstadoı yazıyı kim okuyacak;:)
bu iğrenç espirimden sonra yanlış bilinen bazı şeylerden bahsedeceğim ben
1. ilk aldığınızda 16-24 saat arası şarjda tutun. bunu diyen satıcıya kafa göz dalınız. bu resmen salaklıktır.
neden mi?
abicim o denilen olay eski nikel bataryalar için geçerli idi. nikeller uzun süre şarjda tutulurdu falan filan. neyse. yeni lion ve li-po bataryalar uzun süre şarjda kalsa da kalmasa da üzerlerindeki voltaj sınırına geldiğinde otomatik şarjı keser.
yani sen istersen 1 milyon saat şarj et. o batarya şarj sınırına gelmemişse şarj olmaz. olursa zaten şişer >:(
2. çalıştırmayınca çıkar. lithium bataryaların teorik ömrü 7 senedir. bu 10 yıla kadar çıkabilir. kullanılan malzemenin kalitesine bağlıo. bende 2004 den kalma k300i var. hala taş gibi >:(
peki neden bazıları 6 ay geçmeden geberiyor benim bataryalarım hala taş gibi?
basit.
ben yan sanayi şarj kullanmam 1. bozuk regulator vs düşündüğüm anda şarj aletini ya tamir ederim ya yenisini alırım.
bir de asla ısınma olduğunda pc´de bataryamı bırakmam. anında çıkarırım.
çünkü lithium ısı anında bozulmaya başlayan bir element. 40 dereceyi geçti mi pc´nizde bataryayı çıkarın. en kötü 50 derece olsun. hp ise:)
bir diğer sorun. bozuk soketler. abicim sakın öyle yandan dolayıp bantlamayın. bunlar anlık kesmeler yapar. olmadı eski kopuk kaployu sarmalayıp bantlayınca eskisi kadar temas olmaz ve orada küçük bir fazladan direnç oluşur. bu da geçen enerjide milivolt bile olsa küçülme yaşatır. misal benim eski pc 0.01 volt bile düşük olsa kondansatorler fısır fısır ses çıkarıyordu ve şarj almıyordu. bu kadarcık bir değer için adaptor değiştirdim. ancak bazı cihazlar bu kadar hassas değil. ya da daha düşük voltajlarda çalışabiliyor. bu da kısa devreleri anlamamızı zorlaştırır. adaptörde en küçük kısa devre bataryayı etkiliyor.
ısı konusunda bir örnek vereim. 3 saatten aşağı düşmeyen batarya performansım bir sıcak yaz gününde 45 dakkaya indi. sırf fan yedi tüm enerjiyi :P
tekrar ediyorum özellikle yan sanayi şarj aletlerini nokta elektroniğin şarj aletlerinden seçiniz. onlar oldukça kaliteli oluyor. bazı arkadaşlarımda uyduruk çin malı şarj aletleri gördüm. ve açıkçası sağlam kalanı görmedim ::)
bir diğer küçük tüyo: dizüstünüzü sakın kapatmayın :P
unutmayın otomobilde bile marş esnasında çeyrek litreye yakın benzin gidebilmekte. pcler de açılırken nerden baksanız bir 5 -10 watt götürür. eh zaten 48-72 watt arası bir adaptor 5 watt kafadan giderse ne olur demeyin. o 5 watt uyku modunda 24 saat götürür pc yi :o üstüne bu açılış kapanış anındaki programların kapanması açılmasından tasarruf ve zamandan kar ettirir size.
tekrar ediyorum. sakın ilk anda şarjı çok uzun tutmayın. uzun süre akım altında kalmak batarya kontrol ünitesine zarar verebilir.

memleket

Bendeki PC nin orjinal bataryası 2 buçuk senede bitti, başka aldım oda 2 sene dayandı. Günün nerdeyse 12 saati hep açık...

Mr_YAMYAM

Benim kötü lep-top ki @seron  ve et @serkan_48  gördüler. Alalı 5 seneyi geçti. Zaten içindeki XP yi kuralı 4 sene'cik olmuştu. ;D
Pilleri ilk aldığımda 1.5 saat giderken şu aralarda yarım saat 40dk götürüyo.
Artık siz düşünün.

seron

abi o pil daha ölmedi mi? içini zöküp pilleri değiştir dierdim ama paket açılırken kırılıyor ya da kenarlarında tırtırlar oluşuyor, bilgisayara tam oturmuyor bu sefer...

Mr_YAMYAM

Eski bir batery pack bulabilsem mesele değil ama bulamıyorum.

seron

olanı değerlendir o zaman ya da yan sanayi alıp onu kullanmalısın...

yolgezer

benim bilgisayarın anakartı pert oldu. ramden şüpheleniyorum ama uğraşmayacağım. bataryası hala en az 2 saat gidiyor. 2009 üretimli:)

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın