Gönderen Konu: PIC ile Dc Motor Hız Kontrolü  (Okunma sayısı 515 defa)

Çevrimdışı vitruvius

• Üye
  • **
PIC ile Dc Motor Hız Kontrolü
« : 29 Ekim 2011, 12:22:05 »
Merhabalar, 3V'luk bir dc motorun hızını pic ile kontrol etmek istiyorum. Şu anda hızını pic ile herhangi bir devirde tutsam yeter ancak esas planım bir sensörün önünde cisim varsa motorun yavaşlaması. Yön değiştirmesine gerek yok.

Hız kontrolünü nasıl yapacağım hakkında hiçbir fikrim olmadığından pek fazla araştıramadım. H-Bridge devresinden söz ediliyor, PWM kontrolünden söz ediliyor, motor sürücü entegrelerinden söz ediliyor. Öğrendiğim kadarıyla motorunun picten fazla akım çekmesini engellemek için entegre kullanmak doğru olurmuş. Bu yüzden L293D entegresini aldım.

Sizden istediğim yol göstermeniz. Pic ile bu iş nasıl yapılır, neleri araştırmam gerekir?

Teşekkür ederim.

Çevrimdışı yazici67

• Genel Moderatör
  • Kahraman Üye
Ynt: PIC ile Dc Motor Hız Kontrolü
« Yanıtla #1 : 02 Kasım 2011, 17:04:58 »
Yön vs. gibi özellikleri aramıyorsan iş kolay.PIC pwm çıkışına motorun çekeceği akıma  ( sanırım küçük bir akım ) dayanıklı bir transistör ya da bir mosfet bul.PWN pini ile basit şekilde transistörü sür.Transistör girisine 330R gibi bir direnç koy(Akım sınırı).İstediğin diğer özellikleride PIC programından ayarlarsın zaten.
Base64
UElDLCBFbGVrdHJvbmlrIHZlIEMjIGlsZSB2YXIgb2xtYWsgLi4u

Çevrimdışı justice_for_all

• Üye
  • **
Ynt: PIC ile Dc Motor Hız Kontrolü
« Yanıtla #2 : 03 Kasım 2011, 18:11:18 »
eger sadece hiz kontrolu yapacaksaniz asagidaki link yeter ama yon kontrolu yapilamaz o devreyle!!!!

http://imageshack.us/photo/my-images/208/unlediu.jpg/

« Son Düzenleme: 03 Kasım 2011, 18:14:55 Gönderen: justice_for_all »