Sisteminizi Yavaşlatmayın!

Başlatan seron, 22 Temmuz 2014, 17:11:14

seron

SİSTEMİ (BİRAZ) HIZLANDIRMANIN YOLLARI:

Bu konu epey eskidi aslında ancak, yeniden paylaşmanın doğru olduğuna inanıyorum. Çünkü elimdeki veriler yalnızca internette okuduğunuz verilerle sınırlı değildir.

Yapmakta olduğumuz iş, sistemimizi gereksiz şeylerden kurtarmaktan ve yavaşlamasını önlemekten başka bir şey değil aslında. Ama elde edeceğimiz sonuç uygulamaya değdiğini gösterebilir. Bu anlatacağım yöntemleri kendi bilgisayarımda denedim ve olumlu netice aldıktan ve emin olduktan sonra sizlere anlatıyorum.

Evet, başlayalım...

-Format:
Meseleye aslen ta başından başlamamız gerekli diye düşünüyorum. Uygun bir donanım edinildiğinde yapılacak ilk iş, bu donanıma hangi işletim sistemi gider? İhtiyaçlar nelerdir ve bu işletim sistemi tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak mıdır? Elinizdeki işletim sistemine uygun driverler var mı? İhtiyacıızı görecek programlar bu işletim sisteminde çalışacak mı?

Bunları aştıktan sonra dikkat edilecek husus, harddiskinizin performansıdır. Bilgisayrınızın en hantal parçası aslında harddisktir. Ve eğer harddiskinizde sorun var ise, yazma-okuma hızı çok düşük ise, yazının bundan sonrasını okumayın bile derim.

Temiz bir format atımı ile ilgi etili fikirleri olduğunu söyleyen @Mr_YAMYAM ağabeyimizin de bilgilerine başvurmanızda fayda olabilir.

-Orijinal İşletim Sistemi


Orjinalden maksadım, "ilaçlanmamış", yani içeriğiyle oynanmamış işletim sistemi kurmak.

İster kaçak kullanın(asla tavsiye etmem) ister yasal, işletim sisteminizin orijinal, yani satılan versiyonun aynısı olması önemlidir. Bilindiği gibi işletim sistemlerinin içiyle oynanmış, sürücüler takviye edilmiş, vista görünümlü XP, LiteXP gibi sürümleri mevcuttur. Tarafımdan yapılan denemelerde, bu işletim sistemlerinde ciddi düzeyde dosya açığı bulunduğuna kanaat getirdim. Bu açıkları en çok program yüklemesi sırasında ya da sonrasında ortaya çıkan ".dll" hataları(eksikleri) nedeniyle fark ettim. Ayrıca elimde bulunan bir OS CD'sinde, disk birleştirme aracının bulunmadığını da fark ettim ki, sistem hızlandırmada pasif de olsa bir yöntemdir. (kaçak yazılımları yüklememin nedeni, test edip hatalarını tesbit etmeye çalışmaktır. Her zaman orijinal-lisanslı ürünleri kullanınız.)

İşletim sistemimizi bilgisayarımızın donanımına göre seçiyoruz. 4GB ve üstü ram kullanıyorsak artık XP'ye veda edebilir, veyahut dual boot kurabilirsiniz. Eğer sisteminizde 4GB ve üstü var ise mecburen, Windows7'nin uygun olan sürümünün 64bit olanını kurmak zorundasınız ki, çelişki, 64 bitin de bazen istemi kasmasıdır.

-Sistemi Çöplüğe Çevirmeyin!

En başında sistemle ne yapacağımızı sormuştuk. Ne yapacağımızla ilgili bize en uygun programı bulup onu kuruyoruz. Aynı işi gören onlarca programı kurmak mantıksızdır. Ayrıca bu progamların ileride kaldırılması bile geri dönüşü olmayacak artıklar kalmasına neden olarak sisteminizi yavaşlatacaktır.

Aynı şekilde eğer sisteminiz stabil ve düzgün çalışıyorsa güncelleme yapmayın ve programlarınızın güncelleme yapmalarına mani olun. Zira özellikle Windows 7 işletim sisteminde, güncelleme sonrasında ve sistem boştayken, sebebi bilinmeyen yüksek işlemci ve ram kullanımı sorunu baş gösterebilmektedir. Bakınız: windows7 kernel sorunu.
 
-En Yeni Sürüm Şart Değil!

Kurulum tamamlanıp en uygun driverleri kurduğunuzdan emin olduktan itibaren ihtiyaçlarınıza cevap verecek programları yavaş yavaş kuracağız. Ama mesele şu ki bu programların da doğru olanlarını kurmalıyız ki sistem kaynaklarımızı boşa harcatmayalım.

2007 de üretilmiş bir bilgisayar ile 2013 yapımı bir bilgisayarın hemen hemen aynı hızda açıldığını ve birçok program ve işi "hemen hemen" aynı sürede yaptığını biliyor muydunuz?
Bilmiyorduysanız, youtube de onlarca karşılaştırma videosu var.

İşte bunun nedeni sistemlerin zamanla gelişmesine paralel olarak programların da gelişip güncellenerek şişmesidir. Dolayısıyla gereksiz yüksek sürümler boşu boşuna sisteme yük bindirir.

Şimdi programlara gelelim.

Bu yazıyı yazdığım tarihlerde elimde bir eski bir de güncel bilgisayar vardı ve eski olana denediğim yöntemi anlatayım.

-Arşivleyici-sıkıştırıcı
Bir defa sürücü kurulumundan başından itibaren en gerekli program winrar programıdır. Tabi uygun olan eski bir sürümünü kurun.

-Pdf  programı.
Adobe reader veya acrobat yazılımının 8.küsurlu sürümleri hem eski hem de yeni sistemlerde kusursuzca çalışmaktadır. Yükleme esnasında "güncellemeleri yükle" seçeneğini iptal ediniz.

-Winamp.
Eğer winampsız olmaz diyenlerden iseniz, en eski sürümlerinden birini kurunuz. Modern görünümlü olan ilk sürümler uygundur ve inanın açılış kapanış, kurulum hızları ve boyutları sizi şaşırtacak. Yeni sürümüyle hiçbir farkı da yok.

-Ofis yazılımı.
İlle de MS diyorsanız, 2003den yukarısını pek tavsiye etmem. Neticede aynı işi görüyorsunuz. Görünümü değiştirilmiş yeni sürümleri kullanırken biraz zorlanabilir, aradığınız şeyi bulana kadar bıkabilirsiniz.
Aynı şekilde libreOffice ve openOffice de bedavadır ve inanın aynı işi görüyor... ancak geç açılıyor. Bu, sisteminizi kasmasından değil işleyiş yapısındandır.

-Disk yazdırma aracı
İstediğiniz disk yazdırma aracını kurabilirsiniz ancak ille de "Nero isterim" derseniz Nero-6, en iyi, en sorunsuz, hızlı sürümdür.

-Medya Çevirici:
Medya dönüştürme programı olarak Format Factory programını öneririm. Eski sürümü ile yeni sürümü arasında fark yoktur. Eski sürümü kurun.

-Kodek:
Eğer sisteminiz, Windows-7 ise ekstradan kodek vs kurmanıza aslında pek gerek yok. Bu da önemli bir veri sizin için. Mp4, mov, avi(divx) formatlarını rahatça oynatıyorsa sorun yoktur.

-Görünüm ayarlarıyla oynamak

İyi bir masaüstü performansı için ufak tefek ayarlar yapın. Masaüstü ve pencere görünümlerinizin windows98 gibi görünmesinde ne zarar var?

Ayrıca masaüstü arkaplanı olmadan da çalışabilirsiniz.

-Başlangıç ve varsayılan hizmet programları:


Başlat çalıştır'a gelip msconfig yazın.

Gelen ekranda başlangıçta çalışacak 3-5tane gereksiz ıvır zıvır görmeyen yoktur herhalde. Bunları kaldırın.
Hizmetlerden de uygun gördüklerinizi kaldırın. Bilmiyor ya da tereddütte iseniz ellemeyin bozulur ;D

Bununla ilgili size detay vermeyeceğim çünkü benim sistemimde tercih ettiğim ayar ile sizin tercihleriniz değişebilir. Bu konuyla ilgili internetten makale ve videolara bakabilirsiniz.

-Gereksiz geçmiş:
C-cleaner programını kurun ve gereksiz yere şişen bilgisayar geçmişinizi zaman zaman silin. Kurar kurmaz ilk dikkat edeceğiniz şey, "geri dönüşüm kutusunu boşalt" seçeneğini pasif etmek ve çerezler için akıllı taramayı dilediğiniz ayarda kabul etmektir.

-Antivirüs:
Hiç şüphe yoktur ki antivirüsler sistemimizi öyle ya da böyle yavaşlatır. Önemli olan sadece antivirüsü kurmak değil, uygun antivirüsü kurmak, ve uygun ince ayarlarını yapmaktır. Eset çok kullanışlı ve yaygındır. Aynı şekilde Avast'ı da önerebilirim.

Bazen klasörler içinde krekli dosyalarınızın silinmiş olduğunu göreceksiniz. Ne derseniz deyin, bu antivirüslerin gereksiz ve zararlı işlevlerindendir. Antivirüsün görevi sistemimizi tehditlerden korumak olmalıdır, ahlak zabıtalığı değildir... İlgili ayarlardan bu seçeneği pasifleştirebilirsiniz. Bu, korumanın durması anlamına gelmez... Yanılmıyorsam bu özelliğin adı anti-stealth teknolojisiydi. İçinde solucan olsun olmasın, imza veri tabanında var ise crack edilmiş dosyalarınızı affetmez.

-Gereksiz kısayol ve karmaşıklaştırılmış klasörler sistemi

Masaüstünde oluşturduğunuz onlarca kısayol, ramlerinizi şişirerek sisteminizi biraz ağırlaştırabilir. Aynı şekilde klasör içinde klasör şeklinde karma karışık ve upuzun yollar da sisteminizi yavaşlatabilir.

-Program kurulumunda dikkat:

Birçok programı kurarken programın full olarak mı, isteğe göre mi kurulacağı sorulur. Bu aşamaya da dikkat edilmelidir. Örneğin MS Office yüklerken lazım değil ise Outlook, acces vb uygulamaların kutucuklarını boşaltıp, sadece word, excell ve powerpoint'in kurulmasını sağlayın. Kurulum bitince de yedekleme dosyalarını silin.

Ayrıca internetten indireceğiniz üçüncü parti yazılımların bilgisayarınıza reklam amaçlı araç çubukları, hata denetleyici programı(!), anasayfa değişimi, kurmalarına izin vermeyin!!! Kurulumda custom yerine manüel kurulumu seçerek aşama aşama kurulumu denetleyin, kutucukları doldurun-boşaltın (yanıltmak amacıyla doldurulması gereken kutucuklar da var. Kutuyu doldurmazsanız eklenti o zaman kuruluyor. örneğin eklentiyi indirip kurmak istemiyorum yazıyor, karşısında kutucuk var ise doldurun. Kurmak istemiyorum yazıyor ise boşaltın).

-Scandisk ve disk birleştirme:

Disk üzerindeki basit düzeyde hatalar ve verilerinizin zamanla darmadağınık hale gelmesi, bilgisayarın hızına az da olsa etki eder. Bilgisayarınızı kullanma sıklığına göre değişecek şekilde ortalama 6 ayda bir disk birleştirme ve yıllık scandisk taraması yapabilirsiniz. Tabi çok kullanan, yazan-çizen biriyseniz, birleştirmeyi 1 aya kadar düşürebiliriz. Scandisk taraması ise 6 ay olur.

Ve son olarak...
Tarafımdan denenmiş olan "jetxp" programının masaüstü performansına gözle görülür şekilde etkisi olduğunu gördüm. Bu programı gezginlerden indirebilirsiniz. Ücretsiz ve sorunsuzdur.
Faydalı olabilmesi dileğiyle,
Teşekkür ederim.

Seron üyesi tarafından, 22.07.2014 tarihinde 320volt.com'a yüklenmiştir.

Mr_YAMYAM

Alıntı YapTemiz bir format atımı ile ilgi etili fikirleri olduğunu söyleyen @Mr_YAMYAM ağabeyimizin de bilgilerine başvurmanızda fayda olabilir.
Uygun bir zamanda konu ile ilgili açıklamalar yayınlanacaktır.

Hızlı Yanıt

Not: Bu konu bir moderatör tarafından onaylanmadan görüntülenmeyecektir.

Adı:
E-Posta:
Doğrulama:
Lütfen bu kutuyu boş bırakın:
IRFP250 Nedir:
kısayollar: göndermek için alt+s veya önizleme yapmak için alt+p'ye basın