Gönderen Konu: İndüksiyon fırını devresi hk.  (Okunma sayısı 453 defa)

Çevrimdışı DemirKarahan

• Üye
  • **
İndüksiyon fırını devresi hk.
« : 03 Ocak 2012, 00:24:47 »
Selamun Aleykum,

Arkadaşlar herkese kolay gelsin.
http://www.derinelektronik.com/induksiyon_isiticilari/induksiyonisitici/induksiyonisitici_2.html

Vermiş olduğum linkte basit ama iyi sayılabilecek indüksiyon fırını devresi var. Açık şemada bazı bilgiler belirtilmemiş. Konu ile hakim arkadaşların yardımına ihtiyacım var. Giriş voltajı belli ancak, kaç amper gerekiyor o belirtilmemiş.

Şimdiden herkese kolay gelsin.

Çevrimdışı Flatron

• Kıdemli Üye
Ynt: İndüksiyon fırını devresi hk.
« Yanıtla #1 : 03 Ocak 2012, 01:21:30 »
Aleyküm Selam
Şimdiye kadar bir civata falan eritmedim ama şemanın olduğu web sitesinde başka bir indüksiyonlu ısıtıcı şemasıda var orada 12 volt için bilgisayar güç kaynağı kullanılmış (fotoğrafda gözüküyor).
Bu devredede yapılan iş hemen hemen aynı olduğu için gereken güç de aynı olacağından 12volt ile beslerseniz 10 amperden biraz yukarısı olması gerektiği düşünülebilir.(24 volt ile beslerseniz 5-6 amper çekecek gibi mesela)Kullanılan kabloların 3 mm kesitli olduğu ;her 1 mm kare kesitli bakır kablodan 5 Ampere kadar akım çekildiği biraz da tolereanslı olması gerektiği de düşünülürse aynı sonuca gelir.
Ayrıca diğer bir hesaplama yöntemi bu civatayı eritmek için gereken enerji mikrarı bilinse idi kaç voltta kaç amperin gerekeceğine kadar hesaplanabilirdi.(Aslında gereken enerji de hesaplanabilirde biraz daha termodinamik bilmek gerekir sanıyorum)

Bu arada bu tür bir devre ile uğraşacaksanız hertürlü tedbiri alarak çalışın devrede yüksek voltaj ve akım civatayı eriten bir sicaklık ve manyetik alan olacak dememe gerek yok sanırım
Kolay gelsin
« Son Düzenleme: 03 Ocak 2012, 01:23:51 Gönderen: Flatron »

Çevrimdışı DemirKarahan

• Üye
  • **
« Yanıtla #2 : 03 Ocak 2012, 11:14:43 »
Üstadım sistemde oluşan manyetik alan sadece bobinin içerisindeki bölümdemi oluşuyor yoksa, sistem bulunduğu mekanda etrafa yayarak insana zararmı veriyor ?

İnternette araştırmış olduğum sistemlerde sanayide kullanılıyor ve  adamlar cihazın yanında çalışıyorlar ?

Aslında biraz daha bilgi edinmem gerekiyor. Yüksek voltaj ve ısı için tedbir alınır, lakin manyetik alan etrafa sıçrıyorsa bu nasıl engellenebilir ?

1. devre bir çok malzeme ile yapılarak sistem oluşturulmuş
2. devrede ise az malzeme ile kurulmuş. Arasındaki fark ne olabilir ?

http://320volt.com/hip6601-ile-basit-induksiyon-firini/
Üstadım birde bu devre var. Çok basit ve 3 amper gibi düşük bir güce rağmen vidayı iyi kızartmış ?

Yardımlarınız için teşekkürler.
« Son Düzenleme: 03 Ocak 2012, 11:29:24 Gönderen: DemirKarahan »

Çevrimdışı Flatron

• Kıdemli Üye
« Yanıtla #3 : 04 Ocak 2012, 17:17:25 »
Merhaba
Mesajların arasında görmemişim mesajınızı.
Bu tür bir manyetik alan etrafdaki metaller için tehlikeli olabileceği için belirtmek istedim.Bu tarz cihazlar sanayide kullanılırkende işle sırasında operatör 2-3 mt geride durmayı tercih ediyor.Bu da zaten neredeyde zorunluluk (600-700 santigrat derece )
*Benim PC de yada bu form ekranında bir sorun var sanırım editörü çok düzgün kullanamıyorum
diğer sorularınız içinde devreleri test etmek gerekir sanıyorum
kolay gelsin

Çevrimdışı DemirKarahan

• Üye
  • **
« Yanıtla #4 : 05 Ocak 2012, 18:14:40 »
Estafurullah,

Üstadım anladığım kadarıyla insan için oluşan sıcaklık tehlike söz konusu. Bu devreyi yapmaya niyetliyim.

Alıntı
ZVS devresi basittir ve genelde flyback trafoları sürmek için kullanılırlar. Rezonas frekansının büyüklüğü iş parçasının içine işleme derinliğini belirler

Bu ne anlama geliyor ?

Birde devrede 47-200 MH 10A troid bobin var. Karsas ölçüleri ve tel ebatı belirtilmemiş. Bunu nasıl temin edebilir yada yapabilirim.

Kolay gelsin. Çalışmalarınızda başarılar.

Çevrimdışı Flatron

• Kıdemli Üye
« Yanıtla #5 : 05 Ocak 2012, 19:53:08 »
SMPS devreleri hakkında çok fazla bilgiye sahip değilim ancak bildiklerimi size izah edeyim.
ZVS (Zero Voltage Switching) SMPS devrelerinse yüksek frekanslarda anahtarlama yapıldığında kullanılması gereken bir anahtarlama türü diye biliyorum.Diğer yandan da eritilecek malzemenin büyüklüğüne görede bu frekansın artması bir zorunluluk zaten.(O alıntı yaptığınız cümlesinin son kısmıda bunu anlatıyor zaten)

Ferrit nüve için ise 10 amper için uygun olan ve en yüksek frekansa (250 KHz den bile yukarı frekansa çıkabilecek malzemelerden olması gerekiyor sanırım)Çekçe olan yazının çevirisini çok iyi anlayamadım ama biraz uğraşılırsa nüve için detaylar bulanacağından eminim.

EKLEME:Demek istediğim toroid nüve satıcılarına 10 amper ve (örneğin)300 khz den yukarı frekansda çalışan 47 ila 200 milihenry arasında endüktansta tel sarabileceğim bir nüve derseniz satıcılar için hangi nüveyi vermesi gerektiğine dair yeterli olacaktır diye düşünüyorum.

Bobinin tel çapı için ise blogda da yayınlanmış bir yazım vardı
http://320volt.com/ferrit-nuveler-hakkinda-bilgiler-hesaplamalar/
bu yazının son kısmındaki
Gauss Değeri Bilinmeyen Bir Nüveyi İstenilen Endüktansta Sarmak
başlığının altındakileri okursanız size yardımcı olacaktır.
Ayrıca
http://www.ilkyuzteklif.com/toroidler-ve-hesaplamalari/
bu sayfada bobinler hakkında güzel bir kitabın çevirisini yapıyorum.İkinci bölümüde 2-3 gün içerisinde yayınlarım sanırım
Kolay Gelsin
« Son Düzenleme: 05 Ocak 2012, 20:06:45 Gönderen: Flatron »